Cătușe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Cătuşe
Martin link belly chain.jpg

Cătușele sunt dispozitive de reținere concepute pentru a fixa încheieturile unei persoane în imediata apropiere.[1] Ele cuprind două părți, legate între ele printr-un lanț, o balama sau o bară rigidă. Fiecare jumătate are un braț rotativ care se angajează cu o clichet care împiedică deschiderea acesteia odată închisă în jurul încheieturii unei persoane. Cătușele sunt adesea folosite de către poliție, în jocurile erotice și cinematografia pornografică.

Cătușe metalice[modificare | modificare sursă]

Cătușele metalice sunt un dispozitiv mecanic realizat din două brățări metalice unite printr-un lanț sau tijă și care prind încheieturile mâinilor (uneori și a picioarelor) prin aceasta limitând parțial sau complet acțiunile persoanei care a fost încătușată. Brățările metalice sunt alcătuite din două părți, una dintre ele fiind mobilă și care se închid cu ajutorul unei chei.

Cătuşe vechi

Cătușele pot fi fabricate din diverse metale, inclusiv oțel carbon, oțel inoxidabil și aluminiu sau din polimeri sintetici.

Cătușe din plastic[modificare | modificare sursă]

Cătușe din plastic sunt o formă de reținere fizică a mâinilor, folosind curele de plastic. Ele sunt folosite asemenea cătușelor metalice, sunt mai ieftine și mai ușor de purtat și nu pot fi refolosite. Dispozitivul a fost introdus pentru prima dată în 1965.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Wikisource Chisholm, Hugh, ed. (). „Fetters and Handcuffs”. Encyclopædia Britannica. 10 (ed. 11th). Cambridge University Press. p. 296. 
  2. ^ „Ties That Bind”, Policemag.com, accesat în