Asul de pică (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Black Peter (film))
Asul de pică
Černý Petr

Afișul românesc al filmului
Titlu originalČerný Petr
Gencomedie
dramă
RegizorMiloš Forman
ScenaristMiloš Forman
Jaroslav Papoušek
StudioStudioul Barrandov
DistribuitorNetflix  Modificați la Wikidata
Director de imagineJan Nemecek
MontajMiroslav Hájek
MuzicaJiří Šlitr
DistribuțieLadislav Jakim
Pavla Martinkova
Jan Vostrcil
Vladimír Pucholt
Premiera17 aprilie 1964
Durata89 minute
a/n
ȚaraCehoslovacia Cehoslovacia
Filmat înKolín  Modificați la Wikidata
Limba originalăcehă
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Asul de pică (titlul original în cehă Černý Petr = Petre cel negru alias Popa Prostu [1]) este o comedie-dramatică cehoslovacă realizată în 1963, dar a cărei premieră a avut loc în aprilie 1964. Filmul este realizat de regizorul Miloš Forman și face parte din curentul Noul val cehoslovac. Protagoniștii filmului sunt actorii Ladislav Jakim, Pavla Martinkova, Vladimír Pucholt. A câștigat Leopardul de aur în anul 1964 la Festivalul Internațional de Film de la Locarno

Conținut[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Tânărul ceh de 17 ani Petr, începe ucenicia la locul de muncă într-un magazin cu autoservire. Sarcina sa în primele zile este să urmărească clienții fără să fie remarcat, iar dacă cineva fură, să îl demaște. Petr suspectează un bărbat mai în vârstă iar după ce acesta iese din magazin, îl urmărește pe străzile Kolínului, dar nu are curajul să îl tragă la răspundere. Ajuns acasă, trebuie să înghită muștruluiala zilnică a tatălui său.

După masă, Petr se întâlnește cu Pavla. În prezența ei, i se diminuează și puțina siguranță pe care o mai avea, astfel că seara la dans, are un chip jalnic. Aflându-se din nou la magazin, constată că presupusul hoț, nu este altul decât un bun cunoscut al șefului. Iar când o femeie cu adevărat fură, el foarte derutat o lasă să plece, din care cauză a rămas din nou în mână cu cartea proastă în fața șefului...[2]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

Titluri alternative[modificare | modificare sursă]

În posterul emis de Direcția Difuzării filmelor, titlul principal al filmului Asul de pică este însoțit de un titlu alternativ Petre cel Negru derivat din titlul original al filmului Černý Petr. Acesta este denumirea unui joc de cărți pentru copii, răspândit în mai multe țări sub același nume („Schwarzer Peter”, „Černý Petr”, „Fekete Péter”), fiind echivalentul jocului de cărți „Popa Prostu'” din România. În Dicționar universal de filme de T. Caranfil, filmul este trecut cu acest titlu Popa Prostu.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Caranfil, Tudor. Dicționar universal de lungmetraje cinematografice (filme de ficțiune), Ed. a 3-a revizuită. București, 2008. p. 163. 

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ T. Caranfil, Dicționar universal de filme; Cerny Petr/Popa Prostu,<Cs. 1963>r. Milos Forman, p.163
  2. ^ de Evangelischer Film-Beobachter, 1965, p. 452.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]