Boxer (câine)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Boxer)
Pentru alte sensuri, vedeți Boxer (dezambiguizare).
Boxer (câine)
Țară de origine Imperiul German  Modificați la Wikidata
Trăsături
Masă corporală 30 kg[1]  Modificați la Wikidata
Înălțime 57 cm[1]  Modificați la Wikidata
Durata de viață 10,04 ani[2]  Modificați la Wikidata
Câine (Canis lupus familiaris)
Boxer (cățel)

Boxerii fac parte din marea familie a câinilor molossoizi (de tip Mastiff). Originile rasei se găsesc în Germania unde, la finalul secolului al XIX-lea din câini puternici, musculari, denumiți Bullenbeisser, au fost dezvoltați Boxer-ii actuali.[3] Bullenbeisser, rasă dispărută în prezent, a fost folosită la vânătoare, pentru încolțirea și doborârea vânatului mare, potențial periculos, cum ar fi urșii, mistreții, zimbrii și cerbii.

Istoric rasă[modificare | modificare sursă]

În teorie, varietatea mai mică de Bullenbeisser, denumiți „de Brabant” au fost încrucișați cu exemplare de Bulldog Englez pentru a se ajunge la un tipar asemănător câinilor Boxer de astăzi.[4] În anul 1894, trei iubitori de câini din München (Friedrich Robert, Elard Konig și Rueben Hopner) au decis să se ocupe de această rasă pentru a o putea înscrie în competițiile canine. Prima participare la un dog-show s-a consemnat în anul 1895 la München, iar un an mai târziu ia ființă Deutscher Boxer Club.În timpul Primului Război Mondial au fost folosiți în armata germană, primind diferite misiuni: câini curieri, câini pentru transport muniție, pentru atac și pază.

Descriere fizică[modificare | modificare sursă]

Sunt câini atletici, cu un corp foarte musculos, necesită multă mișcare pentru a îndepărta riscul obezității. Au un cap mare, pătrat, cu fălci puternice și un bot turtit, cu buze mari. În mod tradițional li se taie coada, dar în unele țări este intezisă codotomia. Culoarea blănii poate să difere, începând cu negru, maro închis, roșiatic, bej și alb (cei albi nu sunt recunoscuți ca boxeri puri și sunt descalificați la concursurile canine).

Înălțime[modificare | modificare sursă]

Boxer (adult)

57-64 cm

Greutate[modificare | modificare sursă]

25–32 kg[5]

Speranța de viață[modificare | modificare sursă]

9-15 ani[6]

Grupa[modificare | modificare sursă]

Câine de pază, protecție dar și buni câini de companie.[7]

Personalitate[modificare | modificare sursă]

Acest câine este inteligent și receptiv, are o fire veselă și jucăușă. În prima parte a vieții are un nivel de activitate destul de ridicat, apoi devine mai sedentar. Se împacă bine cu copiii, masculii pot fi dominanți și agresivi în prezența altor câini masculi. Foarte atașați de stăpâni, preferă o relație mai profundă cu un anumit membru din familie.

Îngrijire și sensibilitate boli[modificare | modificare sursă]

Sunt recunoscuți ca niște animale curate și fără cerințe deosebite de îngrijire. Nu se pot lăuda cu o stare de sănătate prea bună. Incidența cazurilor de cancer este foarte ridicată, din păcate. Nu suportă expunerea directă la soare puternic. Alte boli semnalate în cadrul rasei: bolile cardiovasculare, complicațiile intestinale, afecțiunile oftalmologice, diferitele alergii, displazia de sold, dilatația volvulului gastric.

Condiții de viață[modificare | modificare sursă]

Sunt câini de exterior, buni paznici ai proprietății, dar trebuie feriți de excesele de temperatură atât în sezonul cald, cât și în cel rece. Se simt bine în spații deschise, dacă au în responsabilitate un anumit perimetru. Au nevoie de mișcare și alergări, au tendința de a deveni ușor supraponderali.

Dresaj[modificare | modificare sursă]

Sunt câini inteligenți, atenți, cu o bună concentrare și disciplinați. Cu un dresaj ferm și consecvent început la vârste fragede pot ajunge la rezultate foarte bune. Sunt calmi și echilibrați, trăsături foarte utile în dresaj. Au nevoie de socializare precoce.

Utilitate[modificare | modificare sursă]

Sunt câini de pază foarte buni, vigilenți, inteligenți și alerți. Se comportă foarte bine în rol de animal de companie, pot fi parteneri buni pentru persoanele sportive. Sunt grijulii, jucăuși și protectivi cu copiii.[7]

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de boxer
  1. ^ a b (PDF) http://www.fci.be/nomenclature/Standards/144g02-de.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9050668/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ „Boxer Dog Breed Information”, American Kennel Club, accesat în  
  4. ^ „Boxer”, Infocaini.ro, accesat în  
  5. ^ „The Kennel Club”, Thekennelclub.org, arhivat din original la , accesat în  
  6. ^ Cassidy, Kelly M. „Breed Longevity Data”. Accesat în . 
  7. ^ a b Boxer, poze si informatii, rasedecaini.ro