Caravanserai

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Acest articol se referă la hanurile de pe marginea drumului. Pentru albumul de Santana, vedeți Caravanserai (album). Pentru echivalentul european, vedeți han.
Caravanserai Shah-Abbasi în Karaj, Iran
Caravanserai din Qalaat al-Madiq, în nordul Siriei

Un caravanserai (/kærəˈvænsəˌr/)[1] era un han de pe marginea drumului, unde călătorii (Caravană) puteau să se odihnească și să se recupereze după o zi de călătorie.[2] Caravanierii au sprijinit fluxul de comerț, informații și persoane din întreaga rețea de rute comerciale care acoperă Asia, Africa de Nord și Europa de Sud-Est, în special Drumul Mătăsii.

Caravanierii au fost o caracteristică comună nu numai de-a lungul Drumului Mătăsii, ci și de-a lungul Drumului Regal al Imperiului Ahemenid, un vechi drum de 2.500 kilometri, care se întindea de la Sardis la Susa, conform lui Herodot: „Acum, relatarea adevărată a drumului în cauză este următoarea: stațiile regale există de-a lungul întregii sale lungimi, și caravanseraiurile sunt excelente; și pe tot parcursul acesteia traversează un traseu locuit și este lipsit de pericol.” Alte caravanseraiuri importante urbane au fost construite de-a lungul Grand Trunk Road de pe subcontinentul indian, în special în regiunea mogulă Delhi.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Dictionary.com – caravansary”. Accesat în . )
  2. ^ Wikisource Chisholm, Hugh, ed. (). „Caravanserai”. Encyclopædia Britannica (ed. 11). Cambridge University Press. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikţionar
Caută „Caravanserai” în Wikționar, dicționarul liber.
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Caravanserai