Sari la conținut

Beaune-la-Rolande

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Beaune-la-Rolande
—  comună în Franța  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Map
Beaune-la-Rolande (Franța)
Poziția geografică în Franța
Coordonate: 48°04′11″N 2°25′45″E ({{PAGENAME}}) / 48.069722222222°N 2.4291666666667°E

Țară Franța
ArondismentArondismentul Pithiviers
Entitate administrativ-teritorială francezăFranța metropolitană
Regiune Centre-Val de Loire
Departament al Franței Loiret
CantonCantonul Beaune-la-Rolande


Suprafață[1]
 - Total20,55 km²
Altitudine[3]119 m.d.m.

Populație (2022)
 - Total1.991 locuitori

Fus orarUTC+1
Cod poștal45340[2]

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția localității Beaune-la-Rolande
Poziția localității Beaune-la-Rolande
Poziția localității Beaune-la-Rolande

Beaune-la-Rolande este o comună franceză situată în departamentul Loiret, în regiunea Centre-Val de Loire.

Map
Poziția comunei

Comuna Beaune-la-Rolande se află în cadranul nord-estic al departamentului Loiret, în regiunea agricolă Gâtinais[4]. În linie dreaptă, este situată la 43,0 km de Orléans, reședința departamentului, și la 17,4 km de Pithiviers, subprefectură.

Comune limitrofe

[modificare | modificare sursă]
Barville-en-Gâtinais Égry Auxy
Batilly-en-Gâtinais
Saint-Michel
Juranville
Montbarrois Saint-Loup-des-Vignes Juranville

Relief și peisaje

[modificare | modificare sursă]

Teritoriul comunei prezintă un relief foarte redus, cu excepția interiorului orașului și a locului numit la Montagne, situat în partea de sud.

Geologie și relief

[modificare | modificare sursă]

Comuna este situată în sudul Bazinului Parisian, cel mai mare dintre cele trei bazine sedimentare franceze. Această vastă depresiune, ocupată în trecut de mări puțin adânci și lacuri, s-a umplut treptat, pe măsură ce soclul său s-a afundat, cu nisipuri și argile provenite din eroziunea reliefului înconjurător, precum și cu calcare de origine biologică, formând astfel o succesiune de straturi geologice[5].

Straturile aflorante de pe teritoriul comunei sunt alcătuite din formațiuni superficiale din Cuaternar și roci sedimentare datând din Neozoic, cea mai recentă eră geologică pe scara timpilor geologici, începută acum 66 de milioane de ani.

Cea mai veche formațiune este calcarul de Étampes, care datează din Oligocen, în perioada Paleogenă. Cea mai recentă formațiune este reprezentată de depozite antropice din Holocen, în perioada Cuaternară.

Descrierea detaliată a acestor straturi se regăsește în foile n°328 - Pithiviers și n°364 - Bellegarde-du-Loiret ale hărții geologice la scara 1/50 000 a departamentului Loiret[6], împreună cu notele explicative asociate acestora[7][8].

Suprafața cadastrală a comunei, publicată de INSEE și utilizată ca referință în toate statisticile, este de 20,55 km²[9][n 1]. Suprafața geografică este de 20,57 km²[6].

Relieful este relativ plat, având o diferență maximă de nivel de 28 metri. Altitudinea teritoriului variază între 91 m și 119 m.

Râul Rolande[12], care își are izvorul la câțiva kilometri distanță, traversează orașul înainte de a se vărsa în Fusain[13], la Corbeilles.

În 2010, clima comunei era de tip oceanic al câmpiilor din Centru și de Nord, conform unui studiu a CNRS care se baza pe o serie de date care acoperă perioada 1971-2000[14]. În 2020, Météo-France a publicat o tipologie a climei din Franța metropolitană în care comuna este expusă la un climat oceanic și se încadrează în regiunea climatică sud-vestică a bazinului parizian, caracterizată prin precipitații scăzute, în special în primăvară (120 până la 150 mm) și o iarnă rece (3,5 °C)[15].

