Battle B-Daman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la B-daman)
Battle B-Daman
Genanime și manga fantastic[*]
anime și manga de aventuri[*]  Modificați la Wikidata
Creator(i)Eiji Inuki
Mitsuo Hashimoto
Nippon Animedia
Țară de origine Japonia  Modificați la Wikidata
Limbă(i)limba japoneză  Modificați la Wikidata
Nr. de episoade52 (list of Battle B-Daman episodes[*][[list of Battle B-Daman episodes (articol-listă în cadrul unui proiect Wikimedia)|​]]  Modificați la Wikidata)
Producție
Producător(i)Nippon Animation
Perioadă de difuzare26 de minute
Difuzare
Canal originalABC Family (Jetix), Toon Disney (Jetix), Cartoon Network, G4
Format imagine1:37.1
Format audioMono
Cronologie

Battle B-Daman sau Battle B'Daman (B-伝説 バトル ビーダマン) este un serial animat creat de Eiji Inuki și difuzat prima dată în ianuarie 2004, în Japonia. Acesta a avut premiera în Statele Unite, în aprilie 2005. In Japonia, este difuzat pe TV Tokyo. În Statele Unite și India, este difuzat pe ABC Family și Toon Disney's JETIX block. La un moment dat, aceasta este difuzat pe Cartoon Network, precum și pe G4 în Statele Unite ale Americii, dar pe aceasta din urmă a fost înlocuit cu Joe Sigma 6 la scurt timp. În Canada, se transmite pe YTV. În India, acesta se transmite pe DD National și TV Zee. Jucăriile acestui serial au fost făcute de către DD India și au fost lansate de către Hasbro din India.

În România, serialul a fost difuzat pentru o perioadă pe canalul Cartoon Network ca parte a blocului Toonami.

Plot[modificare | modificare sursă]

Serialul e legat de viața lui Yamato Delgado (Daiwa în versiunea japoneză), care îl găsește pe legendarul Cobalt Blade. El și prietenii săi utilizează sportul B-Daman pentru a lupta împotriva Alianței Umbrei. Acest spectacol are loc în B-DaWorld în care locuitorii săi sunt oameni, animale antropomorfe, și roboți. Folosind legendarul B-Daman, Yamato intră în turneul Campionilor organizat de un grup (JBA în versiunea japoneză și IBA (International B-Daman Association), în versiunea în engleză) pentru a deveni campion B-Da. Cu toate acestea, el, de asemenea, căștigă lupta împotriva Alianței Umbrei.

Principalele personaje[modificare | modificare sursă]

Yamato Delgado[modificare | modificare sursă]

Apărut în primul sezon, Yamato are 11 ani si este personajul principal. Crescut de pisici pînă la vîrsta de 5 ani, mama lui vitregă nu ia permis să dețină un B-Daman până cînd Cobalt Blade ia apărut într-o noapte. Cobalt Blade se presupune a fi cel mai bun B-Daman făcut vreodată. Distrus de Cain McDonnell, unul dintre inamicii lui Yamato, Cobalt Blade este reconstruit și devine Cobalt Saber, primul B-Daman care utilizează sistemul Blaster Core (de asemenea, cunoscut sub numele de Delta core), sistem creat de Armada.

Grey Michael Vincent[modificare | modificare sursă]

El este prietenul lui Yamato și are o personalitate dură. El a fost un membru al Alianței Umbrei, pentru a-și salva sora, Liena, de la ei. El folosește B-Daman-ul Chrome Zephyr care devine mai târziu Chrome Raven. Grey a început să apară în sezonul 1. El are 12 ani.

Bull Borgnine[modificare | modificare sursă]

Bull are trei personalități: partea calmă și naivă, partea de încredere și partea sălbatică care apare atunci când își prezintă B-Daman-ul. El folosește B-Daman-ul Helio Breaker care mai târziu este distrus. El decide să fie un mecanic B-Daman. Bull a început să apară în sezonul 1. El are 12 ani. În primul sezon, Bull a întâlnit o fată. Acesteia i-a plăcut doar de partea sălbatică și atunci când a aflat si de partea calmă și naivă, ea a pierdut interesul pentru el. Totusi, mai târziu îl acceptă și pe Bull calm și naiv.

