BitDefender

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Bitdefender
TipSRL
Fondată6 noiembrie 2001
ȚaraRomânia
SediuBucurești
Oameni cheieFlorin Talpeș
IndustrieSecuritate (informatică)
Produsesoftware[1]  Modificați la Wikidata
Angajați1647 (2019)
SloganAwake
Prezență online
www.bitdefender.ro

Bitdefender este o companie românească producătoare de soluții de securitate cibernetică, cu activitate la nivel global. Compania a fost fondată și este deținută de Florin Talpeș, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori IT din România.[2] În 2019 tehnologiile Bitdefender sunt prezente în 38% dintre soluțiile de securitate de pe piața internațională. Începând cu noiembrie 2011, există și o versiune gratuită, disponibilă pentru utilizatorii din România.[3][4]

Introducere[modificare | modificare sursă]

Bitdefender este o companie de securitate cibernetică, înființată în 6 noiembrie 2001 de Florin și Măriuca Talpeș, care furnizează soluții de protecție împotriva amenințărilor complexe către utilizatori din peste 150 de țări. Cu sediul central în București, România, Bitdefender are reprezentanțe în SUA, Germania, Spania, Emiratele Arabe Unite și Marea Britanie. La începutul lui 2018 compania avea reprezentanțe în mai mult de 100 de țări[5].

Istoricul companiei[modificare | modificare sursă]

2001: AVX - AntiVirus eXpert devine Bitdefender, ca urmare a unei campanii de rebranding, în noiembrie. "Antivirus is not enough; Bitdefender: secure your every bit."[6]

2003: Ca urmare a tendinței de dezvoltare, Bitdefender își deschide primele filiale în Spania și Germania

2003: Bitdefender înregistrează peste 10 milioane USD din vânzări la nivel mondial

2004: Se deschide în SUA a treia filială externă a Bitdefender.[7] Peste 40.000.000 de utilizatori de Internet din lumea întreagă sunt protejați de tehnologiile Bitdefender.

2005: Bitdefender devine lider de piață în vânzările la raft în magazinele din Franța, cu o cotă de piață estimată la 30%. 2005 este al 10-lea an consecutiv de creștere Bitdefender, cu o rată medie anuală de peste 200%. Soluțiile Bitdefender ocupă locul 6 la nivel mondial pe segmentul consumer.

2006: Bitdefender are o creștere a vânzărilor de 70% [8], iar soluțiile sale sunt prezente în peste 5000 de mari magazine de pe cele 6 continente.

2007: Se produce separarea grupului Bitdefender de SOFTWIN. Odată cu un nou an de creștere susținută, Bitdefender vizează 2% din piața mondială de antivirus. Un grup de șapte investitori români și americani a plătit 7 milioane de dolari (4,8 mil. euro) [9] pentru a achiziționa un pachet minoritar (sub 7%) din acțiunile producătorului român de soluții de securitate informatică Bitdefender.

2011: Bitdefender anunță o nouă identitate de brand. Bitdefender adoptă simbolul legendar al lupului dacic în identitatea vizuală. Jumătate lup, jumătate șarpe, creatura totemică sugerează originile românești ale brandului.

2012: Bitdefender deschide un birou în Dubai și apare pe rafturile retailer-ului american WallMart.

2013: Bitdefender Antivirus primește titlul "Product of the Year" din partea AV-Comparatives.

2015: Bitdefender câștigă premiul "Product of the Year" în testele AV-Comparatives pentru a doua oară, pentru rezultate remarcabile în protecție, utilizare și impact minim asupra resurselor calculatorului.

2017: Bitdefender achiziționează compania franceză Profil Technology pentru a-și extinde rapid prezența globală. [10]

2017: Bitdefender anunță investiția Vitruvian Partners într-o tranzacție care evaluează afacerea la peste 600 de milioane de dolari. [11]

2018: Forrester recunoaște Bitdefender drept lider în Evaluarea Forrester WAVE™ privind soluțiile de securitate pentru endpoint-uri. [12]

2018: Bitdefender achiziționează compania RedSocks, specializată în analiza comportamentală și a securității rețelelor. [13]

Istoricul produsului[modificare | modificare sursă]

1996-2001: Se lansează produsul românesc AVX, un antivirus care oferă actualizare inteligentă, fără intervenția utilizatorului, care scanează și monitorizează toate fișierele descărcate. AVX deține prima tehnologie de blocare a aplicațiilor pe bază de analiză comportamentală și este primul produs antivirus care include caracteristici de firewall personal. Produsul românesc deține, în premieră mondială, soluții pentru toate aplicațiile de mesagerie instant existente (ICQ, MSN, Messenger, Yahoo Messenger, Net meeting, mIRC), anticipând această tendință a noilor familii de viruși. Ajuns la cea de-a șasea generație, AVX include un Firewall pentru aplicații precum și blocare comportamentală.

