Checkpoint Charlie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Checkpoint Charlie, partea americană, 1963
Tancuri americane înfruntând tancuri sovietice la Checkpoint Charlie, în 27 octombrie 1961

Checkpoint Charlie (sau Checkpoint C) a fost un punct de frontieră și de control pe strada Friedrichstraße din Berlin, creat după ridicarea zidului Berlinului[1].

Istorie[modificare | modificare sursă]

În 1961 liderul Republicii Democrate Germane, Walter Ulbricht a manevrat în așa fel încât să obțină permisiunea de la Uniune Sovietică pentru construirea Zidului Berlinului, pentru a opri emigrarea din Blocul Estic spre Vest, separând astfel orașul în Berlinul de Est și Berlinul de Vest. Checkpoint Charlie a devenit un simbol al Războiului Rece, reprezentând separarea estului și vestului.

Deoarece acest punct de trecere a fost conceput pentru tranziția militarilor forțelor aliate, în octombrie 1961, la punctul de control Checkpoint Charlie/Friedrichstraße a avut loc așa-numita "confruntare a tancurilor". Transformat într-un simbol al confruntării între SUA și URSS, Checkpoint Charlie a devenit cel mai faimos punct de trecere din Berlin. Muzeul Zidului Berlinului de la Checkpoint Charlie[2] este dedicat Războiului Rece, regimului totalitar al RDG și încercărilor est-germanilor de a se refugia în RFG.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Checkpoint Charlie. WesternAllies.com: Istorie, Localizare, Imagini
  2. ^ „Museum Haus am Checkpoint Charlie”. Arhivat din original la . Accesat în .