Bonifacius

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Bonifaciu.
Bonifacius
St Boniface - Baptising-Martyrdom - Sacramentary of Fulda - 11Century.jpg
Bonifacius
Date personale
PoreclăApostle of Germany Modificați la Wikidata
Născut675 d.Hr.[2] Modificați la Wikidata
Crediton, Regatul Unit[3] Modificați la Wikidata
Decedat (79 de ani) Modificați la Wikidata
Dokkum, Țările de Jos[4] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatHessa Modificați la Wikidata
Cauza decesuluimoarte nenaturală[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriWuna of Wessex[*] Modificați la Wikidata
CetățenieWessex Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[5] Modificați la Wikidata
Ocupațiediplomat
preot catolic[*]
misionar Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiMainz[6] Modificați la Wikidata
Venerație
Sărbătoare5 iunie[1]  Modificați la Wikidata
ApartenențaOrdinul benedictin  Modificați la Wikidata
Gloriole.svg Sfinți
Din viața și moartea lui Bonifacius
Bonifacius taie stejarul sacru

Bonifacius (Wynfreth (Winfried, n.* 672/675 în Crediton (Exeter, regatul vechi Wessex, azi comitatul Devon, în Anglia de sud-vest; d.a€ 5. iunie 754 sau 755 la Dokkum în Frizia) a fost unul dintre principalii misionari și reformatori bisericești din Franța. El mai este cunoscut și sub numele de Apostolul germanilor.

Viața[modificare | modificare sursă]

Wynfreth (Bonifatius) s-a născut în regatul Wessex, Anglia, numele de Bonifacius primindu-l ulterior de la papa Grigore al II-lea. Bonifaciu a fost educat într-o mânăstire benedictină din Winchester și Southampton. La vârsta de 30 de ani va fi hirotonisit preot și va fi trimis în Franța ca misionar. El va întreprinde călătorii pentru a-i creștina pe frizoni, un trib germanic care trăia la coasta Mării Nordului în Țările de Jos și în Germania. Această acțiune de creștinare a eșuat din cauza prințului frizon Radbod, care era un dușman înverșunat al francilor. Wynfreth se va reîntoarce în Anglia unde va intra în contact cu Willibrord, un alt misionar anglo-saxon din Frizia.

În anul 718 va părăsi Anglia pentru a face un pelerinaj la Roma unde va fi însărcinat de Papa Grigore al II-lea (715–731) de a creștina păgânii și va primi numele de Bonifatius. Bonifatiu se va întoarce în Frizia și va intra din nou în legătură cu misionarul Willibrord. Adversarul lor, prințul Radbod, murise între timp. Între cei doi misionari au apărut divergențe și în anul 721 ei se vor despărți. Bonifatiu va misiona în Turingia (Erfurt), Bavaria și Hessa. În această acțiune el va fi împuternicit de o scrisoare a papei fiind însoțit de războinici și meseriași numeroși, care l-au ajutat să întemeieze câteva episcopii și să construiască mănăstiri. Lângă Geismar (Fritzlar) exista un stejar considerat sacru de chatti care reptrezenta populația locală păgână. După spusele legendei Bonifatius sub protecția francilor a lăsat să fie tăiat stejarul pentru a construi o capelă creștină. Prin acest gest a căutat să demonstreze simbolic biruința religiei creștine asupra zeilor păgâni. În anul 739, este numit episcop de Freising. La vârsta de 80 de ani se va reîntoarce la frizoni, iar la data 5 iunie 754 sau 755 pe malul râului Boorne, lângă Dokkum (Olanda), va fi ucis de aceștia din care unii erau deja botezați.

Literatură[modificare | modificare sursă]

  • Rudolf Schiefer: Neue Bonifatius-Literatur, in: Deutsches Archiv für Erforschung des Mittelalters 63, Böhlau Verlag Köln/Weimar/Wien 2007, S. 111-123, ISSN: 0012-1223.
  • Lutz E. von Padberg: Bonifatius. Missionar und Reformer, C. H. Beck, München 2003. ISBN 3-406-48019-5 (darin auch Angaben zur Vita sancti Bonifatii des Willibald)
  • Ders.: Studien zur Bonifatiusverehrung. Zur Geschichte des Codex Ragyndrudis und der Fuldaer Reliquien des Bonifatius. In: Fuldaer Hochschulschriften 25, Verlag Josef Knecht, Frankfurt a. M. 1996, ISBN 3-7820-0752-2.
  • Ders. und Hans-Walter Stork: Der Ragyndrudis-Codex des hl. Bonifatius: Teilfaksimileausgabe im Originalformat der Handschrift und Kommentar. Bonifatius-Verlag, Paderborn; Parzeller, Fulda 1994, ISBN 3-87088-811-3.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bonifacius
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bonifacius

de Bonifacius în Catalogul Bibliotecii Naționale a Germaniei

  1. ^ Calendarium Romanum Generale (1969)[*], p. 27  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Saint, Archbishop of Mainz Boniface, Faceted Application of Subject Terminology, accesat în  
  3. ^ http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/1321559/The-Rt-Rev-Philip-Pasterfield.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ http://www.eurnet.com/netherlands.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  
  6. ^ „Bonifacius”, Gemeinsame Normdatei, accesat în