Checkpoint Charlie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Checkpoint Charlie, partea americană, 1963
Tancuri americane înfruntând tancuri sovietice la Checkpoint Charlie, în 27 octombrie 1961

Checkpoint Charlie (sau Checkpoint C) a fost un punct de frontieră și de control pe strada Friedrichstraße din Berlin, creat după ridicarea zidului Berlinului[1].

Istorie[modificare | modificare sursă]

În 1961 liderul Republicii Democrate Germane, Walter Ulbricht a manevrat în așa fel încât să obțină permisiunea de la Uniune Sovietică pentru construirea Zidului Berlinului, pentru a opri emigrarea din Blocul Estic spre Vest, separând astfel orașul în Berlinul de Est și Berlinul de Vest. Checkpoint Charlie a devenit un simbol al Războiului Rece, reprezentând separarea estului și vestului.

Deoarece acest punct de trecere a fost conceput pentru tranziția militarilor forțelor aliate, în octombrie 1961, la punctul de control Checkpoint Charlie/Friedrichstraße a avut loc așa-numita "confruntare a tancurilor". Transformat într-un simbol al confruntării între SUA și URSS, Checkpoint Charlie a devenit cel mai faimos punct de trecere din Berlin. Muzeul Zidului Berlinului de la Checkpoint Charlie[2] este dedicat Războiului Rece, regimului totalitar al RDG și încercărilor est-germanilor de a se refugia în RFG.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]