Calcan mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Calcanul mare
Stare de conservare

risc minim de dispariție[1]
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnBilateria
InfraregnDeuterostomia
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
InfraîncrengăturăGnathostomata
SupraclasăActinopterygii
ClasăActinopteri
SubclasăNeopterygii
InfraclasăTeleostei
SupracohortăClupeocephala
CohortăEuteleosteomorpha
SubcohortăNeoteleostei
InfracohortăEurypterygia
DiviziuneAcanthopterygii
SubdiviziunePercomorphaceae
SerieCarangaria
OrdinPleuronectiformes
SubordinPleuronectoidei
SecțiuneCtenosquamata
SubsecțiuneAcanthomorphata
FamilieScophthalmidae
GenScophthalmus
Nume binomial
Scophthalmus maximus
L., 1758
Sinonime
Psetta maxima L., 1758

Calcanul mare (Scophthalmus maximus) este o specie de pești din familia Scophthalmidae. Este un pește bentonic, care populează atât apele sărate, cât și cele salmastre ale Atlanticului de Nord, ale mărilor Baltică, Mediterană și Neagră.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Denumirea acestui pește provine din limba turcă, făcând aluzie la forma sa, și înseamnă „scut”.[2]

Prin Muntenia este numit și balâc.[3]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Calcanul este un pește mare, cu ochii pe partea stângă a corpului, care poate fi găsit în apropiere de țărm pe fundul nisipos al apelor puțin adânci ale Mărilor Baltică, Mediteraneană, Neagră și ale Atlanticului de Nord. Acest pește are un corp asimetric de forma discului și poate atinge greutatea de 25 kg și lungimea de 1 m.[4][5]

În piscicultură și alimentație[modificare | modificare sursă]

Calcanul mare este foarte apreciat în arta culinară datorită gustului său delicat. Este o specie comercială de valoare, fiind obținut prin acvacultură și traulare. Este crescut în Bulgaria, Franța, Spania, Portugalia, Turcia, Chile, Norvegia, China, precum și în România. [6][7] Are carnea foarte albă, care își păstrează acest aspect și după gătire. Ca toți calcanii, prezintă patru fileuri, cu porții mai cărnoase în partea superioară, care pot fi prăjite, coapte la cuptor, pregătite în abur sau în apă încălzită până sub temperatura de fierbere.

Războiul Calcanului[modificare | modificare sursă]

În martie și aprilie 1995 între Canada și Spania a avut loc un conflict pentru drepturi de pescuit cunoscut drept Războiul Calcanului (engl. Turbot War) sau Războiul Cambulei (sp. Guerra del flétan). Subiectul acestui conflict a fost pescuitul calcanilor în zona Marelui Banc al Terranovei, situat la intersecția zonei economice exclusive a Canadei și a apelor internaționale. Pe 9 martie funcționari de la Canadian Fisheries Patrol au urcat la bordul traulerului spaniol Estia, au arestat echipajul, și au escortat nava la St. John's, Newfoundland. Conflictul a fost în cele din urmă rezolvat prin negocieri și traulerul a revenit la proprietari.

Calcanul de Marea Neagră[modificare | modificare sursă]

Calcanul de Marea Neagră poate crește până la 45 cm lungime. Statutul său taxonomic este controversat. În literatura de specialitate este considerat fie o specie aparte (Scaphthalmus maeoticus), fie o subspecie a calcanului mare (Scaphthalmus maximus maeoticus).[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2[*][[The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2 |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  2. ^ Dicționarul etimologic român Alexandru Ciorănescu Universidad de la Laguna, Tenerife, 1958-1966
  3. ^ Dicționar de sinonime Mircea și Luiza Seche Editura Litera Internațional, 2002
  4. ^ Froese, Rainer and Pauly, Daniel, eds. (2009). "Psetta maxima"http://www.fishbase.org/summary/SpeciesSummary.php?genusname=Psetta&speciesname=maxima in FishBase. November 2009 version.
  5. ^ Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Turbot" . https://en.wikisource.org/wiki/1911_Encyclop%C3%A6dia_Britannica/TurbotEncyclopædia Britannica. 27 (11th ed.). Cambridge University Press.
  6. ^ http://www.seafood-portal.com/Fish_Products/Psetta_maxima:Turbot https://web.archive.org/web/20110223200309/http://www.seafood-portal.com/Fish_Products/Psetta_maxima:Turbot 2011-02-23 at the Wayback Machine Seafood Portal
  7. ^ https://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3609109[nefuncțională]
  8. ^ Bailly N., Chanet B. (2010) Scophthalmus Rafinesque, 1810: The valid generic name for the turbot, S. maximus (Linnaeus, 1758) [Pleuronectiformes: Scophthalmidae]. Cybium, 34(3): 257-261.
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Calcanul mare