Sari la conținut

Cascada Niagara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cascada Niagara
Harta locului unde se află
Harta locului unde se află
Țară SUA
Canada
LocalizareNew York  Modificați la Wikidata
Coordonate43°04′48″N 79°04′16″W ({{PAGENAME}}) / 43.08°N 79.071°V
Înălțime totală51 m  Modificați la Wikidata
Lățime totală790 m  Modificați la Wikidata
Curs de apăNiagara  Modificați la Wikidata
Cascada Niagara vedere de pe Skylon Tower
Cascada Niagara

Cascada Niagara este un ansamblu format din trei căderi de apă situate la granița dintre statul nord american New York din SUA și provincia Ontario din Canada. Cascada americană (American Falls) și Cascada vălul miresii (Bridal Veil Falls) pe teritoriul Statelor Unite și Cascada potcoavă (Horseshoe Falls) pe teritoriul Canadei.

Lacul Erie este legat cu lacul Ontario prin râul Niagara cu o diferență de nivel de 58 m, cursul apei fiind despărțit în două brațe de Insula Caprei (Goat Island). Pe partea nord americană cascada are o lățime de 363 m, apele cascadei cad de la 21 m înălțime, iar pe partea canadiană cascada are o lățime de 792 m (în formă de potcoavă), înălțimea căderii de apă fiind 51 m. Debitul de apă fiind între 2.832 și 5.720 m³/s, în medie 4.200 m³/s.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Inainte cu 6 000 de ani la sfârșitul ultimei perioade de glaciațiune, s-au topit ultimii ghețari din regiune determinând apele lacului Erie să curgă peste maluri formându-se râul Niagara care se varsă în lacul Ontario, trecând pe parcursul lui peste prăpastia (groapa) dintre cele două lacuri formează căderea de apă Niagara. Această cataractă sau groapă are o serie de caracteristici geologice. Sub stratul dur de roci dolomite se găsesc straturi mai moi de șisturi. Masa de apă de la baza cascadei prin procesul de eroziune rupe cu timpul fragmente din peretele cascadei, acest fenomen determinând scurtarea râului Niagara cu 1,8 m pe an, ceea ce arată că de la formarea sa, cascada s-a apropiat de lacul Erie cu peste 11 km. Prin canalizarea unei părți a apei fluviului la o hidrocentrală, (vezi Nikola Tesla) s-a redus debitul fluviului ce traversează cascada, ceea ce a redus din frumusețea ei, în schimb a încetinit procesul de eroziune. In ianuarie 1936 prin temperaturi extrem de scăzute a înghețat complet cascada, formând o perdea de gheață de câteva sute de metri.

Deviația Niagarei în 1969[modificare | modificare sursă]

In anul 1969 Niagara a fost dirijată pe o perioadă de 5 luni într-o altă direcție, înlesnind astfel cercetările geologice ale pantei si albiei râului, încercandu-se stabilizarea pereților cascadei.

Turism[modificare | modificare sursă]

Din anul 1800 este această regiune deschisă turismului. In 1885 declară statul nord american New York, Cascada Niagara ca parc național, peste un an această pildă o urmează Canada. Această cascadă este una dintre cele mai importante atracții turistice din America de Nord.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]