Terry McScotty[modificare | modificare sursă]

El este prieten și coleg cu Yamato în timpul petrecut la maiestrul Armada. El are un accent scoțian și folosește B-Daman-ul Wing Ninja care ulterior a fost refăcut în Wing Sword. Terry a început să apară în sezonul 1. El are 10 ani.

Mie Delgado[modificare | modificare sursă]

Ea îl adoptă la vârsta de cinci ani pe Yamato. Ea are 22 de ani și conduce un restaurant numit Mie Cafe care mai târziu se schimbă cu Mie Cafe Cat. Pentru ea este foarte greu să întrețină Cafeneaua, așa că i-a rugat pe Liena, Armada și toți ceilalți să o ajute să întrețină cafeneaua ei.

Liena Grace Vincent[modificare | modificare sursă]

Sora lui Grey, care a fost capturată de către Alianța Umbrei, a fost controlată de Ababa pentru a juca un meci cu Terry în locul lui Sigma. Ea vrea să fie mereu alături de fratele ei. Ea îl simpatizează puțin pe Enjyu.

Armada[modificare | modificare sursă]

Armada este mentorul pisică gigant al lui Yamato. El e legendarul maestru B-Daman. El a inventat sistemul Zero, cadru pe care sunt bazați toți B-Daman-ii. După ce Cobalt Blade a fost distrus, el a creat sistemul Blaster Core.

Tommi[modificare | modificare sursă]

Tommi este pisica neagră care îl urmează pe Yamato. Partea bună a lui Marda B îl folosește mai târziu, pentru a vorbi cu Yamato și prietenii lui.

Alianța Umbrei (numită simplu "umbră", în Japonia) este o organizație malefică care dorește să cucerească lumea B-Da. Unii membrii ai Alianței Umbrei au un al treilea ochi, care este simbolul acestei organizații și este un semn că personajul este sub controlul lui Marda B. Membrii acestui grup sunt după cum urmează:

Marda B.[modificare | modificare sursă]

Marda B. este personajul negativ principal al primului sezon care a stabilit Alianța Umbrei și Neo Alianța Umbrei. Marda B.este o ființă misterioasă care a fost cel mai mare jucător B-Da. El a fost primul maestru B-Da. Datorită spiritului său combativ, el a fost împărțit în două jumătăți - binele și răul. Este de remarcat faptul că jumătatea rea putea fi învinsă doar de partea lui bună. Când Yamato l-a învins pe Ababa, a început crearea Neo Alianței Umbrei, formată din personaje alese aleatoriu și controlate de Marda B.(cu excepția lui Enjyu, Biarce, Cain și Josua, care s-au alăturat cu libera lor voință). Marda B. este un ochi gigant, care întotdeauna părea să plutească pe cer. În ultimul episod al seriei, Marda B. se combină cu Biarce pentru a forma Mardabiarce și a dezvălui istoria sa: El a creat Alianța Umbrei, Neo Alianța Umbrei, chiar pe Biarce. La sfârșitul episodului, forma sa complet bună este refăcută - o pisică mare gri îmbrăcată într-un costum elegant.

Ababa[modificare | modificare sursă]

O pisică rea care a lucrat pentru Marda B, cu abilitatea de a poseda oamenii. El chiar a reușit să spele creierul lui Bull. Ababa a fost liderul Alianței Umbrei, care a constat din personaje importante cum ar fi Grey, Enjyu, Wen sau Li. Atunci când Marda B nu mai are nevoie de el, este transformat înapoi în forma sa originală, o pisică mov cu părul lung.

