Sari la conținut

Busola de aur (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Busola de aur
The Golden Compass

Afișul filmului
Rating
Titlu originalThe Golden Compass
Genfilm fantastic[1][2][3][4]
film științifico-fantastic
film de acțiune
film bazat pe un roman[*]  Modificați la Wikidata
RegizorChris Weitz
ScenaristChris Weitz
Bazat peLuminile Nordului de
Philip Pullman
ProducătorBill Carraro
Deborah Forte
StudioNew Line Cinema
Ingenious Film Partners
Scholastic Productions
Depth of Field
Rhythm and Hues
DistribuitorNew Line Cinema (US)
Entertainment Film Distributors (UK)
Director de imagineHenry Braham
MontajAnne V. Coates
Peter Honess
Kevin Tent
MuzicaAlexandre Desplat
CostumeRuth Myers[*][[Ruth Myers (British costume designer)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieNicole Kidman
Sam Elliott
Eva Green
Dakota Blue Richards
Daniel Craig
Premiera  (2007-11-27) (London, premiere)  (2007-12-05) (United Kingdom)
Durata113 minute[5]
ȚaraRegatul Unite
Filmat înBerna
Toronto
Elveția
Budapesta
Bergen  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiLondra  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
PremiiPremiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale (Michael L. Fink[*][[Michael L. Fink (American special effects artist)|​]], Bill Westenhofer[*][[Bill Westenhofer (special effects artist)|​]], Ben Morris[*][[Ben Morris (british visual effects supervisor)|​]] și Trevor Wood[*][[Trevor Wood |​]], )  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cele mai bune decoruri (Dennis Gassner[*][[Dennis Gassner (art director)|​]] și Anna Pinnock[*][[Anna Pinnock (Set decorater)|​]], )
Premiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale (Michael L. Fink[*][[Michael L. Fink (American special effects artist)|​]], Bill Westenhofer[*][[Bill Westenhofer (special effects artist)|​]], Ben Morris[*][[Ben Morris (british visual effects supervisor)|​]] și Trevor Wood[*][[Trevor Wood |​]], )  Modificați la Wikidata
Buget$180 milioane[5]
Încasări$372.234.864[5]
Prezență online

Busola de aur (engleză: The Golden Compass) (2007) este un film de fantezie și de aventuri bazat pe romanul Luminile Nordului (publicat ca Busola de aur în Statele Unite), primul roman al trilogiei lui Philip Pullman Materiile întunecate. Este regizat de Chris Weitz, cu Dakota Blue Richards, Daniel Craig, Eva Green, Tom Courtenay, Christopher Lee, Nicole Kidman și Sam Elliot în rolurile principale. Proiectul a fost anunțat încă din februarie 2002, ca urmare a succesului unor recente adaptări cinematografice a unor alte trilogii epice, dar din cauza unor probleme cu scenariul și cu alegerea regizorului, producția filmului a fost semnificativ întârziată. Cu un buget de 180 de milioane de dolari americani, este unul dintre cele mai scumpe proiecte New Line Cinema din toate timpurile,[6] dar succesul său mediocru în SUA a dus în februarie 2008 la restructurarea companiei New Line.[7]

Povestea prezintă aventurile Lyrei Belacqua, o orfană ce trăiește într-o lume paralelă care seamănă mult cu a noastră. Dar în această lume, o forță dogmatică și puternică numită Magisterium conspiră pentru a pentru a pune capăt toleranței și pentru o inchiziție liberă. Săracii, orfanii și copiii gipțienilor dispar în mâinile unui grup pe care copiii îi numesc Gobleri. Lyra descoperă ca d-na Coulter conduce acești gobleri. Salvată de gipțieni, Lyra se alătura acestora într-o călătorie spre nord în căutarea copiilor dispăruți.

Înainte de premieră, filmul a primit critici din partea organizațiilor laice si a fanilor trilogiei Materiile întunecate pentru diluarea elementelor antireligioase din romane, precum și din partea unor organizații religioase pentru unele teme anticatolice. Studioul a cerut să fie efectuate schimbări semnificative în timpul post-producției, lucru calificat mai târziu de Weitz ca o experiență "teribilă".[8] Deși efectele vizuale ale filmului (considerate de Weitz "elementul cel mai de succes" al filmului) au dus la câștigarea atât a unui premiu BAFTA cât și a unui al Oscar, recenziile criticilor au fost împărțite.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

„Există multe Universuri și multe Pământuri, paralele unul cu celălalt, lumi ca a ta, cu sufletele oamenilor trăind în corpurile lor, și lumi ca a mea, cu nemuritori trăind alături de noi, drept spirite de sălbăticiuni pe care noi le numim daimoni. Sunt atât de multe lumi încât colbul e cel care le leagă, colb care a fost aici înaintea vrăjitoarelor cerului, giptienilor apelor și urșilor ghețurilor. În lumea mea, erudiții au inventat un aletiometru, o busolă de aur care să le arate toate lucrurile ascunse. Dar cei care sunt la putere fiindu-le frică de orice alt adevăr în afară de al lor, au distrus aceste aparate și au interzis până și simpla menționare a colbului. Totuși, o singură busolă a rămas și o singură persoană care o poate citi.”
—Începutul filmului

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.nytimes.com/2007/12/07/movies/07comp.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ http://www.imdb.com/title/tt0385752/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.filmaffinity.com/en/film567194.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ http://stopklatka.pl/film/zloty-kompas, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ a b c „The Golden Compass (2007)”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  6. ^ McClintock, Pamela and McNary, Dave. "Will 'Compass' find audiences?" Variety, 6 decembrie 2007. Retrieved: 8 decembrie 2007.
  7. ^ Staff and agencies (). „New Line merged with Warner Bros Pictures”. The Guardian. Londra. 
  8. ^ Josh Tyler (). „Comic Con: Chris Weitz Calls Golden Compass A Terrible Experience”. Cinema Blend. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]