Berthold Karwahne

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Berthold Karwahne
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Kobierzyce[*], Polonia Modificați la Wikidata
Decedat (70 de ani) Modificați la Wikidata
Obernkirchen, Germania Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicPartidul Nazist, Partidul Comunist din Germania[*]  Modificați la Wikidata

Berthold Karwahne (* 3 octombrie 1887; + 14 noiembrie 1957) a fost un politician mai întâi comunist, apoi nazist din Germania.

De la mijlocul anilor ´20 a făcut parte din Partidul Comunist German (KPD) fiind și consilier municipal la Hanovra. În privința conflictelor interne din partid a făcut parte din gruparea de extrema stângă (grupul lui Iwan Katz). După ocuparea eșuată a clădirii redacției ziarului comunist "Niedersächsische Arbeiterzeitung (Ziarul Muncitoresc din Saxonia Inferioară)" pe data de 11 ian. 1926 a fost exclus din partid. Oamenii lui Katz au format pe urmă împreună cu "Allgemeine Arbeiter-Union - Einheitsorganisation (Uniunea Generală a Muncitorilor - Organizația Unitară)", condusă de Franz Pfemfert, partidul "Spartakusbund linkskommunistischer Organisationen (Uniunea Spartakistă a organizațiilor comuniste de stângă)". Numai cu două luni mai târziu, în ianuarie 1927, Karwahne a ieșit din această formație datorită lui Katz care n-a vrut să renunțe la mandatul lui parlamentar.

Puțin mai târziu Karwahne a aderat la Partidul Național Socialist German al Muncitorilor (NSDAP), pentru care a activat din 1930 până-n 1945 ca deputat de Reichstag. Astfel a devenit cel mai important reprezentant al organizației "Nationalsozialistische Betriebszellenorganisation (NSBO)" - celulele naziste din întreprinderile mari - din provincia Hanovra. Deasupră era membru al Landtag-ului din Hanovra (din 1929 până-n 1932 pentru sectorul electoral Nienburg-Hoya ca și în 1933 pentru sectorul electoral Hanovra-oraș).

După preluarea puterii de către partidul nazist a jucat un rol important privind administrarea fostei averi a sindicatului ca și în calitate de funcționar al "Deutsche Arbeitsfront (Frontul German al Muncii)".

Printre personajele importante ale statului nazist Karwahne a fost singurul cu un bogat trecut comunist.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Hermann Weber: Die Wandlung des deutschen Kommunismus Die Stalinisierung der KPD in der Weimarer Republik. Frankfurt/M. 1969, vol. 1, p. 139 - 142 și vol. 2, p. 178
  • E. Stockhorst: 5000 Köpfe - Wer war was im Dritten Reich. Arndt, Kiel 2000, ISBN 3-88741-1161.