Christian Hoffmann von Hoffmannswaldau

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Christian Hoffmann von Hoffmannswaldau
Hoffmann-von-Hoffmannswaldau.jpg
Christian Hoffmann von Hoffmannswaldau
Date personale
Născut decembrie 1616
Wrocław, Silezia
Decedat 4 aprilie 1679 (la 62 de ani)
Breslau, Regatul Boemiei Modificați la Wikidata
Naționalitate germană Germania
Cetățenie Flag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupație poet
Limbi limba germană[1]  Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Mișcare/curent literar baroc
Specie literară poezie, epigramă

Christian Hoffmann von Hoffmannswaldau (n. decembrie 1616 - d. 4 aprilie 1679) a fost un poet german, exponent al manierismului barocului târziu.

Alături de Martin Opitz și Andreas Gryphius, a fost unul din cei mai importanți poeți germani ai secolului al XVII-lea. Este considerat întemeietorul stilului galant în lirica germană.

Opera[modificare | modificare sursă]

A scris o lirică patetică, considerată a fi de o mare virtuozitate formală, pe teme erotice, eroice și religioase, printre care și scrierea O sută de epitafuri compuse din catrene rimate, în metru scurt și lung (Hundert in kurtz-langmässigen vierzeiligen Reimen bestehende, apărută în 1663).

Scrisorile sale imaginare în versuri adresate marilor eroi ale istoriei sunt considerate a fi de un rafinat stil ornamental: Heroides (1695).

Hoffmann von Hoffmannswaldau a mai tradus în germană din mari autori, publicând în perioada 1679 - 1727 lucrarea Deutsche Vbersetzungen vnd Getichte.

  1. ^ „Christian Hoffmann von Hoffmannswaldau”, data.bnf.fr[*] http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12087156p, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (help)