BDZ

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la BDŽ)
Căile Ferate Bulgare
TipCompanie de stat
Fondată1885
Țara Bulgaria  Modificați la Wikidata
SediuSofia
IndustrieTransport feroviar
ProduseTransport feroviar, Transport de marfă, Servicii
Prezență online
http://www.bdz.bg
Vagoane rezervor cu produse chimicale, Pirdop

BDZ (Български държавни железници, Balgarski darzhavni zheleznitsi) este o societate feroviară de transport călători din Bulgaria.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Prima cale ferată de pe teritoriul Bulgariei a fost deschisă între orașele Ruse și Varna, dată în exploatare în noiembrie 1866. După care în anul 1888 a fost deschisă prima linie concepută de către ingineri și arhitecți bulgari între Caribrod-Sofia-Vakarel din vestul Bulgariei. În 1963, a fost dată în exploatare prima cale ferată electrificată pe relația Sofia - Plovdiv. Odată cu aderarea țării la Uniunea Europeană, Bulgaria a pus în aplicare directivele europene în materie de transport feroviar. Compania Națională Căii Ferate a fost împărțită în două companii separate: un operator feroviar (BDZ EAD) și o companie de infrastructura (Compania Națională de Infrastructură).

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Aceasta reprezintă la momentul actual singura companie de transport feroviar de călători din Bulgaria, în timp ce la segmentul transportului de marfă deține cea mai ridicată cotă de piață.

Servicii oferite[modificare | modificare sursă]

  • Numărul călătorilor transportați în anul 2008 a fost de 33.758.000, iar din punct de vedere al pasagerilor/kilometru în același an a fost de 2.335 miliarde călători.
  • În ceea ce privește transportul de marfă în anul 2008, compania a transportat 17.590 milioane tone, și 4.031 milarde tone/kilometru.


BDZ are legături feroviare cu majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est.

Legăturile de cale ferată cu țările învecinate[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de BDZ