Noiembrie 2001: AVX se transformă în noua marcă de soluții antivirus, Bitdefender, care pătrunde pe piața internațională.

Martie 2002: Bitdefender lansează prima soluție antivirus pentru MS SharePoint, la CeBIT 2002.

Februarie 2003: MIDAS (Sistem Avansat de Detectare a Intruziunilor) intră în etapa de dezvoltare a produsului. Această tehnologie proprietară, câștigătoare a premiului IST, promite să revoluționeze modul de proiectare a soluțiilor antivirus.

August 2003: A șaptea generație Bitdefender - primul antivirus care include tehnologia anti-dialer.

Noiembrie 2003: Premieră mondială - Bitdefender lansează primul antivirus comercial pentru versiunea de server Linux Samba 3.

Ianuarie 2004: Prima versiune a LinuxDefender Live CD este lansată la LinuxConf 2003. . LinuxDefender este o distribuție Linux completă, disponibilă pe un CD de boot.

Aprilie 2004: Bitdefender lansează tehnologia proprietară antispam.

Iulie 2004: Este introdus serviciul Bitdefender Update. Acesta nu se mai bazează exclusiv pe actualizările programate, iar clienții care aleg acest serviciu primesc imediat cele mai recente actualizări, direct pe sistemele lor, astfel că pericolul reprezentant de noii viruși scade semnificativ.

Octombrie 2004: Andreas Marx (Av-Test.org) lansează topul timpilor de reacție al produselor antivirus. Bitdefender este declarat produsul cel mai rapid, cu un timp de reacție sub 4 ore.[14]

Martie 2005: Bitdefender introduce tehnologia HiVE – euristică în mediu virtual, tehnolgie menită să reducă dependența față de semnăturile de viruși, oferind și posibilitatea de a detectare proactivă a noilor amenințări.

Aprilie 2005: Bitdefender lansează sistemul de actualizări la fiecare oră.

August 2005: Testele Andreas Marx indică faptul că Bitdefender are un timp de reacție de “zero secunde” [15] împotriva tuturor amenințărilor majore. În cursul lunii august 2005, cu ajutorul tehnologiei HiVE, Bitdefender detectează în mod proactiv toți noii viruși “in-the-wild”.

Septembrie 2005: Bitdefender lansează cea de-a 9-a generație de produse. Bitdefender Internet Security devine una dintre cele mai complexe solutii de pe piață, care include module antivirus, antispyware, antispam, firewall, anti-dialer și de control parental.

Mai 2006: Bitdefender introduce B-HAVE (analizator comportamental euristic în medii virtuale), tehnologie proprietară de detecție euristică.

Iunie 2006: Noile tehnologii euristice NeuNet sunt integrate în soluțiile Bitdefender.

August 2006: Bitdefender lansează a 10-a generație de produse, care are la bază noi tehnologii: B-HAVE - Behavioral Heuristic Analyzer in Virtual Environments (detecție proactivă a noilor pericole informatice ale căror semnături nu au fost încă lansate) și SID - SPAM IMAGE DISTANCE (tehnologie antispam care asigură filtrarea mesajelor spam bazate pe imagini).

Decembrie 2006: Bitdefender lansează noul Filtru de Imagini Spam, un pas important în contracararea noilor tehnici de spam.

Februarie 2007: Apare produsul de securitate Bitdefender Mobile Security pentru terminalele cu sisteme de operare Symbian și Microsoft Windows Mobile. Acest nou produs oferă protecție antivirus, în timp real, pentru dispozitivele mobile din categoria telefoanelor “inteligente” și a PDA-urilor.

Februarie 2008: Bitdefender promovează o soluție de scanare gratuită la cerere. Pe lângă modulul antivirus, Bitdefender Online Scanner beneficiază și de posibilitatatea detecției amenințărilor spyware, precum și de un nou design al interfeței.

Februarie 2008: Soluția anti-virus Bitdefender primește certificarea VB100% din partea Virus Bulletin pentru detecție 100% a virușilor.

