Biserica Sfânta Paraschiva din Liov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biserica Sfânta Paraschiva din Liov
Церква Параскеви.Львів.jpg
Informații generale
Localizare
ȚaraFlag of Ukraine.svg Ucraina Modificați la Wikidata
LocalitateLiov Modificați la Wikidata
regiuneFlag of Lviv Oblast.svg Regiunea Liov
Coordonate49°51′N 24°02′E49°51′N 24°02′E
Istoric
Prezență online
site web oficial

Biserica Sf. Paraschiva din Liov (ucraineană Церква святої Параскеви П'ятниці) - este situată pe str. Hmelnițki 77 (ucr. вул Богдана Хмельницького, înainte de 1945 - strada Żółkiewska), la poalele castelului.

Istoricul clădirii[modificare | modificare sursă]

Biserica Ortodoxă Sf. Paraschiva (sau Piatnițika), a fost ctitorită de domnitorului moldovean Vasile Lupu în 1645, pe locul unei clădiri mai vechi. Blocurile de construcție au fost cioplite din gresie. Ea servea drept lăcaș de cult negustorilor moldoveni care poposeau des în Liov, centru comercial important în Evul mediu. Biserica poartă hramul Sfânta Paraschiva, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei.

Naosul bisericii are un caracter defensiv - pereții ei sunt grosi si cu ferestre înguste - caracter susținut si de crenelurile din etaj ale turnului. Alăturată este o absida octogonala. Peretele poartă stema Moldovei - cap de bour cu soarele, luna si stelele. În 1885, s-a efectuat o renovare fundamentală a întregii cladiri.

Turnul înalt, pătrat, este legat organic cu restul bisericii. În 1908 el a fost acoperit cu un acoperiș nou, in forma de cupolă, proiectat de arhitectul Michal Łużecki, apoi au fost adăugate turnuri mai mici la colțuri. Un element decorativ al turnului este un registru superior cu o arcadă oarbă de arcuri de pilaștri romanici si renascentiști. În 1987-1990, o nouă clopotniță a fost construita în curtea din fața bisericii, și armonizată cu arhitectura bisericii vechi.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Sfânta Paraschiva din Liov

Ion Țurcanu. "Istoria ilustrată a românilor", Editura Litera, București-Chișinau, 2007