Berteștii de Sus, Brăila

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Berteștii de Sus
—  sat  —
Berteștii de Sus se află în România
Berteștii de Sus
Berteștii de Sus
Berteștii de Sus (România)
Poziția geografică
Berteștii de Sus se află în Județul Brăila
Berteștii de Sus
Berteștii de Sus
Berteștii de Sus (Județul Brăila)
Poziția geografică
Coordonate: 44°48′44″N 27°45′49″E / 44.81222°N 27.76361°E44°48′44″N 27°45′49″E / 44.81222°N 27.76361°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețStema judetului Braila.svg Brăila
ComunăROU BR Bertestii de Jos CoA.jpg Berteștii de Jos

SIRUTA42860

Altitudine[2]m.d.m.

Populație (2011)
 - Total348 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal817011
Prefix telefonic+40 x39 [1]

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Berteștii de Sus este un sat în comuna Berteștii de Jos din județul Brăila, Muntenia, România. Acest sat datează de prin anii 1719-1730.

La inceput acest sat se afla aşezat pe ambele maluri ale pârâului Călmăţui către revarsarea lui în apa Gârlutei. Din cauza acestei aşezări adică la revarsarea râului i s-a dat numele de Gura Călmăţuiului.

Locuitorii acestui sat erau târlaşi pe mosia Văcăreştilor. Din cauza inundaţiilor prea dese cauzate de revărsarea Dunării, locuitorii din stânga pârâului au fost nevoiţi să se mute în dreapta lui, unde terenul era mai ridicat şi deci ferit de inundaţii.

Această mutare s-a făcut în anul 1858. Ocupaţia lor era lucrarea pământului pe moşia boierească şi creşterea oilor şii a vitelor cornute.

Primele familii care au pus temelia acestui sat au fost Andrei Boinegri, Costache Cucu, Stan Fălcuţă, Radu Dan, Bucaţicp Ion, Oncioiu Lazăr, Bălan Neagu, Oncioiu Mihai, Gheorghe Purice.

Aici i-au găsit improprietărirea din 1864, unde au si fost improprietăriţi.Acest sat împreună cu Berteşti de Sus şi cu satele din dreapta Dunării: Strâmba, Nedeicu, Niculeşti şi Stoeneşti au format o comuna cu denumirea de Berteşti de Sus până în anul 1913.

Din acest an toate aceste sate au trecut la comuna Mihai Bravu, comuna situată la 5 km. de fosta comuna Berteşti de Sus. Aceasta alipire a fost până în anul 1925, când, prin dezlipirea de com. Mihai Bravu deşi era din nou comuna dar numai cu satele Berteşti de Sus şi Gura Călmătuiului, celalalte au trecut la com. Mărăşu.

În anul 1926 satul Gura Călmăţuiului devine comună de sine stătătoare până la 1 iunie 1939, când se uneşte cu satul Berteşti de Sus, formând o singură comună cu reşedinţa la Gura Călmăţuiului şi denumirea de COMUNA GURA CĂLMĂŢUIULUI.

Satul BERTEŞTI DE SUS zis şi OTMAT, dacă luăm ca bază marea majoritate a cetăţenilor care au format şi în special populat acest sat, datează tot de prin anii 1719-1730, iar dacă ţinem socoteală de locul unde este astăzi aşezat, el a luat fiinţă în anul 1928-1929. Locuitorii care au format acest sat, la inceput au fost aşezati pe malul stâng al Dunării în dreptul punctului „OTMAT” (vârtej de apă), de unde i s-a şi dat denumirea satului, iar locuitorii „otmeteni”.

Locuitorii acestui sat erau târlaşi clacaşi pe moşia boerilor Văcăreşti, ocupaţia lor era lucrarea pământului pe moşia boereasca şi creşterea vitelor în special a oilor.

Dupa eliberarea Brăilei şi distrugerea Cetăţii, cam dupa anul 1828 în urma păcii de la Adrianopole hotarul dintre Taroi şi Muntenia se stabileţte prin mijlocul fluviului Dunărea.

Pentru o mai buna pază a locuitorilor din acest sat cât şi a avutului lor, autorităţile locului hotărăsc mutarea acestor locuitori mai aproape de conacul boeresc şi de terenul de munca.

Aceşti locuitori prin mutarea lor nu şsi-au schimbat denumirea satului, ci şi l-au păstrat iar ei se numeau „TÂRLAŞI din OTMAT”. Am afirmat mai sus că după loc,satul datează din anul 1828-29 şi cu numele de Berteşti de Sus.

I s-a dat acest nume dupa locul „BERTEASCA”, loc ce se întindea prin dreptul satului Berteşti de jos şi pânăa îin faţa satului nou înfiinţat prin venirea locuitorilor din satul „OTMAT”.

Numele Berteşti de Sus i s-a dat din douăa motive: În primul rând că se afla în capătul de sus al locului, luat după poziţia fluviului Dunărea care loc este paralel cu cursul fluviului; şi în al doilea rând ca se află în susul Dunării faţă de satul Berteşti de Jos, adică spre izvorul Dunării, către vărsarea ei. Pentru a face distincţie între aceste sate, i s-a dat denumirea de „BERTEŞTI DE SUS”.

Primele familii venite în acest sat în urma ordinului dat locuitorilor vechiului sat („OTMAT”) pentru mutare au fost : Fraţii Dumitrescu, Cerchia, Teodor, Decu, Corneanu.

Împroprietărirea din 1864 i-au găsit aici pe locuitorii strămutati din fostul sat „OTMAT”, unde au şi fost împroprietăriţi cu pământ arabil şi vatra de casă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ x indică operatorul telefonic: 2 pentru Romtelecom și 3 pentru alți operatori de telefonie fixă
  2. ^ Google Earth