Chet (metroul ușor din Charleroi)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Chet


Stația Chet
Informații generale
AdresăMontignies-sur-Sambre, Charleroi
Coordonate50°24′37.5″N 4°27′51.8″E ({{PAGENAME}}) / 50.410417°N 4.464389°E
Linii2
StructurăPe viaduct
Peroane1 peron central
Linii2
Istoric
ArhitectJean Yernaux[*][[Jean Yernaux |​]]  Modificați la Wikidata
DeschisăNu
ElectrificatăDa
Alte informații
ProprietarTEC
AdministratorTEC Charleroi
Trafic
Pasageri (2020)0
Servicii
Stația precedentă   Metroul ușor din Charleroi   Stația următoare
către Sud
Linia M5
către Cora
Locația
Chet (metroul ușor din Charleroi) se află în Charleroi
Stația Chet
Stația Chet

Chet este o stație a metroului ușor din Charleroi de pe linia nefinalizată spre Châtelet. Stația este situată în Montignies-sur-Sambre, localitate componentă a zonei metropolitane Charleroi, și este denumită după strada Chet din apropiere.[1]

Stația Chet, construită pe un viaduct, este complet terminată și echipată, dar nu a fost niciodată inaugurată sau exploatată comercial.[1] Construcția liniei spre Châtelet a început la sfârșitul anilor '70[2] și a fost întreruptă după ce sectorul transportului public a fost transferat din responsabilitatea guvernului federal în cea a regiunilor, în urma celei de-a treia reforme a statului belgian[3]. Acest lucru a cauzat oprirea finanțării, bugetul Regiunii valone fiind mult mai sărac decât bugetul federal, iar lucrările la această linie nu au mai fost reluate.[2]

Stația Chet a fost finalizată în 1985[4] și urma să deservească o zonă de locuințe, magazinul Delfood al lanțului Louis Delhaize și stadionul Yernaux. Pereții stației sunt acoperiți cu panouri metalice de culoare roșie, iar aspectul său general este asemănător cu cel al stației Neuville. Ambele au fost proiectate de arhitectul Jean Yernaux.

Porțiunea construită a liniei spre Châtelet nu beneficiază decât de o mentenanță minimală, iar stațiile deja finalizate sunt victimele vandalismului și ale hoților de metale.[5] Deși echipe ale TEC Charleroi patrulează zilnic traseul, stațiile sunt frecventate de toxicomani, de graffitiști sau de persoane care pătrund prin breșele gardului de protecție pentru a face fotografii sau filme.[1][5] În noiembrie 2016, TEC Charleroi a instalat porți de securitate în stațiile Chet și Neuville[6] pentru a împiedica accesul persoanelor neautorizate, însă stația Chet este puternic afectată de vandalism[1] din cauza faptului faptul că în incinta sa se poate ajunge de pe rambleul de la capătul viaductului.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Le métro abandonné de Charleroi”. tchorski.morkitu.org (în franceză). tchorski patrimoine industriel. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ a b „PLAN COMMUNAL DE MOBILITÉ DE CHÂTELET” (PDF). mobilite.wallonie.be (în franceză). Serviciul Public pentru Mobilitate și Infrastructuri al Regiunii Valone. iulie 2003. p. 8. Accesat în . 
  3. ^ „Les troisième et quatrième réformes de l'État”. belgium.be (în franceză). Portalul oficial al guvernului federal belgian. Accesat în . 
  4. ^ „Métro Léger Charleroi, ligne Châtelet”. urbex.nl (în engleză). UrbeXnl. Accesat în . 
  5. ^ a b Arnaud Pilet (). „Inutilisée, la ligne est du métro de Charleroi coûte 15 000 euros par mois”. rtbf.be (în franceză). RTBF. Accesat în . 
  6. ^ „Charleroi: 170 000€ par an, le coût du métro fantôme”. lavenir.net (în franceză). L'Avenir. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de stația Chet