Ceva pe gratis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
„Ceva pe gratis”
AutorRobert Sheckley  Modificați la Wikidata
Titlu originalSomething for Nothing
Limbăengleza americană  Modificați la Wikidata
Data publicăriioctombrie 1954  Modificați la Wikidata

„Ceva pe gratis” ("Something for Nothing") este o povestire științifico-fantastică umoristică scrisă de autorul american Robert Sheckley. A apărut inițial în revista Galaxy Science Fiction din iunie 1954 și apoi a fost publicată în colecția de povestiri Citizen in Space (1955).

În limba română a fost tradusă de Delia Ivănescu și a fost publicată în volumul Monștrii (1995, Editura Nemira, Colecția Nautilus).

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Joe Collins, în mod involuntar, intră în posesia unei Mașinării ("The Utilizer") aparent provenind din viitor, fabricată de o civilizație cu puteri imense. Mașinăria are doar o plăcuță de metal, un buton roșu și un bâzâit ușor. Într-adevăr, această mașină are capacitatea de a îndeplini toate dorințele pe care posesorul acesteia le are. Acesta poate să-i ceară Mașinării totul "pentru nimic" (sau gratis) (de aici și titlul povestirii).

Adaptări[modificare | modificare sursă]

Povestirea a fost ecranizată în 1996 ca scurtmetrajul The Utilizer, în regia lui Craig Barron, cu Jamie Bozian în rolul lui Collins, Sharon Omi ca Flign și William Sanderson ca Leek.[1]

În 2020 a fost ecranizat ca lungmetrajul Ceva pe gratis (Кое-что задаром), regia Alexey Talyzin,[2] cu Maksim Ponomaryov, Aleksandr Udalov, Igor Botvin și Igor Lifanov.[3][4] Filmările au început în Rusia din 2015.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Utilizer (1996), imdb.com
  2. ^ „Съемки фантастического нуар-триллера «Кое-что задаром»”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Ceva pe gratis, site-ul oficial
  4. ^ „Мрачный Лос-Анджелес на Обводном канале”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]