Centenaire (metroul ușor din Charleroi)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Centenaire

Informații generale
AdresăMontignies-sur-Sambre, Charleroi
Coordonate50°24′11″N 4°28′46″E ({{PAGENAME}}) / 50.40306°N 4.47944°E
Linii2
StructurăSubterană
Peroane1 peron central
Linii2
Istoric
DeschisăNu
ElectrificatăDa
Alte informații
ProprietarTEC
AdministratorTEC Charleroi
Trafic
Pasageri (2020)0
Servicii
Stația precedentă   Metroul ușor din Charleroi   Stația următoare
către Sud
Linia M5
către Cora
Locația
Centenaire (metroul ușor din Charleroi) se află în Charleroi
Stația Centenaire
Stația Centenaire

Centenaire este o stație a metroului ușor din Charleroi de pe linia nefinalizată spre Châtelet. Stația este situată în Montignies-sur-Sambre, localitate componentă a zonei metropolitane Charleroi, și este denumită după strada Avenue du Centenaire din apropiere.[1]

Stația Centenaire, construită într-un tunel, este complet terminată și echipată, dar nu a fost niciodată inaugurată sau exploatată comercial.[1] Construcția liniei spre Châtelet a început la sfârșitul anilor '70[2] și a fost întreruptă după ce sectorul transportului public a fost transferat din responsabilitatea guvernului federal în cea a regiunilor, în urma celei de-a treia reforme a statului belgian[3]. Acest lucru a cauzat oprirea finanțării, bugetul Regiunii valone fiind mult mai sărac decât bugetul federal, iar lucrările la această linie nu au mai fost reluate.[2]

Stația Centenaire a fost finalizată în 1985[4] și urma să deservească clinica Regina Fabiola, situată pe Avenue du Centenaire nr.73[5], centrul istoric al Montignies-sur-Sambre, o zonă de locuințe și una comercială. Pereții stației sunt acoperiți cu panouri metalice de culoare galbenă.[1] Structura de acces în stație de la suprafață a fost demolată în jurul anului 2015[6], iar intrarea propriu-zisă a fost acoperită cu un panou metalic pentru a împiedica pătrunderea neautorizată.

Porțiunea construită a liniei spre Châtelet nu beneficiază decât de o mentenanță minimală, iar Centenaire și celelalte stații deja finalizate sunt victimele vandalismului.[7] Deși echipe ale TEC Charleroi patrulează zilnic traseul, stațiile sunt frecventate de toxicomani, de graffitiști, de hoți de metale sau de persoane care pătrund pentru a face fotografii sau filme.[7]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „Le métro abandonné de Charleroi”. tchorski.morkitu.org (în franceză). tchorski patrimoine industriel. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ a b „PLAN COMMUNAL DE MOBILITÉ DE CHÂTELET” (PDF). mobilite.wallonie.be (în franceză). Serviciul Public pentru Mobilitate și Infrastructuri al Regiunii Valone. iulie 2003. p. 8. Accesat în . 
  3. ^ „Les troisième et quatrième réformes de l'État”. belgium.be (în franceză). Portalul oficial al guvernului federal belgian. Accesat în . 
  4. ^ „Métro Léger Charleroi, ligne Châtelet”. urbex.nl (în engleză). UrbeXnl. Accesat în . 
  5. ^ „Les sites et centres extérieurs”. ghdc.be (în franceză). Grand Hôpital de Charleroi. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Google Maps”. Google Maps. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ a b Arnaud Pilet (). „Inutilisée, la ligne est du métro de Charleroi coûte 15 000 euros par mois”. rtbf.be (în franceză). RTBF. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Panoul metalic ce acoperă fostul acces în stație
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de stația Centenaire