Enjyu[modificare | modificare sursă]

Enjyu, un copil talentat, a dorit să își îmbunătățească abilitățile sale de jucător B-Da. Tatăl său însă a vrut ca el să piardă pentru bani fiecare din meciurile sale, pentru a-și putea trăi viața. Înainte de fiecare meci, adversarii lui Enjyu îl plăteau pentru a piarde meciurile, făcîndu-l pe Enjyu să fie un amator. Enjyu a participat la un turneu de juniori B-Daman. Acolo, el a fost descalificat după ce a fost acuzat pe nedrept de înșelăciune. După ce a fost trădat de singurul său "prieten", Enjyu si-a scos mânia la iveală. De îndată, personalitatea lui Enjyu s-a schimbat si părul de la albastru la rosu. Motivul schimbarii culorii parului este incert. Enjyu s-a alăturat Alianței Umbrei unde l-a primit mai târziu pe Lightning Kahn (Bloody Kaiser în versiunea originală), fratele lui Cobalt Blade, ca noul lui B-Daman. Mai târziu, în serie, Lightning Kahn a fost transformat in Blazing Kahn de către Marda B. în scopul de a-l învinge pe Yamato. Atunci, în acel meci Yamato îi readuce lui Enjiu bucuria de a juca și astfel devin prieteni. El a revenit mai târziu în Neo Alianța Umbrei, astfel putea să îl invingă pe Marda B. La finalul sezonului 1, Marda B. îl controlează pe Enjyu, și Terry a folosit partea lui de B-da Energie să-l elibereze, dar Enjyu nu a fost fericit pentru asta. El a fost furios pentru că Terry a irosit B-da Energia lui, pe care o putea folosi în lupta cu Marda B.

Wen Yong Fa[modificare | modificare sursă]

El este fratele cel mare Yong Fa. El a aderat la Alianța Umbrei de la o vârstă fragedă pentru a deveni un puternic jucător B-Da. Wen este adesea contondent si încăpățănat, dar, de asemenea, cu inima deschisă și loială pentru cei importanți lui. El folosește B-Daman-ul Bakuso care ulterior a fost transformat la King Bakuso de către Bull. El a schimbat crezurile sale și a părăsit Alianța Umbrei după ce Yamato l-a ajutat într-o bătălie împotriva lui Enjyu. El a continuat să îi ajute pe Yamato si ceilalți, de multe ori sub conducerea lui Armada. Purta uneori o mască și pelerină. Când fratele său mai mic, Li Yong Fa, s-a alăturat la Neo Alianța Umbrei , el a călătorit cu Yamato și prietenii săi, în scopul de a-l ajuta să-l învingă pe Marda B. și să-l salveze pe fratele său de controlul lui Marda B. A luptat în cele din urmă cu Li și l-a adus înapoi la normal.

Li Yong Fa[modificare | modificare sursă]

Fratele mai mic al lui Wen, folosește B-Daman-ul Rekuso care ulterior a fost transformat in King Rekuso. El îl ajută pe Yamato după ce a părăsit Alianța Umbrei. Mai târziu, Enjyu l-a rugat să îl ajute să găsească slăbiciunile lui Marda B pentru a-l învinge. Li a pretins să lucreze pentru Neo Alianța Umbrei, dar unii membrii nu au încredere în loialitatea lui Li față de Neo Alianța Umbrei , astfel că Marda B. posedă mintea lui Li, oferindu-i al treilea ochi și ștergerea amintirilor lui din trecut. Mai târziu, Wen a încercat să îl salveze pe fratele său într-o luptă B-Da. Din fericire, Wen a câștigat și Li s-a întors la normal.

Alti Membrii[modificare | modificare sursă]

  • Battle Crow: Puțin este cunoscut despre acest personaj, cu excepția că a fost primul membru al Alianței Umbrei. Yamato se confruntă cu el si îl învinge. Ce s-a întâmplat cu el după înfrângerea cu Yamato este necunoscut.
  • Monkey Don: Puțin este cunoscut despre acest personaj, cu excepția că el a fost proprietarul unui magazin de piese B-Daman de slabă calitate. El a fost învins de Yamato.
  • Hounds of Chaos: Un grup de hoți-cîini care au furat piesele pentru B-Daman de la Yamato.
  • Goldo: El servește ca un formator de jucatori B-Da în cadrul Alianței Umbrei.
  • Biarce: Biarce, de 11 ani, este un jucător B-Da creat de Marda B. care să lupte pentru el.
  • Cyber-țânțarii: Un țănțar robotic care poate imobiliza mâinile unui jucator și a-l face incapabil de a utiliza un B-Daman.