Pentru perioada 1971-2000, temperatura medie anuală este de 10,9 °C, cu o amplitudine termică anuală de 15,5 °C. Cantitatea medie anuală de precipitații este de 676 mm, cu 10,7 zile de precipitații în ianuarie și 7,5 zile în iulie[14]. Pentru perioada 1991-2020, temperatura medie anuală observată la stația meteorologică cea mai apropiată, situată în comuna Ladon la 11 km distanță în linie dreaptă[16], este de 11,8 °C, iar cantitatea medie anuală de precipitații este de 677,0 mm[17][18].

Pentru viitor, parametrii climatici estimati pentru comună, pentru anul 2050, conform diferitelor scenarii de emisii de gaze cu efect de seră, pot fi consultati pe un site dedicat publicat de Météo-France în noiembrie 2022[19].

La 1 ianuarie 2024, Beaune-la-Rolande este clasificată drept burg rural, conform noii grile comunale de densitate cu șapte niveluri, definită de INSEE (Institutul Național de Statistică și Studii Economice)[n 2][20][21][22] în 2022. Comuna este situată în afara oricărei unități urbane[n 3][23] și în afara ariei metropolitane a orașelor[24][25].

Utilizarea terenurilor

[modificare | modificare sursă]

Ocuparea terenurilor din comună, așa cum reiese din baza de date europeană privind ocuparea biogeofizică a solurilor Corine Land Cover (CLC), este marcată de predominanța terenurilor agricole (89,4 % în 2018), în scădere față de 1990 (94,6 %). Distribuția detaliată în 2018 este următoarea: terenuri arabile (84,3 %), zone urbanizate (6,8 %), zone agricole eterogene (5,1 %), zone industriale sau comerciale și rețele de comunicații (2,7 %), păduri (1,1 %)[26]. Evoluția ocupării terenurilor în comună și a infrastructurilor sale poate fi observată pe diferitele reprezentări cartografice ale teritoriului: harta Cassini (secolul XVIII), harta de stat-major (1820-1866) și hărțile sau fotografiile aeriene ale IGN pentru perioada actuală (1950 până în prezent)[27].

Harta infrastructurii și utilizării terenului a comunei în 2018 (CLC).
Hartă ortofotografică a comunei în 2016.

Infrastructură rutiere

[modificare | modificare sursă]
Rețeaua rutieră principală a comunei Auxy (cu indicația traficului rutier din 2014).

Comuna este traversată de șapte drumuri departamentale: RD 950, 9, 28, 29, 31, 209 și 229.

„Beaune” este evoluția etimologică a cuvântului galic latinizat „Belena”, derivat de la zeul galic Belenus, divinitatea apelor curgătoare.

Denumirea oficială actuală a fost instituită în 1823, înlocuind Beaune, denumire care încă se mai păstrează, într-un mod relativ marginal, în limbajul cotidian.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, numele Beaune-la-Rolande nu provine de la râul care traversează orașul. Dimpotrivă, orașul ar fi fost cel care a dat numele cursului de apă (așadar, după 1823).

Orașul și-ar trage numele de la denumirea Beaune-le-Roland, provenită de la unul dintre primii seniori ai așezării.

A existat, într-un mod foarte marginal, o denumire uzuală Beaune-en-Gâtinais, care a dispărut aproape complet după 1823 (până de curând mai exista un panou indicator cu acest nume).

Comunele care purtau anterior același nume erau Beaune (Côte-d'Or), Beaune-d'Allier (Allier) și Beaune-sur-Arzon (Haute-Loire).

Urme ale unei așezări neolitice sunt atestate în împrejurimile orașului. Ulterior, situl Beaune-la-Rolande se afla pe teritoriul tribului galic al senonilor. Conform unor ipoteze, ar putea fi vorba despre Vellaunodunum, oraș asediat de Iulius Cezar, deși alți cercetători sugerează că acesta s-ar putea identifica mai degrabă cu Montargis sau Château-Landon.

