Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Flag of Europe.svg

Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi:[1] Învățare, Predare, Evaluare (CECRL) este un document publicat de Consiliul Europei, în 2001, care definește nivelurile de stăpânire a unei limbi străine, în funcție de „ce știi să faci”, în diferite domenii de competență. Aceste niveluri constituie, în prezent, referința în domeniul învățării și al predării limbilor.

Inovația principală a CECRL constă într-o scară de evaluare a stăpânirii unei limbi, independent de organismul evaluator, și transpozabil indiferent cărei limbi, contrar altor sisteme de evaluare care sunt adesea proprii unei țări, vezi organism, și în general aplicabile unei singure limbi. Din aceste motive, din ce în ce mai multe organisme evaluatoare își aliniază scările de evaluare pe nivelurile CECRL, sau, cel puțin, furnizează o grilă de conversie.

Acest document definește 6 niveluri de referință: A1, A2, B1, B2, C1, C2. Mai jos, este prezentată lista pentru fiecare nivel, cu descrierea corespunzătoare achiziției fiecărui nivel. A1-clasele 1,2,3 A2-clasele 4,5,6 B1-clasele 7,8 B2- clasele 9,10 C1- clasa 11 C2- clasa 12

Pentru o descriere mai detaliată, în termeni preciși, recomandăm cititorului interesat să se raporteze la documentul oficial disponibil pe siteul Consiliului Europei.[2]

Scara nivelurilor din Cadrul European Comun de Referință pentru cunoașterea unei Limbi[modificare | modificare sursă]

A1 - Nivelul Introductiv (Breakthrough)[modificare | modificare sursă]

Cuvinte cheie: întrebări simple, mediul înconjurător apropiat și familiar.

Achiziția nivelului A1: Studentul poate înțelege și utiliza expresii familiare și cotidiene, precum și enunțuri simple care vizează satisfacerea nevoilor concrete. Poate să se prezinte sau să prezinte pe cineva și să pună unei persoane întrebări care o privesc (locuința, relații, ce îi aparține ...). Poate să răspundă aceluiași tip de întrebări. Poate comunica simplu dacă interlocutorul vorbește lent și distinct și se arată cooperant).

A2 - Nivelul de baza (Waystage)[modificare | modificare sursă]

Cuvinte cheie: descrieri, conversații simple.

Achiziția nivelului A2: Studentul poate înțelege fraze izolate și expresii frecvent folosite în relația cu domeniile imediate de prioritate (informații personale sau familiale, cumpărături, mediul înconjurător apropiat, muncă). El poate comunica în situații simple și obișnuite, care nu cer decât un schimb de informații, simplu și direct, pe subiecte familiare și obișnuite. Poate descrie cu mijloace simple familia sa, mediul său înconjurător și evoca subiecte familiare și obișnuite sau care corespund nevoilor imediate. Candidatul poate să redacteze o scrisoare personală foarte simplă.

B1 - Nivel intermediar (Threshold)[modificare | modificare sursă]

Cuvinte cheie: început de autonomie; a se descurca, a-și exprima opinia

Achiziția nivelului B1: Studentul poate înțelege punctele esențiale când este utilizată o limbă clară și standard și când este vorba de lucruri familiare în muncă, la școală, în timpul liber... Poate să se descurce în cea mai mare parte din situațiile întâlnite în călătorie în regiunea în care limba este vorbită. Poate să producă un discurs simplu și coerent pe subiecte familiare și în domenii de interes. Poate povesti un eveniment, o experiență sau un vis, să descrie o speranță sau un țel și să expună pe scurt motivele sau explicațiile pentru un proiect sau o idee.

B2 - Nivelul Post-Intermediar (Vantage)[modificare | modificare sursă]

Cuvinte cheie: înțelegerea curentă și capacitatea de a conversa; emitere a unei păreri, susținere în mod sistematic a unei argumentări.

Achiziția nivelului B2: Studentul poate înțelege conținutul esențial al subiectelor concrete sau abstracte într-un text complex, inclusiv o discuție tehnică în specialitatea sa. El poate să comunice cu un grad de spontaneitate și cu ușurință, precum o conversație cu un locutor nativ, care nu comportă tensiuni nici pentru unul, nici pentru celălalt. El poate să se exprime într-un mod clar și detailat asupra unei mari game de subiecte, să emită păreri asupra unui subiect de actualitate și să expună avantajele și inconvenientele diferitelor posibilități.

C1 - Nivelul Autonom: pentru o folosire regulată în contexte de dificultate rezonabilă[modificare | modificare sursă]

Cuvinte cheie: să se exprime spontan și cursiv, stăpânire destul de bună

Achiziția nivelului C1: Studentul poate înțelege o mare gamă de texte lungi și exigente, cât și să sesizeze semnificații implicite. El poate să se exprime spontan și cursiv, aproape fără să pară că-și caută cuvintele. Poate utiliza limba într-un mod eficient și suplu în viața socială, profesională sau academică. Poate să se exprime asupra unor subiecte complexe, într-un mod clar și bine structurat, și să-și manifeste controlul uneltelor de organizare, de articulare și de coeziune a discursului.

C2 - Nivelul Stăpânire[modificare | modificare sursă]

Cuvinte cheie: înțelegere fără efort, exprimare spontană

Achiziția nivelului C2: Studentul poate înțelege, fără efort, practic orice citește sau aude. Poate restitui fapte și argumente din diverse surse scrise și orale, rezumându-le într-un mod coerent. Poate să se exprime spontan, foarte curgător și într-un mod precis și poate să facă distincție între nuanțe fine de sens, în raport cu subiectele complexe.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Versiunea franceză a Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi: „Cadre européen commun de référence pour les langues” este publicată de Editions Didier, ISBN 2-278-05075-3, iar versiunea engleză este publicată de Cambridge University Press (CUP): „Common European Framework of Reference for Languages”: Learning, Teaching, Assessment - ISBN 0-521-80313-6.
  2. ^ fr en Cadrul European Comun de referință pentru Limbi

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Articole conexe[modificare | modificare sursă]