Biserica Sfântul Paul din Frankfurt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica Sfântul Paul văzută din Main Tower (2018)

Biserica Sfântul Paul din Frankfurt pe Main este un fost lăcaș de cult folosit în prezent ca locație pentru expoziții, comemorări istorice ș întâlniri. A fost construită din 1789 până în 1833 în locul bisericii medievale Barfüßerkirche, care a fost demolată în 1786. A servit ca principala biserică protestantă din Frankfurt până în 1944, când îi este luat locul de către Biserica Sfânta Ecaterina. În construcția rotundă clasicistă a arhitectului Johann Friedrich Christian Hess, s-au întâlnit delegații Parlamentului din Frankfurt, primul organ reprezentativ pentru toată Germania, care a funcționat din 1848 până în 1849. Paulskirche este alături de Hambacher Schloss un simbol al mișcării democratice din Germania . În interiorul bisericii nu mai există astăzi nicio dovadă a acestei perioade importante din istoria democrației germane, perioadă care a pus Biserica Sf. Paul pe harta Germaniei.

Ca urmare a unui bombardament aerian al orașului Frankfurt, Biserica Sf. Paul arde împreună cu multe alte construcții valoroase din centrul orașului. Biserica a fost prima clădire din Frankfurt ce a fost reconstruită după cel de-Al Doilea Război Mondial (1947-1948) cu ajutorul donațiilor tuturor Landurilor germane. Acoperișul conic a fost singurul element arhitectonic ce nu a fost reconstruit. Interiorul a fost reproiectat foarte simplu datorită lipsei de bani și a materialelor de construcție în perioada de după război.[1] La aniversarea de o sută de ani de la Parlamentul din Frankfurt (18 Mai 1948), biserica s-a redeschis cu numele de "Casa tuturor germanilor". Clădirea a fost renovată în anul 1986.

Biserica Sfântul Paul este un monument național și este utilizată pentru expoziții și evenimente publice. Cel mai cunoscut eveniment recurent este acordarea Premiului pentru Pace a Clubului German pentru Comerț cu Cărți.

  1. ^ Was wird aus der Paulskirche?, Benedikt Erenz in: Die Zeit. 11. Oktober 2017.