Caravanserai

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la hanurile de pe marginea drumului. Pentru albumul de Santana, vedeți Caravanserai (album). Pentru echivalentul european, vedeți han.
Caravanserai Shah-Abbasi în Karaj, Iran
Caravanserai din Qalaat al-Madiq, în nordul Siriei

Un caravanserai (/kærəˈvænsəˌr/)[1] era un han de pe marginea drumului, unde călătorii (Caravană) puteau să se odihnească și să se recupereze după o zi de călătorie.[2] Caravanierii au sprijinit fluxul de comerț, informații și persoane din întreaga rețea de rute comerciale care acoperă Asia, Africa de Nord și Europa de Sud-Est, în special Drumul Mătăsii.

Caravanierii au fost o caracteristică comună nu numai de-a lungul Drumului Mătăsii, ci și de-a lungul Drumului Regal al Imperiului Ahemenid, un vechi drum de 2.500 kilometri, care se întindea de la Sardis la Susa, conform lui Herodot: „Acum, relatarea adevărată a drumului în cauză este următoarea: stațiile regale există de-a lungul întregii sale lungimi, și caravanseraiurile sunt excelente; și pe tot parcursul acesteia traversează un traseu locuit și este lipsit de pericol.” Alte caravanseraiuri importante urbane au fost construite de-a lungul Grand Trunk Road de pe subcontinentul indian, în special în regiunea mogulă Delhi.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Dictionary.com – caravansary”. Accesat în . )
  2. ^ Wikisource Chisholm, Hugh, ed. (). „Caravanserai”. Encyclopædia Britannica (ed. 11). Cambridge University Press. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikţionar
Wikţionar
Caută „Caravanserai” în Wikționar, dicționarul liber.
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Caravanserai