Bella Nagy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Bella Nagy
Nagy Bella Erdélyi 1899.jpg
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Jákó, Ungaria Modificați la Wikidata
Decedată (67 de ani) Modificați la Wikidata
Londra, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Căsătorită cuMór Jókai Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Hungary (1946-1949, 1956-1957).svg Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata

Bella Nagy, Jókainé (Bella Grósz,[1] n. , Jákó, Ungaria – d. , Londra, Regatul Unit) a fost o actriță maghiară, cea de-a doua soție a scriitorului Mór Jókai.

Mór Jókai și Bella Nagy în jurul anului 1900 (fotografie realizată de Mór Erdélyi)

Biografie[modificare | modificare sursă]

Bella Nagy s-a născut în 1879 într-o familie de origine evreiască, ca fiică a mecanicului Móric Grósz și a Évei Flamm. A urmat școala comercială din Óbuda și apoi, cu sprijinul lui Mór Jókai, a obținut o bursă de studii mai întâi la Teatrul Național și apoi la școala de actorie a actriței Szidi Rákosi.

Prima ei reprezentație a avut loc pe 26 noiembrie 1898 în rolul Magda din drama Heimat a lui Hermann Sudermann la Teatrul Kisfaludy din Óbuda. Debutul tinerei actrițe a fost lăudat de criticii teatrali în ziarul Pesti Hírlap. Ea a apărut pe 14 iunie 1899 în drama Dalma a lui Jókai Dalma care s-a jucat cu mare succes pe scena Teatrului de Vară din Buda. Pe 29 iulie, cu ocazia comemorării a 50 de ani de la moartea lui Sándor Petőfi, a apărut în rolul Nemtő din poemul dramatic Apotheosis al lui Jókai. Scriitorul bătrân, care era văduv, a fost fascinat de tânăra actriță și a ajutat-o, cât a putut, în carieră. Ea a obținut roluri în toate reprezentațiile pieselor lui.

Pe 16 septembrie 1899 cei doi s-au căsătorit în sectorul Terézváros al Budapestei,[2] apoi ea s-a retras de pe scenă la vârsta de numai douăzeci de ani. Căsătoria scriitorului Jókai (în vârstă de 74 de ani) cu o actriță de 20 de ani a devenit subiectul unui scandal public național. Jókai a afirmat că Bătrânul nu este bătrân și a scris, de asemenea, un volum de poezii dedicat mai tinerei sale soții. El a numit-o legatar universal în locul fiicei sale adoptive, soția lui Árpád Feszty. Cei doi soți au călătorit la Marea Adriatică, apoi prin Europa, într-o stare de euforie. Mama femeii, cele două surori și un frate s-au mutat, de asemenea, în casa scriitorului din Pesta. După moartea lui Jókai în 1904, ea a trăit de pe urma moștenirii obținute.

Bella Nagy s-a mutat la Londra atunci când a izbucnit cel de-al II-lea război mondial și a murit acolo în 1947. În anul 1942, statul maghiar a încercat să o deposedeze de drepturile de autor asupra operei lui Jókai, dar nu a avut succes.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Korabeli újságcikk
  2. ^ A házasságkötés bejegyezve a Budapest VI. ker. polgári házassági akv. 862/1899. folyószám alatt.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]