Victimele Neo Alianței Umbrei[modificare | modificare sursă]

  • Castillo: După ce a pierdut cu Yamato în turul preliminar de la turneul B-Daman, el s-a întors să conducă regatul Pedro. B-Daman-ul lui este Iron Eater.
  • Fratii Longhorn: Fratii Longhorn sunt Nouz și Sauz. Aceștia au fost controlați de către Marda B. să se alăture la Neo Alianța Umbrei după înlăturarea lui Ababa.
  • Manuel: Un robot-profesor de la Academia B-Daman capabil să copieze mutãri ale adversarului său.

Aceștia snut super-gardienii din orașul Neon. Acestia sunt:


  • Cain McDonnell Ruth / Cain McDonnell: El este liderul celor cinci gardieni. La început, el a pretins a fi un băiat bun, dar mai târziu s-a aflat că acesta a fost un truc pentru a-l distruge pe Cobalt Blade. El a reușit să face acest lucru cu ajutorul lui Iosua având în fals o răpire a lui Marilyn. Cain l-a trimis pe Iosua și alti gardieni pentru a pune capăt construcției lui Cobalt Saber, dar nu au reușit atunci când au fost opriți de prietenii lui Yamato. Cain s-a alăturat mai târziu la Neo Alianța Umbrei cu Iosua. În bătălia finală împotriva Neo Alianței Umbrei, Cain a fost învins de Grey. B-Daman-ul lui este Cavalerie Knight care a fost distrus și înlocuit cu Black Knight.
  • Marilyn: Ea este arbitrul turneului cu cei Super 5 gardieni. Ea a mai târziu s-a implicat în complotul lui Cain de a-l distruge pe Cobalt Blade.
  • Assado: Assado este cel cu pelerina de leu pe cap și membru al Gardienilor. El a fost primul adversar cu care se confruntă Yamato. Accel Leon este B-Daman-ul lui .El l-a asistat pe Cain și pe alți gardieni într-un complot de distrugere al lui Cobalt Saber, dar a fost oprit de prietenii lui Yamato. El a apărut mai târziu si și-a cerut scuze pentru ca l-a ajutat pe Cain în planul lui. El s-a alăturat cu Yamato pentru a învinge Neo Alianța Umbrei.
  • Joe: Joe este un alt membru al Super Gardienilor cu care se confruntă Bull. Joe este prietenul lui Terry. El l-a ajutat pe Cain într-un complot de a-l distruge pe Cobalt Saber, dar a fost oprit de prietenii lui Yamato. Joe l-a ajutat mai târziu pe Terry cînd Enjyu a distrus B-Daman-ul. B-Daman-ul lui este Samurai Phoenix.
  • Sly: Sly este membru al Super Gardienilor și al treilea adversar pe care Terry l-a întalnit . El l-a ajutat pe Cain într-un complot de a-l distruge pe Cobalt Saber, dar a fost oprit de prietenii lui Yamato. Mai târziu a fost infrant de Biarce si transformat in stana de piatra. El e calm și capacitatea de a rămâne rece în situații dificile este un rezultat al pregătire militare prin care a trecut în anii tinereții sale. Shield Giga este B-Daman-ul lui.
  • Iosua: Iosua este membru al Super Gardienilor și al patrulea adversar pe care Bull a trebuit să il infrunte. Când Cain a venit în vizită la Yamato, Iosua a creat o falsa răpire a lui Marilyn într-un complot de a-l distruge pe Cobalt Saber. Atunci când Iosua a aflat despre reconstrucția lui Cobalt Saber, Cain l-a trimis cu alti Super Gardieni pentru a distruge noul B-Daman al lui Yamato. Iosua s-a alăturat mai târziu la Neo Alianța Umbrei cu Cain. Mai târziu s-a vazut că Iosua este valetul lui Cain, nu doar un prieten. B-Daman -ul lui este Dragogale.

