Castelul Evenburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Castelul Evenburg
Clădire
OrașLeer  Modificați la Wikidata
Țară Germania Modificați la Wikidata
AdresăAm Schlosspark 25, 26789 Leer[1]
Coordonate53°13′52″N 7°29′41″E / 53.2311°N 7.49472°E ({{PAGENAME}})
Site web
site web oficial

Castelul Evenburg (în germană: Schloss Evenburg ) este un castel cu apă⁠(d) situat în partea de sud a satului Loga⁠(d), lângă orașul Leer, în districtul omonim, din landul Saxonia Inferioară, Germania, pe malul râului Leda.

Castelul a fost construit între anii 1642 și 1650 de către colonelul olandez (Baron) Erhard von Ehrentreuter van Hofrieth (1596-1664), comandant al garnizoanei olandeze din Emden. El a comandat construcția castelului pentru soția sa, Eva von Ungnad.

Marie van Ehrentreuter (1633-1702), cea mai tânără fiică a constructorului, s-a căsătorit cu Gustav Wilhelm Freiherr von Wedel (1641-1717), un locuitor al orașului Königsberg, care ulterior a devenit feldmareșal în slujba regelui danez Christian al V-lea. Sub domnia regelui Christian al VI-lea, el a devenit guvernator al Oldenburgului. În 1684, el a achiziționat comitatul Jarlsberg⁠(d) lângă Oslo, în Norvegia. Aceasta i-a conferit titlul de conte. În Loga se află și Philippsburg, alt castel care a fost deținut de familia von Wedel.

Aspectul său actual din secolul al XIX-lea se datorează lui Carl Georg von Wedel și arhitectului Richard Stüve, care au renovat castelul Evenburg în stilul neogotic timpuriu în perioada 1861-1862, folosind elemente atât din gotica Tudor engleză, cât și din gotica hanseatică nord-germană. Stüve, elev al lui Ernst Ebeling la Școala Politehnică din Hanovra, a proiectat și impresionantul Organeum⁠(d) din Weener (1870-1873), situat la scurtă distanță de granița olandeză.

La castelul Evenburg aparțin o curte exterioară din 1703 și două ferme, Meierhof și Elfriedenhof. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul și clădirile adiacente au fost grav afectate și au fost renovate simplu după război. În 1975, districtul Leer a devenit proprietarul castelului, după care acesta a fost supus unei renovări ample. Parcul din jurul castelului este un parc peisagistic englezesc⁠(d), accesibil gratuit pentru plimbări.

Până în 2011, în castelul Evenburg a funcționat o școală pentru profesori. De atunci, o parte din clădire a fost transformată într-un muzeu, care găzduiește în mod regulat expoziții temporare prestigioase. De asemenea, sunt organizate frecvent concerte. Castelul poate fi vizitat în cadrul tururilor ghidate organizate.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Kasteel Evenburg
  1. ^ https://evenburg.landkreis-leer.de/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)