Chang și Eng Bunker

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Chang y Eng)
Chang și Eng Bunker
Date personale
Născut11 mai 1811
Siam (Thailanda)
Decedat17 ianuarie 1874 (62 de ani)
Carolina de Nord, SUA

Chang și Eng Bunker (n. Samut Songkhram, 11 mai 1811 - d. Mount Airy, 17 ianuarie 1874) au fost primii gemeni siamezi celebri, după numele țării lor de naștere, Siam (Thailanda) adoptându-se termenul de "siamezi".

Biografie[modificare | modificare sursă]

Chang și Eng s-au născut în regatul Siam, în 1811, mai precis în provincia Samutsongkram.  Au ajuns, cu un vapor, în Statele Unite ale Americii. Erau fizic uniți prin stern și printr-un cartilajFicații le erau fuzionați. Cu toate astea, aveau o independență aproape completă între ei. Datorită numelui țării lor de origine, erau denumiți "siamezi", termen care astfel, s-a născut datorită existenței lor. Decenii întregi au consultat mulțime de medici, în căutarea posibilității de a fi separați, dar, din cauză că nu exista încă tehnologia de raze X (pentru a determina cu exactitate fiziologia  internă a conexiunii dintre ei), operația ar fi fost periculoasă, așa că au tot scos-o din calcule. Fără îndoială, această intervenție ar fi fost ușor realizabilă astăzi.

Chang y Eng ca. 1836

Căsătoriile și descendențele lor[modificare | modificare sursă]

Hotărâți să ducă o viață cât mai normală posibil, acești frați și-au înființat o plantație, și-au cumpărat sclavi, și și-au adoptat numele de familie "Bunker". Au fost membri respectați ai comunității. În 13 aprilie 1843 s-au căsătorit cu două surori: Chang cu Adelaide Yates și Eng cu Sarah Anne Yates. Chang și soția sa au avut 10 copii, în timp ce Eng și soția sa a avut 12. Frații s-au stabilit în două case, în Mount Airy, Carolina de Nord, și, pentru a evita problemele de coexistență, au decis să-și petreacă câte trei zile consecutive în fiecare dintre cele doua case.

Sănătatea lui Chang[modificare | modificare sursă]

Chang s-a dedicat băuturii și starea lui de sănătate s-a înrăutățit până când a suferit un accident vascular cerebral, care nu l-a afectat și pe Eng. În ianuarie 1874, la vârsta de 63 de ani, Chang a dezvoltat o bronșită care a dus la pneumonie.

Decesele[modificare | modificare sursă]

În noaptea de 17 ianuarie, din 1874, trezindu-se, Eng a descoperit că fratele lui nu respira, și și-a strigat familia pentru a-l ajuta. Dar Chang era mort. A venit un doctor pentru a proceda la separația lor (așa cum era convenit pentru cazul în care unul dintre cei doi ar fi murit înaintea celuilalt), dar Eng a refuzat să fie separat de fratele său. A murit trei ore mai târziu. Examinarea post-mortem realizată la Colegiul Medicilor și Chirurgilor din Philadelphia a arătat că Chang a murit urmare rupturii unui anevrism.

Legături externe[modificare | modificare sursă]