Bou moscat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Muskox
Stare de conservare

Risc scăzut (LC) (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Artiodactyla
Familie: Bovidae
Subfamilie: Caprinae
Gen: Ovibos
Blainville, 1816
Specie: O. moschatus
Nume binomial
Ovibos moschatus
(Zimmermann, 1780)
Harta răspândirii. Albastru indică zonele unde boul moscat a fost introdus în secolul 20. Roșu indică zonele în care sunt stabiliți de la început.

Boul moscat (Ovibos moschatus) este un mamifer arctic din familia Bovidae cunoscut pentru blana groasă și pentru mirosul puternic emis de masculi, de la care provine numele său. Acest miros este folosit pentru atragerea femelelor în timpul sezonului de împerechere. Boii moscați trăiesc în partea arctică a Americii de Nord, Suediei, Siberiei și Norvegiei. Se grupează în turme care cuprind până la 60 de indivizi.

Deține recordul în rândul mamiferelor, pentru blana cu cele mai lungi fire. Acestea ating lungimea de 1 m și formează o manta lungă de lână care îi permite să reziste foarte bine la temperaturile glaciale din zonele în care trăiește: tundra canadiană arctică, Alaska și Groenlanda. Aceste temperaturi pot scădea pâna la -56 grade celsius. Lână lor, qiviut, este scumpă din cauza moliciunii, lungimii, și a bunei izolări. Prețurile sunt cuprinse între 40$ și 80$ pe uncie (28 g).[2][3][4]

Migrare[modificare | modificare sursă]

Se crede despre boii moscat, sau strămoșii săi, că au migrat în America de Nord între 200.000[5] și 90.000 de ani în urmă,[6] în timpul perioadei Pleistocene,[7] fiind contemporan cu mamutul lânos. A supraviețuit în timpul erei glaciare găsind zone fără gheață aflate la mare distanță de oamenii preistorici.[6] A traversat America de Nord și a ajuns în Groenlanda la sfârșitul perioadei Holocen.[8]

Reproducere[modificare | modificare sursă]

În timpul lungii parade nupțiale, masculii scot mugete surde și grave și se înfruntă violent pentru a obtine favoarea femelelor. Femela aduce pe lume un vițel o dată la 2 ani. La naștere vițeii cântăresc aproximativ 8 kg și cresc în greutate cu 0,6 kg/zi în prima lună de viață.[9]

Atunci când turma este atacată de lupi, masculii formează un cerc de forță în jurul celor slabi și a vițeilor, folosindu-și coarnele ascuțite pentru a alunga lupii.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Gunn, A. & Forchhammer, M. (2008). Ovibos moschatus. În: IUCN 2008. Lista roșie a speciiilor periclitate IUCN. Descărcat pe 31 March 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern.
  2. ^ „The Qiviut Fiber and Yarn”. Qiviut.com. Accesat în . 
  3. ^ Large Animal Research Station
  4. ^ Muskox wool
  5. ^ „Wildlife Management Advisory Council (North Slope) fact sheet”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ a b Hinterland Who's Who Arhivat în , la Wayback Machine. ISBN 0-660-13637-6
  7. ^ „Science Daily”. Science Daily. . Accesat în . 
  8. ^ „Cambridge Journals Abstract”. Journals.cambridge.org. . doi:10.1017/S0032247404004127. Accesat în . 
  9. ^ Blix, AS (). „Modes of thermal protection in newborn muskoxen (Ovibos moschatus)”. Acta Physiol Scand. 122 (4): 443–53. PMID 6524390. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bou moscat