Castelul San Andrés

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Castelul San Andrés

Castelul San Andrés (în spaniolă Castillo de San Andrés sau Torre de San Andrés) este un monument istoric și arhitectonic situat în localitatea San Andrés din regiunea Macizo de Anaga, aflată la o distanță de 8 km de Santa Cruz de Tenerife (Insulele Canare, Spania).

A fost construit în anul 1769 pentru a apăra insula de atacurile piraților,[1] existând anterior și alte castele în acel loc.

Castelul este renumit în principal în legătură cu atacul eșuat al lui Horatio Nelson în Santa Cruz de Tenerife, în 1797. După predarea lui Nelson, ca urmare a întârzierii sosirii documentului de capitulare la Castelul San Andrés, navele britanice care navigau de-a lungul localității San Andrés au fost bombardate, iar Theseus, nava amiral a lui Nelson, a suferit distrugerea catargului și a tachelajului.[1]

În cursul istoriei sale, castelul a avut de suferit unele distrugeri. Un torent de pe un versant al stâncii de lângă el a produs prăbușirea unei părți a castelului în 1898, dar restul se află încă în picioare.

La 22 aprilie 1949,[2] castelul a fost declarat monument istoric național spaniol, iar în 1999 a fost declarat Monument de Interes Cultural (Bien de Interés Cultural) în Insulele Canare.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]