Locul actual al orașului a fost locuit încă din epoca galo-romană, fapt atestat de descoperirea unor schelete, vase ceramice și obiecte metalice. Orașul se află în apropierea drumului lui Cezar, care lega Sens, capitala senonilor, de Cenabum (Orléans). Săpăturile realizate cu ocazia construcției autostrăzii A19 au scos la iveală o așezare galo-romană de aproximativ zece hectare, cu numeroase clădiri prevăzute cu pivnițe, aliniate de-a lungul unei străzi dotate cu trotuare și rigole de scurgere. La intrarea în așezare a fost descoperită și o instalație termală.

Oraș fortificat în Evul Mediu, Beaune-la-Rolande păstrează și astăzi numeroase vestigii ale zidului de incintă, inclusiv mai multe turnuri și câteva fragmente de zid. O biserică din secolul al XIII-lea este încă în picioare și poate fi admirată în prezent.

Epoca contemporană

[modificare | modificare sursă]

Războiul din 1870

[modificare | modificare sursă]

La 28 noiembrie 1870, în timpul războiului franco-prusac, a avut loc o bătălie în apropiere de Beaune-la-Rolande, în care și-au pierdut viața peste 1 800 de oameni, printre care și pictorul Frédéric Bazille. Prințul Carol al Prusiei a învins armata Loarei, condusă de generalul d'Aurelle de Paladines.

Al Doilea Război Mondial

[modificare | modificare sursă]
Lagărul de tranzit din Beaune-la-Rolande.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Beaune-la-Rolande găzduia un lagăr, construit în 1939 pentru a închide viitorii prizonieri de război germani. În 1940, acesta a fost transformat de către germani într-un lagăr pentru prizonierii de război francezi, înainte ca aceștia să fie trimiși în Germania.

Situat în apropierea centrului satului, acest lagăr a fost transformat în 1941 într-un lagăr de internare și tranzit pentru evrei. Lagărul se afla sub comandament francez. Împreună cu cel din Pithiviers, a internat aproape 18 000 de evrei, dintre care majoritatea erau copii, care au fost ulterior deportați, în mare parte, la Auschwitz-Birkenau, unde au fost exterminați.

Lagărul a fost închis pe 4 august 1943 de către Alois Brunner.

În 1965, pe locul fostului lagăr a fost ridicat un monument comemorativ.

Populația și societatea

[modificare | modificare sursă]

Date demografice

[modificare | modificare sursă]

Evoluția numărului de locuitori este cunoscută prin recensămintele populației efectuate în comună începând din 1793. Pentru comunele cu mai puțin de 10 000 de locuitori, un recensământ al întregii populații este realizat la fiecare cinci ani, populațiile legale pentru anii intermediari fiind estimate prin interpolare sau extrapolare[28][29].

În 2022, comuna număra 1 991 locuitori[n 4], în scădere cu -0,8 % față de 2016 (Loiret: −1,06 %, Franța fără Mayotte: +2,11 %).

Demografia în Beaune-la-Rolande (Sursa : EHESS[30], INSEE[31][32][33])
An 17931821184118511876188619011921193619621982200620142022
Populație 2 0282 1692 1222 1311 9671 8451 8601 6201 7461 7581 9282 0731 9841 991
Biserica Saint-Martin.
  • Biserica Saint-Martin, clasată monument istoric la 15 aprilie 1911, datează inițial din secolul al XII-lea. A fost parțial distrusă în timpul Războiului de 100 de Ani, dar au fost conservate cripta Saint-Pipe[34], o fațadă și turnul-clopotniță. Reconstrucția a avut loc în secolele al XV-lea și al XVI-lea, iar fleșa a fost renovată în 1865[35].
  • Cimitirul din secolul al XVI-lea, a cărui poartă a fost clasată Monument Istoric în 1911[36].
  • Vestigiile vechilor fortificații ale așezării[37].
  • Crucea de drum Saint-Étienne, din secolul al XIX-lea[38].
  • Casa perceptorului orașului Beaune, datând din secolul al XVIII-lea[39].
  • Monumentul comemorativ dedicat deportaților din lagăr, inclusiv celor din iulie 1942.
  • Monumentul comemorativ dedicat lui Paul Cabanis, decedat la 26 februarie 1944, realizat de René Iché și inaugurat de președintele Adunării Naționale și fost președinte al Consiliului, Édouard Herriot.

