Berta Brainina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Berta Brainina
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Iaroslavl, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedată (81 de ani) Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăNovoe Donskoe kladbișce[*][[Novoe Donskoe kladbișce (cemetery in Moscow, Russia)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitoare
critic literar[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă[1] Modificați la Wikidata
StudiiVtoroi Moskovski gosudarstvennîi universitet[*][[Vtoroi Moskovski gosudarstvennîi universitet |​]]
Limbilimba rusă  Modificați la Wikidata
Note
PremiiPremiul Stalin
Ordinul Prietenia Popoarelor[*]
Medalia „Pentru Merit în Muncă în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941–1945”[*]
Ordinul Steagul Roșu al Muncii  Modificați la Wikidata

Berta Iakovlevna Brainina (în rusă Берта Яковлевна Брайнина) (n. , Iaroslavl, Imperiul Rus – d. ) a fost o scriitoare și critic literar din URSS, distinsă cu Premiul Stalin clasa a III-a (1952).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Berta Brainina s-a născut la 17/30 iulie 1902 în orașul Iaroslavl, în familia unui medic. După absolvirea studiilor medii a lucrat în perioada 1918-1920 la Departamentul de activități extrașcolare din cadrul Comisariatului Poporului pentru Educație.[2] În 1922 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat Moscova II. În anii 1920-1934 a predat literatura la mai multe școli din Moscova, printre care Școala de ucenici și Facultatea Muncitorească.

Activitatea literară[modificare | modificare sursă]

Începuturile activității literare a Bertei Brainina datează din 1926. Ea a publicat cărțile A. N. Tolstoi, Educarea în spiritul adevărului (1956), Fiodor Gladkov. Viața și opera (1957), Stefan Zorian (1960; împreună cu S.M. Hitarovoi), Valentin Kataev. Opera (1960), Autobiografia unui secol (1961), La Stara Planina (1973)[3] etc., precum și un număr mare de articole și recenzii în presa vremii. Monografia Konstantin Fedin (1951) a fost tradusă în limbile română și germană. Critica literară a Bertei Brainina a urmărit modul de reflectare a muncii și luptei eroice a poporului sovietic în literatura realist-socialistă din URSS.

Monografia sa dedicată scriitorului Konstantin Fedin analizează evoluția literară a scriitorului, contribuind la crearea imaginii unui scriitor reprezentativ al literaturii realist-socialiste ruse.[4]

Familia[modificare | modificare sursă]

Berta Brainina a fost căsătorită de două ori: mai întâi cu Iuri A. Braude și apoi cu profesorul și istoricul literar Dmitri Dmitrievici Blagoi (1893-1984), membru corespondent al Academiei de Științe a Rusiei. Nepotul său a fost chimistul Viktor Aleksandrovici Kabanov (1934-2006), membru al Academiei de Științe a Rusiei.

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Nikolai Minaev, Нежнее неба. Собрание стихотворений, Vodolei, Moscova, 2014.
  3. ^ Nikolai Antonov (red.), Zlatna kniga za Bălgaria: izkazvania na chuzhdentsi za Bălgaria, za bălgarski narod, za imeniti bălgari, Narodna kultura, Sofia, 1974, p. 208.
  4. ^ Soviet Literature, 1981, p. 183.
  5. ^ E.S. Afanasieva, Vitali Iu. Afiani, E.K. Vodolianova, Аппарат ЦК КПСС и культура, 1953-1957, РОССПЭН, 2001, p. 644.