Mai 2008: Bitdefender anunță GameSafe, un produs anti-virus silențios dedicat gamer-ilor.

Mai 2009: Soluția Bitdefender Security for Mail Servers primește VB Spam Gold Award de la Virus Bulletin pentru cea mai scăzută rată de alerte false.

Aprilie 2010: Bitdefender Antivirus for Mac OS X este prima soluție de securitate marca Bitdefender pentru utilizatorii Apple.

August 2011: Bitdefender anunță o nouă soluție de securitate pentru medii virtualizate pentru a proteja centrele de date. Security for Virtualized Environments integrează tehnologiile VMWare vShield pentru a proteja servere Windows, dar și sisteme Linux și Solaris.

Noiembrie 2011: Anti-malware in cloud pentru stații de lucru. Cloud Security for Endpoints include mai multe straturi de protecție, prin care și Active Virus Control. Fișierele sunt monitorizate pentru a identifica orice comportament periculos.

Noiembrie 2011: Bitdefender lansează Bitdefender Mobile Security pentru Android – primul produs pentru dispozitivele Android marca Bitdefender menit sa protejeze utilizatorii împotriva amenințărilor specifice acestui sistem de operare.

Martie 2012: Bitdefender introduce Safebox One-Click Cloud Storage, soluție de stocare și sincronizare a datelor pentru calculatoare și dispozitive Android.

Mai 2012: Apare Bitdefender Clueful pentru Android. Acesta informează utilizatorii despre comportamentul potențial dăunător al aplicațiilor ce pun în pericol confidențialitatea datelor personale, livrează mesaje nedorite și accesează informații sensibile.

Ianuarie 2013: Bitdefender Antivirus primește titlul "Product of the Year" din partea AV-Comparatives.[16] Produsul a obținut un punctaj maxim în opt din cele nouă runde de testare care au evaluat, printre altele, performanța în eliminarea soft-ului periculos, detecția atacurilor de tip phishing și performanța în condiții similare celor reale.

Iulie 2013: Bitdefender anunță lansarea SafePay Standalone, un browser securizat creat pentru a proteja datele cardului de credit, numărul de cont sau alte date confidențiale.

Februarie 2014: Bitdefender Endpoint Security ocupă Locul I în testele AV-TEST pentru cea mai bună protecție și cea mai bună performanță.[17]

August 2014: Se lansează Bitdefender Family Pack, o suită dedicată familiilor, pentru a le proteja de riscurile de securitate online.

Noiembrie 2014: Bitdefender introduce Total Security Multi-Device 2015 și noua technologie BRAIN. Suita se bazează pe tehnologii de tip machine learning pentru detecția proactivă a amenințărilor.

Ianuarie 2015: Bitdefender lansează Bitdefender BOX - securitate cibernetică integrată pentru acasă, care asigură protecția tuturor dispozitivelor din casă, inclusiv IoT. Bitdefender BOX creează o nouă categorie de produs, Security for the Internet of Things. [18]

Februarie 2015: Bitdefender castigă premiul "Product of the Year" în testele AV-Comparatives pentru a doua oară, pentru rezultate remarcabile în protecție, utilizare și impact minim asupra resurselor calculatorului.[19]

Aprilie 2018: Bitdefender anunță lansarea Bitdefender BOX 2 - hub-ul de securitate de generație următoare pentru locuințele conectate.

Produse Bitdefender[modificare | modificare sursă]

Home/Home Office Mobile Business Enterprise
Bitdefender BOX Bitdefender Mobile Security for Android Bitdefender Small Office Security Bitdefender GravityZone
Bitdefender Total Security Bitdefender Mobile Security for iOS Bitdefender Security for Endpoints Bitdefender GravityZone - Security for Virtualized Environments
Bitdefender Internet Security Bitdefender Antivirus Free for Android Bitdefender GravityZone - Security for Endpoints
Bitdefender Antivirus Plus Bitdefender GravityZone - Security for Mobile Devices
Bitdefender Family Pack Bitdefender Security for Amazon Web Services
Bitdefender Antivirus for Mac
Bitdefender Antivirus Free

Versiunea 2020 a fost lansată în România pe 17 iulie 2019.

