Sari la conținut

Bacterie Gram-pozitivă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Imagine microscopică a colorației Gram realizată pe un produs patologic, unde se observă bacili Gram-pozitivi de Bacillus anthracis (bacilul cărbunos) și polimorfonucleare (leucocite).

Bacteriile Gram-pozitive alcătuiesc un grup de bacterii care rețin colorația violetului de gențiană în urma metodei de colorație Gram, deci care sunt „pozitive” în urma acestei colorații. Se consideră că o bacterie este Gram-pozitivă când este de culoare mov-violet în câmpul microscopic.[1] Aceste bacterii au ca și caracteristică prezența unui perete celular mai gros, compus din mai multe straturi de peptidoglican. În ciuda peptidoglicanului mai gros, bacteriile Gram-pozitive sunt mai sensibile la acțiunea antibioticelor decât cele Gram-negative, deoarece nu au membrană externă.

Peretele celular la bacterii gram pozitive[modificare | modificare sursă]

Peretele celular este alcătuit din 40 de straturi suprapuse de peptidoglican (50% din greutate este muerină). Există polizaharide în cantități mai mari, legate covalent de acidul Nacetil muramic. Polizaharidele sunt acizii teichoici, teichuronici, lipoteihoici.[necesită citare]

Exemple[modificare | modificare sursă]

Printre cele mai întâlnite specii de bacterii gram-pozitive patogene se numără: Streptococcus pneumoniae, Clostridium tetani, Clostridium difficile, Staphylococcus aureus și Bacillus anthracis.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Sunt mai ușor de înlăturat decât cele Gram-negative.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Baron S, Salton MR, Kim KS (). „Structure”. În Baron S; et al. Baron's Medical Microbiology (ed. 4th). Univ of Texas Medical Branch. ISBN 0-9631172-1-1. PMID 21413343. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]