Sari la conținut

Checkpoint Charlie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Checkpoint Charlie, partea americană, 1963
Tancuri americane înfruntând cele sovietice la Checkpoint C, în 27 octombrie 1961

Checkpoint Charlie (sau Checkpoint C) a fost un punct de frontieră și de control pe strada Friedrichstraße din Berlin, creat după ridicarea zidului Berlinului[1].

În 1961 d.C., liderul Republicii Democrate Germane, Walter Ulbricht a manevrat în așa fel încât să obțină permisiunea de la Uniunea Sovietică pentru construirea Zidului Berlinului, pentru a opri emigrarea din Blocul Estic spre Vest, separând astfel orașul în Berlinul de Est și cel de Vest. Checkpoint C a devenit un simbol al Războiului Rece, reprezentând separarea estului și vestului european.

Deoarece acest punct de trecere a fost conceput pentru tranziția militarilor forțelor aliate, în octombrie 1961, la punctul de control Checkpoint Charlie/Friedrichstraße a avut loc așa-numita "confruntare a tancurilor". Transformat într-un simbol al confruntării între SUA și URSS, Checkpoint Charlie a devenit cel mai faimos punct de trecere al Berlinului.

După prăbușirea Blocului Răsăritean în 1989, dar și a reunificării Germaniei, Muzeul Zidului Berlinului de la Checkpoint C[2] este dedicat Războiului Rece, regimului totalitar al RDG-ului și încercărilor est-germanilor de a se refugia în RFG. În plus, Casa gărzilor americane de la Checkpoint Charlie a devenit atracție turistică, aflându-se la Muzeul Aliaților din cartierul Dahlem al Berlinului reunificat.

  1. ^ Checkpoint Charlie. WesternAllies.com: Istorie, Localizare, Imagini
  2. ^ „Museum Haus am Checkpoint Charlie”. Arhivat din original la . Accesat în .