Bulevardul Ion C. Brătianu, București

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ion C. Brătianu
Caracteristici
LocalitateBucurești
Sector3
Coordonate44°25′51″N 26°06′12″E ({{PAGENAME}}) / 44.430829°N 26.103472°E
ÎnceputPiața Universității
SfârșitPiața Unirii
Lungime750 m
Importanță socială
Denumire în cinsteaIon C. Brătianu
Note

Bulevardul Ion C. Brătianu din București este situat în sectorul 3 și leagă Piața Universității de Piața Unirii. Bulevardul traversează de la nord la sud centrul istoric al Bucureștiului pe care îl împarte în două părți aproximativ egale.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Bulevardul are opt benzi (patru pe fiecare sens) și, aproximativ la jumătatea traseului său, cele două benzi laterale de pe fiecare sens coboară către Pasajul Unirii, care iese dincolo de marginea de sud a pieței Unirii în cele patru benzi centrale ale bulevardului Dimitrie Cantemir.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Bulevardul a luat naștere între anii 1936-1943, ca urmare a adoptării „Planului director de sistematizare al Bucureștilor” din anul 1936. Acest plan a pus în aplicare o idee mai veche, aceea de a prelungi Strada Colței, devenită actualul bulevard Ion C. Brătianu, până la piața ce se formase la poalele dealului Mitropoliei. Ultima porțiune a noii artere, între Piața Sfântul Gheorghe și Piața Unirii, a fost inaugurată la 27 noiembrie 1943.[1]

Numele bulevardului a fost schimbat de mai mule ori: inițial s-a numit Albert I, apoi Constantin Brâncoveanu, Ion C. Brătianu. În perioada comunistă a purtat numele de Bulevardul 1848 apoi, după anul 1989, și-a reluat numele anterior: Ion C. Brătianu.[1]

Monumente istorice și clădiri[modificare | modificare sursă]

Pe bulevardul Ion C. Brătianu se găsesc o serie de clădiri și monumente istorice, precum Palatul Suțu, Biserica „Trei Ierarhi” - Colțea, Spitalul Colțea, Statuia spătarului Mihail Cantacuzino, Biserica „Sf. Gheorghe Nou”, Statuia lui Constantin Brâncoveanu și Biserica Bărăția. Pe traseul bulevardului s-a aflat pe vremuri Turnul Colței.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Strada Covaci – o amintire dintr-un București dispărut”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bulevardul Ion C. Brătianu, București