Chrétien de Troyes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Chrétien de Troyes
Date personale
Născutanii 1130[1] Modificați la Wikidata
Troyes, County of Champagne⁠(d), Franța[2] Modificați la Wikidata
Decedatanii 1180 (46 de ani)[3] Modificați la Wikidata
Flandra, Regiunea Capitalei Bruxelles, Belgia Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
poet
romancier[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteFranceza veche
limba franceză[4] Modificați la Wikidata
Activitate
Limbilimba franceză  Modificați la Wikidata
Opere semnificativeErec and Enide[*][[Erec and Enide |​]]
Yvain, the Knight of the Lion[*][[Yvain, the Knight of the Lion |​]]
Cligès[*][[Cligès |​]]
Perceval, the Story of the Grail[*][[Perceval, the Story of the Grail |​]]
Lancelot, the Knight of the Cart[*][[Lancelot, the Knight of the Cart |​]]  Modificați la Wikidata

Chrétien de Troyes (n. anii 1130, Troyes, County of Champagne⁠(d), Franța – d. anii 1180, Flandra, Regiunea Capitalei Bruxelles, Belgia) a fost un poet și trubadur francez care s-a remarcat la sfârșitul secolului al XII-lea. Se cunosc puține date despre viața sa. În primul său roman, Erec et Enide, afirmă că era originar din Troyes. Scria în dialectul din Champagne, iar intre anii 1160 și 1172 a lucrat la curtea Mariei de Champagne, fiica Contesei Eleanor de Aquitaine, probabil ca soldat. Operele sale inspirate din legenda Regelui Arthur sunt considerate a fi unele dintre cele mai bune scrieri medievale.

Se pare că a avut o educație bună, ca pentru un cleric. Perioada sa de creație a cuprins anii cca. 1160-1180. Unul din romanele sale, Lancelot, a fost realizat, conform afirmațiilor autorului, din însărcinarea contesei Marie de Champagne. Ultima sa scriere, rămasă neterminată, Perceval sau Povestea Graalului, îi este dedicată contelui Filip de Flandra.

Publicul său consta din astfel de domnitori, susținători financiari ai creației sale, împreună cu consoartele lor și alte curtene și domnițe, precum și nobilii din armată și administrație care își duceau viața la curte. Creația sa ilustrează perioada de glorie a acestor conducători teritoriali mai mult sau mai puțin puternici (conți, baroni etc.), ale căror curți rivalizau în secolele al XI-lea și al XII-lea, din punct de vedere al puterii și cultruii, cu cele ale regilor francezi.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b BnF catalogue général, accesat în  
  2. ^ Archivio Storico Ricordi, accesat în  
  3. ^ a b „Chrétien de Troyes”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)