Tehnologii Bitdefender[modificare | modificare sursă]

Bitdefender Antispam NeuNet[modificare | modificare sursă]

Bitdefender Antispam NeuNet [20] sau pe scurt „Neural Network” este un filtru antispam pre-instruit de către Antispam Bitdefender Lab, astfel încât acesta să recunoască spam-ul nou prin identificarea asemănărilor cu mesajele pe care le-a examinat deja.

B-HAVE[modificare | modificare sursă]

În mai 2006 [21] Bitdefender a introdus o nouă tehnologie, B-HAVE (acum patentată), pentru a reduce dependența de semnături de viruși, prin detecția interactivă a amenințărilor necunoscute. Această tehnologie se bazează pe analiza comportamentală într-un mediu virtualizat.

Pentru a determina dacă un program este rău intenționat sau nu, această tehnologie simulează un PC virtual în care fișierele sunt executate și analizate. Pentru a simula configurația unui PC real, acesta emulează și dispozitive hardware virtuale.

Un program este fi considerat rău intenționat (malițios) în cazul în care încearcă să modifice anumite fișiere, să citească / scrie de la o zonă sensibilă de memorie sau să creeze un fișier care este asociat unui virus cunoscut.

Când întâlnește un program suspect, B-HAVE întârzie lansarea programului iar caracteristicile sunt analizate și catalogate în mediul virtual.

Când sunt detectate acțiuni malițioase, B-HAVE, pornește programul în mod normal. Dacă detectează un comportament suspect, B-HAVE trece în carantină sau șterge în mod automat aplicația suspectă.

Active Virus Control[modificare | modificare sursă]

În August 2009, Bitdefender introduce o nouă tehnologie, Active Virus Control, ce este integrată în noua gamă de produse.[22]

Aceasta monitorizează continuu procesele specifice fiecărui program [23], ce rulează în timp real pe PC, pentru a reacționa la potențiale acțiuni care pot avea un impact negativ asupra sistemului.

Spre deosebire de tehnologiile euristice, care verifică fișierele executabile atunci când sunt accesate, Active Virus Control monitorizează tot ce fac aplicațiile, pe toată durata execuției lor. Datorită acestei abordări, Active Virus Control este considerat un al treilea strat de protecție.

Servicii de scanare de tip "Cloud"[modificare | modificare sursă]

Ajută la menținerea unei rate de detecție ridicate, incluzând amenințările noi sau necunoscute. Acest lucru se datorează unei comunicări globale în timp real dintre serverele Bitdefender in Cloud și produsele Bitdefender.

Bitdefender Photon™[modificare | modificare sursă]

În 2014, Bitdefender a introdus Bitdefender Photon™, o tehnologie inovatoare exclusivă, care îmbunătățește în mod vizibil viteza și performanța sistemului în doar câteva ore, adaptându-se treptat la configuratia oricărui calculator.

Content Filtering[modificare | modificare sursă]

Tehnologiile de filtrare a conținutului au fost create pentru a scana resurse online și sunt folosite în filtrele antispam, anti-fraudă, web filtering, precum și în detectarea amenințărilor propagate prin intermediul rețelelor sociale. Acestea detectează conținut potențial dăunător într-un mediu care se schimbă foarte des (Internet).

Machine Learning[modificare | modificare sursă]

Bitdefender folosește tehnologii de tip Machine Learning pentru a identifica malware nou, URL-uri infectate sau alte amenințări. Aceștia procesează date atât pentru a extrage caracteristicile comune malware-ului (pentru a identifica amenințări noi ce au comportament similar) cât și pentru a prezice viitoarele atacuri cibernetice.

Teste[modificare | modificare sursă]

Performanța tehnologiei Bitdefender a fost măsurată folosind rata de detecție a virușilor noi și necunoscuți într-un test realizat de testare Anti Malware.[24]

Bitdefender a obținut, de asemenea, o certificare avansată de la AV Comparatives pentru scanarea la cerere ,[25] și certificare la nivel standard pentru capturarea virușilor necunoscuți, deși acesta a fost criticat pentru viteza de scanare mai lentă[26].

În alt test efectuat de AV Comparatives în luna august 2009 [27] pentru a determina soluția de securitate cu cea mai ridicată rată de detecție și cel mai mic număr de alerte false, Bitdefender a primit o certificare Advanced +.

Într-un test efectuat de PCMag, Bitdefender 2010 "a detectat 97% din toate amenințările și a blocat complet instalarea celor mai multe dintre ele".[28]

În 2013, Bitdefender a primit distincția Editor’s Choice din partea CNET, unul dintre portalurile de top de tehnologie din lume.