Personalități

[modificare | modificare sursă]
  • Pictorul Frédéric Bazille (1841-1870) a fost ucis aici pe 28 noiembrie 1870, în timpul unei bătălii. Un monument în onoarea sa a fost ridicat pe locul unde și-a pierdut viața. Tatăl său, în semn de recunoștință, a donat un tablou al fiului său bisericii orașului[40].
  1. ^ Suprafața publicată de Insee este cea evaluată în 1975 de serviciul cadastral al Direcției Generale a Impozitelor, ajustată pentru modificările comunale survenite de atunci. Aceasta include toate suprafețele domeniului public și privat, fie că sunt cadastrate sau nu, cu excepția lacurilor, iazurilor și ghețarilor de peste un kilometru pătrat, precum și a estuarelor, și nu corespunde neapărat suprafeței geografice[10][11].
  2. ^ Conform zonei de clasificare a comunelor rurale și urbane publicată în noiembrie 2020, în aplicarea noii definiții a ruralității validată la 14 noiembrie 2020 în cadrul comitetului interministerial pentru ruralități.
  3. ^ O unitate urbană este, în Franța, o comună sau un ansamblu de comune care prezintă o zonă de construcții continue (fără întreruperi de peste 200 de metri între două construcții) și care are cel puțin 2.000 de locuitori. O comună trebuie să aibă mai mult de jumătate din populația sa în această zonă construită.
  4. ^ Populația municipală legală în vigoare la 1 ianuarie 2025, înregistrată în anul 2022, este definită în limitele teritoriale în vigoare la 1 ianuarie 2024, data de referință statistică fiind 1 ianuarie 2022.
  1. ^ répertoire géographique des communes, accesat în  
  2. ^ dataset of postal codes in France,  
  3. ^ a b répertoire géographique des communes, , arhivat din original la |archive-url= necesită |archive-date= (ajutor) 
  4. ^ „Les régions agricoles (RA), petites régions agricoles (PRA)”. Agreste, la statistique agricole (în franceză). Accesat în . 
  5. ^ „Histoire géologique du Bassin Parisien”. SIGES Seine-Normandie (în franceză). Accesat în . 
  6. ^ a b „Caractéristiques géologiques et hydrogéologiques de la commune de Beaune-la-Rolande”. SIGES Seine-Normandie (în franceză). Accesat în . 
  7. ^ „Notice associée à la feuille n°328 - Pithiviers de la carte géologique harmonisée au 1/50 000ème de la France métropolitaine” (PDF). BRGM (în franceză). Accesat în . 
  8. ^ „Notice associée à la feuille n°364 - Bellegarde-du-Loiret de la carte géologique harmonisée au 1/50 000ème de la France métropolitaine” (PDF). BRGM (în franceză). Accesat în . 
  9. ^ „Comparateur de territoire - Commune de Beaune-la-Rolande”. Insee (în franceză). Accesat în . 
  10. ^ „Superficie”. Observatoire des Territoires (în franceză). Accesat în . 
  11. ^ „Répertoire géographique des communes d'Île-de-France”. Agence nationale de la cohésion des territoires (în franceză). Accesat în . 
  12. ^ fr Rolande - Cours d'eau selon la version Carthage 2017  (accesat la 05/03/2025)
  13. ^ fr Fusain - Cours d'eau selon la version Carthage 2017  (accesat la 05/03/2025)
  14. ^ a b Joly, Daniel; Brossard, Thierry; Cardot, Hervé; Cavailhes, Jean; Hilal, Mohamed; Wavresky, Pierre (). „Les types de climats en France, une construction spatiale”. Cybergéo, revue européenne de géographie - European Journal of Geography (în franceză și engleză). 501. Accesat în . 
  15. ^ fr Zonarea climatică în Franța continentală.  (accesat la 08/05/2024)
  16. ^ fr Distanța în linie dreaptă între Beaune-la-Rolande și Ladon  (accesat la 05/03/2025)
