Brigada Selgiucidă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Participant în Războiul Civil Sirian

Steagul Brigăzii Selgiucide
Activ2013–prezent
RăzboiRăzboiul Civil Sirian
GrupuriBrigada Martirilor Turkmeni Hammam
LideriComandanți:
Cartiere generaleAl-Rai (anterior)
Arii de
operațiuni
Guvernoratul Alep
Guvernoratul Ar-Raqqa
Guvernoratul Al-Hasaka
(Siria)
Parte a Armatei Siriene Libere
  • Brigăzilor Turkmene (2013—2015)
  • Armatei Revoluționarilor (2015—prezent)
  • Forțelor Democratice Siriene (2015—prezent)

    Aliați Turcia (anterior) Unitățile de Apărare a Poporului[4]
    Oponenți Statul Islamic[5]
    Siria Forțele Armate Siriene (până în 2015)
    Bătălii/războaieRăzboiul Civil Sirian


    Brigada Selgiucidă (turcă Selçuklular Tugayı, arabă لواء السلاجقة), este un grup rebel de etnie turkmenă care participă la Războiul Civil Sirian. Grupul este denumit după turcii selgiucizi.

    Istoric[modificare | modificare sursă]

    Brigada Selgiucidă a fost fondată la începutul anului 2013, în nordul Guvernoratului Alep, de către colonelul Talal Ali Silo, și a făcut temporar parte din Brigada Sultanul Soliman.

    Cartierul general al grupării a fost inițial satul al-Rai, până la capturarea acestuia de către Statul Islamic în Irak și Levant (SIIL), în ianuarie 2014.[6] La fel ca în cazul celorlalte brigăzi turkmene, Brigada Selgiucidă a fost aprovizionată și înarmată de Turcia, deși între cele două părți au apărut tensiuni după capturarea satului al-Rai, deoarece Turcia a favorizat Brigada Sultanul Mahomed din Jarabulus, trimițând doar cantități limitate de armament Brigăzii Selgiucide.[7]

    În august 2015, gruparea s-a alăturat Armatei Revoluționarilor, care a devenit parte a Forțelor Democratice Siriene (FDS) în octombrie 2015.[4] Comandantul brigăzii turkmene, Talal Silo, a fost prezent la anunțarea formării FDS; mai mult, el a fost cel care a făcut publică inițierea ofensivei Al-Hawl de către FDS.[1]

    Spre deosebire de alte grupări rebele turkmene, Brigada Selgiucidă este aliată cu Unitățile de Apărare a Poporului kurde. Brigada Selgiucidă din Manbij a condamnat intervenția militară turcă în Siria, la sfârșitul lunii august 2016.[8]

    Pe 10 septembrie 2016, unul din comandanții brigăzii, Hani al-Mullah, a fost ucis cu un glonț în cap în orașul Tell Abyad. Organizația Raqqa Is Being Slaughtered Silently a afirmat că moartea sa este rezultatul sinuciderii, deși alte surse dispută această versiune și consideră moartea lui al-Mullah un asasinat săvârșit ori de Serviciul turc de informații, ori de militanți SIIL.[9] Drept răspuns, în Tell Abyad a fost impusă o interdicție de circulație pe timpul nopții.[2]

    Referințe[modificare | modificare sursă]

    1. ^ a b „An Analysis of Jaish al-Thuwar (The Army of Revolutionaries) – A Component of the Syrian Democratic Forces”. . Accesat în . 
    2. ^ a b „The killing of a senior commander in the Syrian Democratic Forces and news about suicides”. All4Syria. . 
    3. ^ van Wilgenburg, Wladimir; Mohammed, Jan (). „Conflict between US-led coalition allies increases, one Turkish soldier killed”. ARA News. Arhivat din original la . Accesat în . 
    4. ^ a b „Day: 16 decembrie 2015 Opposition turmoil”. peacefare.net. . Accesat în . 
    5. ^ „A Frontline Report: The Ground War Against the Islamic State”. Combating Terrorism Center. . Arhivat din original la . Accesat în . 
    6. ^ „Shepherd town ... between «Daesh» and «Seljuk»”. Al-Akhbar. . 
    7. ^ „SDF Spokesman: We may be up against Turkey and its affiliates in al-Bab”. ANF News. . 
    8. ^ „Conflict between US-led coalition allies increases, one Turkish soldier killed”. ARA News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
    9. ^ „Killing of Turkmen Commanders in Syria Complicates IS Fight”. VOA News. .