Campionatul Nord-American și Caraibian de Handbal Feminin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Campionatul Nord-American și Caraibian de Handbal Feminin, prescurtat Campionatul NorCa este una din cele mai importante competiții de handbal feminin pentru națiuni din America de Nord și Caraibe și este organizat începând cu anul 2015. Anterior, competiția conta ca turneu de calificare pentru Campionat Panamerican de Handbal Feminin, însă începând din 2018, când Federația Panamericană de Handbal a fost împărțită în două entități, câștigătoarea Campionatul Nord-American și Caraibian se califică direct la Campionatul Mondial.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Primele două ediții ale competiției au avut loc în 2015 și 2017, ambele fiind găzduite de Puerto Rico.[2][3] Echipele clasate pe primele locuri s-au calificat la edițiile din acei ani ai Campionatului Panamerican de Handbal Feminin.

Congresul IHF, desfășurat pe 11 noiembrie 2017 în orașul turc Antalya, a dezbătut și aprobat cu 15 voturi pentru și unul împotrivă propunerea președintelui IHF, Hassan Moustafa, de a împărți Federația Panamericană în două asociații sportive continentale separate.[4][5] Congresul a modificat articolul 10.2 al statului IHF în sensul măririi numărului federațiilor continentale de la 5 la 6. Astfel, Federația Panamericană de Handbal a fost transformată în Confederația Nord-Americană și Caraibiană de Handbal, respectiv Confederația Central și Sud-Americană de Handbal, având drept scop:[4][6]

„O sporire a activităților handbalistice în toate domeniile - rezultând din avantajele financiare datorate distanțelor mai scurte și reducerii costurilor de călătorie; banii economisiți vor spori activitatea handbalistică în toate domeniile.”

Un motiv invocat de președintele Moustafa pentru înființarea unei Confederații Nord-Americane separate a fost acela că „piața nord-americană este decisivă pentru dezvoltarea handbalului mondial și pentru poziția handbalului mondial”.[6][7]

Federația Panamericană de Handbal s-a opus deciziei adoptate de IHF și a utilizat toate căile de apel prevăzute de regulamentele Federației Internaționale de Handbal.[8][9] În final, Federația Panamericană a atacat decizia IHF la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, care i-a dat dreptate, declarând „nulă și neavenită” hotărârea IHF de la congresul din Antalya, însă Federația Internațională a refuzat să-și anuleze planul de a împărți asociația panamericană în două confederații, motivând că:[10][11]

„În conformitate cu articolul 19.1.1 al statutului IHF, aceasta este deținătoarea originală a tuturor drepturilor emanând din competiții. Deci, IHF își menține poziția de a organiza viitoare campionate de calificare în Confederațiile Nord-Americană și Caraibiană, respectiv Central și Sud-Americană.”

În consecință, fostul Campionat Panamerican de Handbal Feminin a încetat să mai existe începând din anul 2018, fiind înlocuit cu Campionatul Nord-American și Caraibian, respectiv cu nou-înființatul Campionat Central și Sud-American. De asemenea, câștigătoarea Campionatului Nord-American și Caraibian se va califica direct la Campionatul Mondial din anul respectiv.[1]

Ediția din 2019 a competiției se va desfășura în luna mai.[1] Federația de handbal a Statelor Unite și-a exprimat intenția de a găzdui turneul.[12]

Listă campionate[modificare | modificare sursă]

Ediție Țară gazdă Aur Argint Bronz
2021
2019 Mexic  Cuba  Puerto Rico  Groenlanda
2017 Puerto Rico  Puerto Rico  Statele Unite  Republica Dominicană
2015 Puerto Rico  Cuba  Mexic  Statele Unite

Clasament pe medalii[modificare | modificare sursă]

Locul Naționala Total
1  Cuba 2 2
2  Puerto Rico 1 1 2
3  Statele Unite 1 1 2
4  Mexic 1 1
5  Republica Dominicană 1 1
 Groenlanda 1 1

Țară gazdă[modificare | modificare sursă]

Națiune Gazdă Anii
1  Puerto Rico 2 2015, 2017
2  Mexic 1 2019

Istoria Participărilor[modificare | modificare sursă]

Echipă Locul ocupat Total
2015 2017 2019 2021
 Antigua și Barbuda
 Bahamas
 Barbados
 Canada
 Insulele Cayman
 Sfântul Cristofor și Nevis
 Cuba 1 1 1
 Dominica
 Republica Dominicană 3 1
 Grenada
 Groenlanda 4 4 3 2
 Guadelupa
 Haiti
 Jamaica
 Martinica 6 1
 Mexic 2 1
 Puerto Rico 5 1 2 2
 Sfânta Lucia
 Statele Unite 3 2 2
 Trinidad și Tobago
 Insulele Virgine

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „IHF Women's World Championship – Qualification Update”. ihf.info. Federația Internațională de Handbal. . Accesat în . 
  2. ^ „Torneo NorCa Adulto Femenino – PUR 2015 – Women's Senior NorCa Championship”. panamhandball.org. Pagina web oficială a Campionatului NorCa din 2015. Accesat în . 
  3. ^ „Torneo NorCa Adulto Femenino – PUR 2017 – Women's Senior NorCa Championship”. panamhandball.org. Pagina web oficială a Campionatului NorCa din 2017. Accesat în . 
  4. ^ a b „IHF Congress: request for splitting up the Panamerican Federation”. handball-world.news. Handball World. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Council Meeting No. 2” (PDF). handball.no. Federația Norvegiană de Handbal. . p. 6−10. Accesat în . 
  6. ^ a b „Dr Hassan Moustafa re-elected IHF President”. Federația Internațională de Handbal. . Accesat în . 
  7. ^ „IHF statement related to Pan-American continent”. Federația Internațională de Handbal. . Accesat în . 
  8. ^ „PATHF Message to members” (PDF). panamhandball.org. Federația Panamericană de Handbal. . Accesat în . 
  9. ^ Daniel Etchells (). „Pan-American Handball Federation file appeal against controversial vote to split region in two”. insidethegames.biz. Inside the Games. Accesat în . 
  10. ^ Michael Pavitt (). „IHF refuse to stop plan to split Pan American body in two despite losing CAS case”. insidethegames.biz. Inside the Games. Accesat în . 
  11. ^ „IHF about CAS decision: We are the owners of all rights”. handball-planet.com. Handball-Planet. . Accesat în . 
  12. ^ „#GivingTuesday Launch the Women's National Team to Worlds”. USA Team Handball. Contul de Facebook al Federației de Handbal a SUA. . Accesat în .