Muntele Sinai

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Muntele Sinai
MountSinaiView.jpg
Altitudine2.285 m  Modificați la Wikidata
LocalizareEgipt  Modificați la Wikidata
Lanț muntosSinai mountain range[*]  Modificați la Wikidata
Coordonate28°32′23″N 33°58′24″E

Muntele Sinai (arabă طُور سِينَاء, transliterat Ṭūr Sīnāʼ); arabă egipteană: جَبَل مُوسَىجَبَل مُوسَى; Gabal Musa „Muntele lui Musa”, ebraică הר סיני Har Sinai), de asemenea, cunoscut sub numele de Muntele Horeb (în ebraică Har Horev), este un munte în Peninsula Sinai din Egipt, care este o posibilă localizare a biblicului Munte Sinai. Acesta din urmă este menționat de mai multe ori în Cartea Exodului și alte cărți ale Bibliei[1], precum și în Coran[2]. Potrivit tradițiilor biblice evreiești, creștine și islamice, Muntele Sinai a fost locul unde Moise a primit Cele zece porunci.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Muntele Sinai are o înălțime maximă de 2285 de metri și este situat în apropierea orașului Saint Catherine (Sant Katrin) din regiunea Sinai și în apropierea Muntelui Catherine (2629 m, cel mai înalt vârf din Egipt)[3]. Muntele Sinai este înconjurat din toate părțile de culmi mai înalte ale altor munți.

Geologie[modificare | modificare sursă]

Rocile din care este compus Muntele Sinai s-au format într-un stadiu târziu de evoluție al scutului Arabo-Nubian (ANS). Muntele Sinai afișează un inel complex[4] care constă dintr-un granit alcalin pătruns în diverse tipuri de roci, inclusiv vulcanice. În general, natura rocilor care se găsesc în Muntele Sinai indică faptul că acestea au provenit de la diferite adâncimi.

Semnificație religioasă[modificare | modificare sursă]

Muntele Sinai descris într-un manuscris georgian.
O capelă ortodoxă greacă de la Muntele Sinai în noapte.
O capelă ortodoxă greacă din partea superioară a Muntelui Sinai.
O mică moschee din partea superioară a Muntelui Sinai

Muntele Sinai Biblic⁠(en) este unul dintre cele mai importante locuri sacre ale religiilor mozaică, creștină și islamică.

Potrivit tradiției beduine, Sinai este muntele pe care Dumnezeu a dat legi pentru israeliți. Cu toate acestea, tradițiile creștine timpurii spun că acest eveniment a avut loc în apropiere de Muntele Serbal, la poalele căruia o mănăstire a fost fondată în secolul al IV-lea; mănăstirea s-a mutat în secolul al VI-lea la poalele Muntelui Ecaterina, în urma cercetărilor făcute asupra operei istoricului antic evreu Iosephus Flavius care susținea că Sinai era cel mai înalt munte din zonă.

Creștinii s-au stabilit pe acest munte în secolul al III-lea. Georgienii din Caucaz s-au mutat în Peninsula Sinai în secolul al V-lea, și o colonie georgiană s-a format acolo în secolul al IX-lea. Georgienii au ridicat biserici proprii în zona nouă a Muntelui Sinai. Construcția unei astfel de biserici a fost legată de numele regelui georgian David al IV-lea al Georgiei⁠(en), cunoscut ca David Ziditorul, care a contribuit la ridicarea bisericilor din Georgia precum și a multora din străinătate. Au existat motive politice, culturale și religioase pentru întemeierea bisericii de pe Muntele Sinai. Călugării georgieni care trăiau acolo erau fost profund legați de patria lor. Unele manuscrise georgiene din Sinai au rămas acolo, dar altele sunt păstrate în Tbilisi, Sankt-Petersburg, Praga, New York, Paris sau în colecții particulare.

Mănăstirea Sfânta Ecaterina văzută de pe traseul spre vârful Muntelui Sinai

O parte dintre cercetători biblici moderni cred că israeliții au traversat peninsula Sinai în traseu direct, mai degrabă decât să o ocolească pe la extremitatea sudică (presupunând că nu au traversat ramura estică a Mării Roșii) și, prin urmare, caută să identifice Muntele Sinai Biblic în altă parte.

Potrivit unor erudiți, Cântecul Deborei (en) (Judecători 5:1-15) sugerează că Dumnezeu a locuit la Muntele Seir⁠(en), astfel încât mulți cercetători preferă să localizeze Muntele Sinai Biblic în Regatul Nabatean⁠(en) (Peninsula Arabică). Pe de altă parte, descrierile biblice ale Muntelui Sinai pot fi interpretate ca descrieri ale unui vulcan[5], și deci un mic număr de oamenii de știință localizează Muntele Sinai Biblic în vestul Arabiei Saudite, identificându-l cu muntele Jabal al-Lauz⁠(en); mai ales că în Peninsula Sinai nu sunt vulcani.

Varia[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XVII-lea, spătarul Mihai Cantacuzino (1640-1716), unul dintre marii boieri din Țara Românească (fiu al marelui postelnic Constantin Cantacuzino, frate mai mic al voievodului Șerban Cantacuzino și unchi al lui Constantin Brâncoveanu), a făcut un pelerinaj la Locurile Sfinte, mergând și în peninsula Sinai, unde a ajuns până la Mănăstirea Sfânta Ecaterina, ridicată pe pantele Muntelui Sinai.[6] Impresionat de măreția biblică a locurilor vizitate, a ctitorit în 1695, la reîntoarcerea în țară, o mânăstire pe care a numit-o Sinaia (actuala Mănăstire Sinaia, de la care provine și numele orașului Sinaia). În actul de fondare se spune:

Am zidit din temelie și am înălțat un schițișor, numindu-se Sinaia, după asemănarea Sinaiei cei mari și după-cum arată și Patriarchul Țarigradului Gavriil (1702), pe care Sinaia au numit-o bine făcând, îndemnându-se de multă dragoste și cucernicie ce avea către sfântul și de Dumnezeu umblatul muntele Sinaiei”.[7]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Joseph J. Hobbs, Mount Sinai (University of Texas Press) 1995, discusses Mount Sinai as geography, history, ethnology and religion.
  2. ^ „Tafsir Ibn Kathir”. qtafsir.com. . Accesat în . 
  3. ^ „Sinai Geology”. AllSinai.info. 
  4. ^ Hanaa M. Salem and A. A. ElFouly, Minerals Reconnaissance at Saint Catherine Area, Southern Central Sinai, Egypt and their Environmental Impacts on Human Health,ICEHM2000, Cairo University, Egypt, September, 2000, page 586- 598
  5. ^ Colin Humphreys, The Miracles of Exodus: A Scientist's Discovery of the Extraordinary Natural Causes of the Biblical Stories (2003)
  6. ^ Familia Cantacuzino
  7. ^ Ziarul Tribuna Poporului, anul VII, nr. 99, 17 iunie 1903

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Muntele Sinai