Bibilică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Bibilică
Numida meleagris -Serengeti National Park, Tanzania-8 (1).jpg
Numida meleagris
Stare de conservare
Domesticit
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Cordata
Subîncrengătură: Vertebrate
Clasă: Aves
Ordin: Galliformes
Familie: Numididae
Gen: Numida
Specie: meleagris
Nume trinomial
Numida meleagris
(Linnaeus, 1766)


Galiformele (/ˈɡɪnifaʊl/; numite uneori „găini pete de companie” sau „păsări originale”) sunt păsări din familia Numididae din ordinul Galliformes. Sunt endemice în Africa și se numără printre cele mai vechi dintre păsările galinacee. Din punct de vedere filogenetic, s-au ramificat din nucleul Galliformes după Cracidae (chachalacas, guans și curassows) și înainte de Odontophoridae (Prepelița Lumii Noi). O linie fosilă din Eocen Telecrex a fost asociată cu bibilicile; Telecrex a locuit în Mongolia și este posibil să fi dat naștere celor mai vechi dintre adevăratele fazanide, cum ar fi fazanii de sânge și fazanii urechi, care au evoluat în specii de înaltă altitudine, adaptate la munte odată cu ridicarea Podișului Tibetan. În timp ce speciile moderne de bibilici sunt endemice în Africa, bibilicile cu coif a fost introdusă ca pasăre domestică pe scară largă în altă parte.[1]

Etimologie[modificare | modificare sursă]

În dicționarul său, publicat în 1939, August Scriban indică faptul că denumirea de specie meleagris își are originea în mitologia greacă, în care bibilicile sunt surorile eroului Meleagru, pe care ele l-au plâns așa de mult la moarte, încât, de milă, Diana le-a prefăcut în bibilici, iar picățelele albe și rotunde de pe penele lor reprezintă lacrimile pe care le-au vărsat ele.

Denumiri alternative[modificare | modificare sursă]

Bibilica, denumită și găină-cu-mărgăritare, găină-de-mare, are și denumiri regionale alternative: (prin Moldova și Bucovina) pichere, pichie, pichiriță, píchire și píche, (în Moldova) și pipilică, (în Bucovina) și pícură, (prin Oltenia) câță, (prin Transilvania) bibiță, pirchiță, (prin Banat) pică, pipică,"cocleanță" (prin Arad) tirchiță.

Pichire albă