Un bilet pentru Tranai

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
„Un bilet pentru Tranai”
AutorRobert Sheckley  Modificați la Wikidata
Titlu originalA Ticket to Tranai  (engleză)
Limbăengleza americană  Modificați la Wikidata
Data publicăriimartie 1956  Modificați la Wikidata

„Un bilet pentru Tranai” ("A Ticket to Tranai") este o povestire științifico-fantastică umoristică scrisă de autorul american Robert Sheckley. A apărut inițial în revista Galaxy Science Fiction din octombrie 1955 și apoi a fost publicată în colecția de povestiri Citizen in Space (1955).

În limba română a fost tradusă de Delia Ivănescu și a fost publicată în volumul Monștrii (1995, Editura Nemira, Colecția Nautilus).

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Marvin Goodman, obosit de guvernul extrem de puternic de pe Pământ, de nedreptatea socială și de pasivitatea locuitorilor, se hotărăște să plece pe planeta Tranai - care îi este descrisă ca fiind o utopie liberală. După numeroase probleme, ajunge la celălalt capăt al galaxiei și devine cetățean al acestei planete. Pe Tranai de șase secole nu a mai avut loc niciun război, nicio crimă, nu mai există nici corupție, nici sărăcie, dar s-a ajuns aici prin metode destul de ciudate: furia este revărsată asupra roboților, soțiile sunt ținute în animație suspendată, jaful și cerșitul au fost legalizate iar politicienii trebuie să poarte la gât medalioane cu explozibili ca democratizare radicală a mijloacelor de combaterea a corupției. După ce a gustat toate aceste beneficii și multe altele, Goodman a ales să se întoarcă pe Pământ pentru a scăpa de „fericirea“ de pe Tranai.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]