Biserica Sfântul Nicolae din Mohu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Sfântul Nicolae din Mohu
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramSfântul Nicolae
Țara România Modificați la Wikidata
LocalitateMohu, Sibiu Modificați la Wikidata
Date despre construcție
Stil arhitectonicclasicism
Pictorpictată în 1804 de Frații Grecu: Alexandru si Nicolae, restaurată în 2000-2002 de Tudor Popescu
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata
Localizare
Monument istoric
AdresaStr. Principală 179, sat Mohu; comuna Șelimbăr[1]
Clasificare
Cod LMISB-II-m-A-12469

Biserica „Sfântul Nicolae” din Mohu, județul Sibiu, a fost construită în anul 1782. Lăcașul de cult figurează pe lista monumentelor istorice 2010, cod LMI SB-II-m-A-12469.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Construirea actualei biserici a început în anul 1782, pe locul pe care a fost așezată vechea biserică. Finalizată în 1785, ea a fost sfințită de episcopul ortodox, de origine sârbă, Ghedeon Nichitici. Într-o perioadă de câțiva ani, el a sfințit mai multe biserici ortodoxe din Transilvania.

Înainte de 1800, în parohia Mohu era reședința scaunului protopopesc al Sibiului. Este pomenit protopopul Ionașcu, destituit de mitropolitul Ioasaf în anul 1682, pentru că era prea mare prieten al Calvinilor. Acest protopop Ionaș, este trecut cu numele printre semnatarii Unirii cu Roma.

Interiorul bisericii este pictat în întregime în frescă. Aceasta a fost realizată, cu excepția altarului, de către cunoscuții pictori Nicolae și Alexandru Grecu din Săsăuș. În 1927, pictura este spălată de pictorii frații Profeta.

Exteriorul este realizat în stil clasicist, fațadele longitudinale fiind tratate îngrijit, cu arcade oarbe.

Pictura a fost restaurată între anii 2000-2002 de pictorul profesor Tudor Popescu, respectându-se pictura inițială. În pronaos, deasupra ușii, este pisania. Scrisă cu litere chirilice, este o adevărată cronică privind edificarea monumentului: „La anul 1782, în zilele preaînălțatului Iosif al II-lea, s-au zidit această sfântă biserică din temelie, cu toată cheltuiala și ajutorul satului, fiind ocârmuitor și ajutor, jupânul Hagiu Constantin Pop și jupâneasa dumnealui Păuna, și cu zugrăvitul s-au gătit la anul 1804, în zilele prea înălțatului împărat Franciscus al II-lea (...) și s-au zugrăvit biserica cea mare, tinda, amvonul, și s-au înnoit și la altar puținel, fiind lucrat de altul mai înainte, adică noi, cei mai mici între zugravi, Nicolae Grecu și Alexandru Grecu.

Familia de pictori zugravi Grecu din Săsăuș, ce acoperă trei generații, a lăsat în urmă un « lanț » de biserici, toate clasate ca monumente istorice și apreciate tocmai pentru pictura acestor renumiți pictori. Pe valea Hârtibaciului sunt bisericile din Mohu, Fofeldea, Țichindeal, Retiș și biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Săsăuș.

Obiecte vechi de cult de valoare istorică și artistică: Icoana Sfântul Nicolae, pictură pe lemn, sec.XVIII; potir de argint aurit; cărți de cult: Liturghierul lui Antim Ivireanul, Târgoviște, 1713; Liturghierul lui Iacob Stamati, Iași, 1759; Penticostar, București, 1743; Biblia, Blaj, 1795.

În prezent, slujește în biserică părintele Ovidiu Petru, din anul 2003.

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Monuments database,  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Sfântul Nicolae din Mohu