Checkpoint Charlie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Checkpoint Charlie, partea americană, 1963
Tancuri americane înfruntând cele sovietice la Checkpoint C, în 27 octombrie 1961

Checkpoint Charlie (sau Checkpoint C) a fost un punct de frontieră și de control pe strada Friedrichstraße din Berlin, creat după ridicarea zidului Berlinului[1].

Istorie[modificare | modificare sursă]

În 1961 d.C., liderul Republicii Democrate Germane, Walter Ulbricht a manevrat în așa fel încât să obțină permisiunea de la Uniunea Sovietică pentru construirea Zidului Berlinului, pentru a opri emigrarea din Blocul Estic spre Vest, separând astfel orașul în Berlinul de Est și cel de Vest. Checkpoint C a devenit un simbol al Războiului Rece, reprezentând separarea estului și vestului european.

Deoarece acest punct de trecere a fost conceput pentru tranziția militarilor forțelor aliate, în octombrie 1961, la punctul de control Checkpoint Charlie/Friedrichstraße a avut loc așa-numita "confruntare a tancurilor". Transformat într-un simbol al confruntării între SUA și URSS, Checkpoint Charlie a devenit cel mai faimos punct de trecere al Berlinului.

După prăbușirea Blocului Răsăritean în 1989, dar și a reunificării Germaniei, Muzeul Zidului Berlinului de la Checkpoint C[2] este dedicat Războiului Rece, regimului totalitar al RDG-ului și încercărilor est-germanilor de a se refugia în RFG. În plus, Casa gărzilor americane de la Checkpoint Charlie a devenit atracție turistică, aflându-se la Muzeul Aliaților din cartierul Dahlem al Berlinului reunificat.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Checkpoint Charlie. WesternAllies.com: Istorie, Localizare, Imagini
  2. ^ „Museum Haus am Checkpoint Charlie”. Arhivat din original la . Accesat în .