Cimarron (film din 1960)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cimarron

Afișul românesc al filmului
Titlu originalCimarron
Genfilm dramatic
film western
RegizorAnthony Mann
ScenaristArnold Schulman
Bazat peromanul omonim a lui Edna Ferber
ProducătorEdmund Grainger
Director de imagineRobert Surtees
MontajJohn D. Dunning
SunetFranklin Milton
MuzicaFranz Waxman
DistribuțieGlenn Ford
Maria Schell
Anne Baxter
Premiera1 decembrie 1960 Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Durata147 minute
Film color
ȚaraStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Locul acțiuniiOklahoma  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat
NominalizăriPremiul Oscar pentru cele mai bune decoruri într-un film color[*] (George W. Davis, Addison Hehr[*][[Addison Hehr (American art director (1909-1971))|​]], Henry Grace[*][[Henry Grace (set decorator (1907-1983))|​]], Hugh Hunt[*] și Otto Siegel[*][[Otto Siegel (set decorator (1897-1962))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor (Franklin Milton[*][[Franklin Milton (American sound engineer (1907-1985))|​]], )  Modificați la Wikidata
Prezență online

Cimarron (titlul original: în engleză Cimarron) este un film epic–monumental, din anul 1960, care cuprinde o perioadă de 25 de ani din timpul de pionierat al fermierilor în America, realizat de regizorul Anthony Mann, după romanul omonim al scriitoarei Edna Ferber, apărut în anul 1929, protagoniști fiind actorii Glenn Ford, Maria Schell și Anne Baxter.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În 1889, guvernul federal a deschis colonizării teritoriile virgine din Oklahoma. Loturile de teren sunt acordate gratuit primilor sosiți. În ziua cu pricina, coloniștii s-au masat în grabă de-a lungul graniței pentru a participa la acest Oklahoma Land Run, printre aceștia Yancey Cravat, poreclit Cimarron, care dorește să devină un rancher după ce a fost la rândul său jucător de cărți, bandit și avocat. El a convins-o pe tânăra soție Sabra să-l urmeze în această aventură. Yancey îl întâlnește pe vechiul său prieten, Sam Pegler, fondatorul ziarului „Texas Wigwam”, redenumit aici „Oklahoma Wigwam”. Sam este însoțit de soția sa Mavis și de tipograful Jesse Rickey, care la fel ca Cimarron, și-au pus mari speranțe pentru un nou început...

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Melodii din film[modificare | modificare sursă]

Remake[modificare | modificare sursă]

Acest film este o nouă adaptare după romanul omonim al scriitoarei Edna Ferber, publicat în 1929, Cimarron realizat în 1931 de regizorul Wesley Ruggles.

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Interesant de știut[modificare | modificare sursă]

Acest film, Cimarron a luat ființă într-o perioadă în care regizorul Mann insista să realizeze filme cu subiecte monumentale. Nu cu mult timp în urmă (1959), începuse turnarea la filmul Spartacus (cu Kirk Douglas și Tony Curtis), când a fost înlocuit cu Stanley Kubrick. Imediat după Cimarron, Mann a regizat epopeea istorică Cidul cu Charlton Heston, în 1960 în Spania, trei ani mai târziu a filmat tot acolo, drama romană antică Căderea Imperiului Roman.

Referințe[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]