Cele șapte lacuri din Rila

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vedere panoramică asupra celor șapte lacuri din Rila, văzute de pe Muntele Ezeren
Vedere panoramică asupra celor mai joase (și mai mari) șase lacuri

Cele șapte lacuri din Rila (în bulgară Седемте рилски езера, transliterat: Sedemte rilski ezera, pronunțat [sɛdɛmˈtɛ ˈriɫski ɛzɛˈra]) sunt un grup de lacuri glaciare, situate în nord-vestul Munților Rila din Bulgaria. Sunt cel mai vizitat grup de lacuri din Bulgaria. Lacurile sunt situate ka altitudini între 2.100 și 2.500 de metri deasupra nivelului mării.

Fiecare lac poartă un nume asociat cu trăsătura sa caracteristică cea mai importantă. Cel mai de sus se numește Sălzata („Lacrima”) datorită apelor sale limpezi care permit vizibilitatea în adâncime. Următorul în altitudine poartă numele de Okoto („Ochiul”) după forma sa aproape perfect ovală. Okoto este cel mai adânc lac circ glaciar⁠(d) din Bulgaria, cu o adâncime de 37,5 m. Babreka („Rărunchi”) este lacul cu cele mai abrupte maluri din întregului grup. Bliznaka („Geamănul”) este cel mai mare ca suprafață. Trilistnika („Trifoiul”) are o formă neregulată și maluri line. Cel mai puțin adânc lac este Ribnoto Ezero („Lacul cu Pești”), iar cel mai jos este Dolnoto Ezero („Lacul de Jos”), unde apele care curg din celelalte lacuri sunt adunate pentru a forma râul German.

Cele șapte lacuri sunt o atracție turistică în Bulgaria datorită mediului lor natural. Lacurile sunt situate unul deasupra celuilalt și sunt conectate prin mici pâraie, care formează mici cascade și repezișuri. Printre unitățile de cazare turistică din vecinătatea lacurilor se numără o cabană⁠(d) pe malul de nord-est al Lacului cu Pești, la o altitudine de 2.196 m. Perioada cea mai favorabilă de vizitare a lacurilor este vara, în iulie și august, când temperatura este peste 10 grade Celsius și riscul de furtuni bruște este mai mic. În restul anului, vremea poate fi grea. Lacurile îngheață de obicei în luna octombrie și nu se topesc înainte de iunie. Stratul de gheață poate ajunge până la 2 metri.

Listă[modificare | modificare sursă]

Nume în română Nume bulgar (transliterat) Altitudine Suprafață Adâncime Note
Lacrima Сълзата (Sălzata) 2.535 m 0,7 ha 4,5 m Numit după apele sale limpezi
Ochiul Окото (Okoto) 2.440 m 6,8 ha 37,5 m Numit după forma sa ovală. Cel mai adânc lac de circ glaciar din Bulgaria
Rărunchi Бъбрека (Băbreka) 2.282 m 8,5 ha 28 m Cel mai abrupt mal dintre toate
Geamănul Близнака (Bliznaka) 2.243 m 9,1 ha 27,5 m Cel mai întins
Trifoiul Трилистника (Trilistnika) 2.216 m 2,6 ha 6,5 m Formă neregulată și maluri line
Lacul cu Pești Рибното езеро (Ribnoto ezero) 2.184 m 3,5 ha 2,5 m Cel mai puțin adânc
Lacul de Jos Долното езеро (Dolnoto ezero) 2.095 m 5,9 ha 11 m Cea mai joasă altitudine

Galerie[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • „Седемте рилски езера”. Българска енциклопедия А-Я (în bulgară). БАН, Труд, Сирма. . ISBN 954-8104-08-3. OCLC 163361648.