Printre premiile recente se numără Best Antivirus of 2014 de la AV Comparatives, două premii Editor’s Choice awards din partea PCMAG și Best Performance 2014 Award din partea AV-TEST pentru soluția Bitdefender Endpoint.

În ianuarie 2015, Bitdefender a primit distincția "Product of the Year" de la AV Comparatives pentru a doua oară consecutiv - medalia de aur pentru Proactive Malware Detection (euristică avansată), distincția "Real World Detection" pentru performanță în condiții reale de utilizare și "Malware Removal" pentru dezinfecție. De asemenea, Bitdefender a primit "Best Overall Speed" pentru impact redus asupra performanței sistemului.

În februarie 2015, Bitdefender Total Security 2015 a primit o recunoaștere din partea publicației TIME pentru Best Paid Antivirus Product. "Bitdefender Total Security 2015 are foarte multe caracteristici. Este rapid și usor, o interfață bine structurată și funcționalități ușor de accesat direct din portalul My Bitdefender. Și, cel mai important, suita de protecție de înaltă calitate este la o fracțiune din costurile competitorilor."

De asemenea, Bitdefender are singura soluție de securitate care a câștigat toate cele 35 de premii VB SPAM, oferite de Virus Bulletin începând de la primul test din 2012.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ National Software Reference Library 
 2. ^ BitDefender a lansat un produs gratuit pentru IMM-uri și clienți individuali, 18 noiembrie 2010, wall-stret.ro, accesat la 12 decembrie 2010
 3. ^ http://www.agora.ro/stire/bitdefender-antivirus-free-edition-s-a-lansat-romania/ Bitdefender Antivirus Free Edition s-a lansat în România, agora.ro
 4. ^ Corina Cailean, Antivirus gratuit, doar pentru utilizatorii din România, chip.ro, 16.11.2011
 5. ^ Antivirusprotection.reviews. „Bitdefender antivirus review”. Accesat în . 
 6. ^ BitDefender bate Symantec și McAfee, Gabriela Malcinschi, 15 septembrie 2005, wall-stret.ro, accesat la 21 septembrie 2011
 7. ^ „Softwin a deschis o reprezentanta BitDefender in SUA”. 
 8. ^ „BitDefender, vanzari de 10 mil. euro in SUA, in 2006”. 
 9. ^ „Antivirusul BitDefender dezvoltat de familia Talpes a fost evaluat la 100 mil. $”. 
 10. ^ „Bitdefender a anunțat cea mai mare achiziție de până acum: va prelua compania franceză Profil Technology”. 
 11. ^ „Bitdefender, cel mai puternic brand românesc din IT, evaluat la peste 600 mil. dolari odată cu achiziția unui pachet minoritar de acțiuni de către fondul Vitruvian Partners”. 
 12. ^ „Bitdefender, desemnată lider la nivel global de către una dintre cele mai mari companii independente de consultanță IT”. 
 13. ^ „Tranzacție: Bitdefender cumpără o companie olandeză. Prima achiziție legată de tehnologie în cei 17 ani de activitate ai Bitdefender”. 
 14. ^ „Romanii de la BitDefender - cea mai rapida reactie in anul 2004”. 
 15. ^ „Virusi detectati inca de la aparitie”. 
 16. ^ „Bitdefender Named Product of the Year by AV-Comparatives”. 
 17. ^ „Best performance: Bitdefender”. 
 18. ^ „Florin Talpeș, despre noul produs lansat de companie: Bitdefender Box va înlocui în trei ani soluțiile de securitate din prezent”. 
 19. ^ „Bitdefender Wins 'Product of the Year' in Independent Testing”. 
 20. ^ „ZDNet Downtime”. Accesat în . 
 21. ^ http://www.bitdefender.com/site/Main/view/product-history.html
 22. ^ news.softpedia.com/news/Download-BitDefender-2010-for-Windows-7-119431.shtml
 23. ^ „Security for Everyone - Reviewing BitDefender Internet Security 2010”. Accesat în . 
 24. ^ http://www.anti-malware-test.com/?q=node/39
 25. ^ http://www.av-comparatives.org/seiten/ergebnisse_2007_02.php
 26. ^ http://www.pcworld.com/article/id
 27. ^ http://www.av-comparatives.org/images/stories/test/ondret/avc_report23.pdf
 28. ^ http://www.pcmag.com/article2/0

Legături externe[modificare | modificare sursă]