  17. ^ fr Stația Météo-France Ladon - fișă climatologică - perioada 1991-2020  (accesat la 05/03/2025)
  18. ^ fr Stația Météo-France Ladon - fișă de metadate  (accesat la 05/03/2025)
  19. ^ fr Climadiag Commune France: Diagnosticați problemele climatice din comunitatea dvs  (accesat la 08/05/2024)
  20. ^ INSEE (). „Zonage rural”. observatoire-des-territoires.gouv.fr (în franceză). Accesat în . 
  21. ^ fr Comună urbană – definiție  (accesat la 08/05/2024)
  22. ^ fr Înțelegerea grilei de densitate  (accesat la 08/05/2024)
  23. ^ fr Metadatele comunei Beaune-la-Rolande  (accesat la 05/03/2025)
  24. ^ „Base des aires d'attraction des villes 2020”. Insee (în franceză). . Accesat în . 
  25. ^ Bellefon, Marie-Pierre de; Eusebio, Pascal; Forest, Jocelyn; Pégaz-Blanc, Olivier; Warnod, Raymond (). „En France, neuf personnes sur dix vivent dans l'aire d'attraction d'une ville”. INSEE FOCUS (în franceză). 211. Accesat în . 
  26. ^ fr CORINE Land Cover (CLC) - Répartition des superficies en 15 postes d'occupation des sols (métropole)  (accesat la 31/05/2024)
  27. ^ fr Evoluția comparativă a utilizării terenurilor în comuna Beaune-la-Rolande pe hărți vechi  (accesat la 05/03/2025)
  28. ^ fr Prezentarea recensământului populației  (accesat la 09/05/2024)
  29. ^ fr Documentație suplimentară privind recensământul  (accesat la 09/05/2024)
  30. ^ fr Beaune-la-Rolande pe pagina de internet Ldh/EHESS/Cassini  (accesat la 05/03/2025)
  31. ^ fr Populații legale 2006 Beaune-la-Rolande (45030)  (accesat la 03/03/2025)
  32. ^ fr Populații legale 2014 Beaune-la-Rolande (45030)  (accesat la 03/03/2025)
  33. ^ fr Populații legale 2022 Beaune-la-Rolande (45030)  (accesat la 03/03/2025)
  34. ^ fr POP : la plateforme ouverte du patrimoine - Eglise Saint-Martin et crypte  (accesat la 05/03/2025)
  35. ^ fr POP : la plateforme ouverte du patrimoine - Eglise paroissiale Saint-Martin  (accesat la 05/03/2025)
  36. ^ fr POP : la plateforme ouverte du patrimoine - Cimetière  (accesat la 05/03/2025)
  37. ^ fr POP : la plateforme ouverte du patrimoine - Fortification d'agglomération  (accesat la 05/03/2025)
  38. ^ fr POP : la plateforme ouverte du patrimoine - Croix de chemin Saint-Etienne  (accesat la 05/03/2025)
  39. ^ fr POP : la plateforme ouverte du patrimoine - Maison dite du Receveur de la Ville de Beaune  (accesat la 05/03/2025)
  40. ^ Jamet, Christian (). Le Loiret des écrivains et des artistes (în franceză). Orléans: Corsaire Éditions. pp. 117–118. ISBN 978-2-36800-085-4. 
  • Prudhomme, Louis Marie (). Dictionnaire géographique et méthodique de la République française en 120 départements (în franceză). 1. Paris: Louis Marie Prudhomme. 
  • Loiret : un département à l'élégance naturelle (în franceză). Paris: Christine Bonneton. . ISBN 978-2-86253-234-9. 
  • Patron, Jean-Baptiste Charles (). Département du Loiret : Dictionnaire des communes (în franceză). Paris: Comédit. 
  • Motte, Claude; Séguy, Isabelle; Théré, Christine; Tixier-Basse, Dominique (). Communes d’hier, communes d’aujourd’hui : Les communes de la France métropolitaine, 1801-2001. Dictionnaire d’histoire administrative (în franceză). Paris: Institut National d’Études Démographiques. 
  • Masson, Jean-Louis (). Provinces, départements, régions : l'organisation administrative de la France d'hier à demain (în franceză). Paris: Fernand Lanore. ISBN 978-2-85157-060-4. 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]