Biserica ortodoxă română „Sfânta Treime” din Sofia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biserica ortodoxă română „Sfânta Treime”
София April 2011 София April 2011 The Romanian Church of the Holy Trinity - panoramio.jpg
Fațada bisericii
Informații generale
Confesiuneortodoxă
TipCatedrală
Localizare
ȚaraBulgaria Bulgaria
LocalitateSofia
comunăComuna Stolicina
Date despre construcție
Stil arhitectonicStil neobizantin
Istoric
Perioadă construcție1905-1912

Biserica ortodoxă română „Sfânta Treime” este o biserică a Bisericii Ortodoxe Române din Sofia, capitala Bulgariei.

Istoria comunității[modificare | modificare sursă]

Comunitatea română din Sofia a fost fondată de etnicii aromâni veniți din Macedonia (Macedoromâni), între 1850 și 1903. Sa adăugat ulterior și românii, veniți în Sofia din localitățiile de-a lungul  Dunării de Sud și din Valea Timocului, precum și românii din căsătorii mixte, sau venți în Sofia la lucru. Prima societate aromână cu denumirea “Unirea” a fost înregistrată în anul 1894, având ca scopul ei principal dezvoltarea de activități educaționale și culturale, prin zidirea de clădiri pentru școală și biserică română. Curând după aceea, în anul 1895, a fost deschisă și școala română, având ca director pe Domnul Dinu Lazărescu Lactanța, trimis de Ministerul Învățămîntului din București și primit cu mare bucurie și deosebită atenție de toți membrii coloniei. În anii 20 ai secolului XX activitatea școlilor și organizațiilor românești este în creștere. În 1923 a fost fondată o asociație a tinerilor aromâni cu sediul la Sofia, scopul principal al acesteia a fost de a menține limba aromână, precum și tradițiile și obiceiurile aromâne. Înainte de anul 1960 după pașaport aromâni sunt înscriși ca vlasi (valahi), iar apoi – ca bulgari. Ca urmare, dar și din cauză căsătoriilor mixte, numărul de persoane cu identitate aromână începe să scadă și să se topească rapid. În scopul de a opri procesul de asimilare a acestora, în 1992 la Sofia asociația aromână (Sutsata Armânjlor) a fost restaurata.[1]

Istoria bisericii[modificare | modificare sursă]

Piatra de temelie a fost pusă pe 9 mai 1905, în locul consulatului Austro-Ungariei. Biserica a fost construită de artistul bulgar Vasil Gligov, proiectată de arhitectul Friedrich Grünanger.[2] Construcția a fost finalizată în 1912, mulțumită susținerii generoase a statului român. Exploatarea acesteia a fost suspendată în timpul celor două războaie mondiale. În martie 1918, în urma intrării României de partea Antantei în Primul Război Mondial, statul bulgar a predat clădirea nouǎ bisericii greco-catolice din Sofia. După război, lăcașul de cult a fost returnat românilor.

Lăcașul de cult în stil neobizantin a fost inaugurat oficial pe 6 decembrie 1923. În timpul bombardamentului din martie 1944 bolta centrală și cupola au fost distruse. În 1948 cupola și biserica au fost restaurate.

Clădirea este situată pe strada Knyaz Boris I nr. 152.

Arhitectura[modificare | modificare sursă]

Construcția este o navetă cu trei cupole în stilul neoromânesc „brâncovenesc” din secolul al XVIII-lea. Există trei sfinte altare - central, sudic - dedicate sfinților arhangheli Mihail și Gavriil, și nordic - sfântului arhidiacon Ștefan. Candelabrele sunt făcute din cristale vieneze, iar podeaua este făcută din mozaic neted. Picturile sunt făcute de faimoși pictori de icoane - Nicolae Vermont, Constantin Artachino și profesorul Dimitrie Serafim de la Academia de Arte Fine din București. Altarul, amvonul și alte obiecte de mobilier sunt realizate din lemn de stejar de înaltă calitate. Ele sunt donație de la diferite biserici din România.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Aleksandrov, Andrian (). „Parohia Ortodoxă cu Hramul "Sf. Treime" din Sofia. Istorie și misiune”. Lucrările simpozionului internațional "Stat si Societate in Europa". Editura Mitropolia Olteniei: 127. ISBN 978-606-731-018-4. 
  2. ^ „Румънската православна черква „Св. Троица" в София”. Култура. XV (3): 15. . Accesat în .