Alte caractere[modificare | modificare sursă]

  • Sigma: Un B-DaPlayer care a fost înlocuit cu Liena în timpul turneului B-Daman. El o iartă pe Liena în cele din urmă pentru ce a făcut ea în timp ce se afla sub controlul Alianței Umbrei. El dezvoltă o pasiune pentru Liena după asta. Sigma mai târziu, ajută la combaterea Neo Alianța Umbrei
  • Berkhart Unul dintre prietenii lui Yamato. El are 4 frați.Cu ajutorul dat de Yamato, frații lui Berkhart au construit un nou B-Daman pentru el. Se sparge mai târziu intr-o lupta cu Enjyu. El mai târziu se întoarce pentru a ajuta la lupta împotriva Neo Alianța Umbrei.
  • Pete, Metra, Nibus: frații mai mici ai lui Berkhart. Numele lor au apărut pentru prima dată în episodul 47.
  • Crusta: majordomul doamnei Karat.
  • Dl. Watts: Primarul orașului Neon și tatăl lui Karat.
  • Dl. Browbeaten / dl Beatenbrow: Un mecanic B-Daman, care locuiește în orașul Lyken.
  • Cornell: Prietenul lui Enjyu din copilarie. În timpul unui turneu, Cornell Îl acuză de înșelăciune pe Enjyu.
  • Sanjuurou / Sanju: Tatăl lui Terry, care trăiește în orașul Tsubakura.
  • Sari: Mama lui Terry, care trăiește în orașul Tsubakura.

Actori de voce[modificare | modificare sursă]

Versiunea originală japoneză[modificare | modificare sursă]

  • Yamato Daiwa: Reiko Takagi
  • Michael Gray Vincent: Yuki Tai
  • Tsubame Tsubakura: Tomoko Kaneda
  • Bull Borgnine: Kurumi Mamiya
  • Mie Daiwa: Naoko Takano
  • Enjyu: Daisuke Kishio
  • Liena Vincent: Takako Uemura
  • Charat: Aya Hirano

Versiunea americana[modificare | modificare sursă]

  • Yamato Delgado, Joshua: Brian Beacock
  • Michael Gray Vincent: Dave Wittenberg
  • Terry McScotty (episoade 1-6), Voci adiționale: Mary Elizabeth McGlynn
  • Terry McScotty (serial 7 -): Barbara Goodson
  • Bull Borgnine: Mona Marshall
  • Enjyu: Steve Staley
  • Fa-Yong Wen: Brad MacDonald
  • Li Yong-Fa, Monkey Don: Derek Stephen Prince
  • Liena Vincent: Peggy O'Neal
  • Armada, Marda B: Paul St Peter
  • Mie Delgado, Dna Karat: Philece Sampler
  • Vinnie V.: Michael Sorich
  • Berkhart, Sigma: Yuri Lowenthal
  • Berkhart lui Brothers: Brianne Siddall
  • Abeba, Cain McDonnell, Meowmigos: Steven Blum
  • Joe, Biarce: Doug Erholtz
  • Sly: Jamieson Preț
  • Asado: Colleen O'Shaughnessey
  • Marilyn: Michelle Ruff
  • Battle Crow: Steve Kramer

În februarie 2007, canalul de televiziune canadian, YTV a difuzat Battle B Daman: Spiritele de foc, sezonul spectacol de-al doilea, si spre surprinderea fanilor, actori arată vocea a fost reformată complet din primul sezon, acest dub a fost considerată inferioară cu unele față de a-și exprima dub original. Grupul de ADR a sezonului doi este Ectera Group.

Versiunea franceză[modificare | modificare sursă]

  • Yamato Delgado: Yoann suveranității
  • Abeba, Armada, Marda B, Wen-Yong Fa: Antoine Nouel
  • Terry McScotty, Bull Borgnine, Li Yong-Fa: Olivier Podesta
  • Gray Michael Vincent, Enjyu, Vinnie B: Franck Torjman
  • Marylin: Sylvie Ferrari
  • Mie Delgado, doamna Karat, Rienna Vincent: Naïke Fauveau

Versiunea poloneză[modificare | modificare sursă]

  • Yamato Delgado: Elżbieta Jędrzejewska
  • B-DaMiss: Dorota Kawęcka
  • Michael Gray Vincent: Janusz Wituch
  • Mai: Katarzyna Traczyńska
  • Li Yong-Fa: Jacek Rozenek
  • Fa-Yong Wen: Tomasz Bednarek

Episoade[modificare | modificare sursă]

Premiera în România Nr Titlu român Titlu englez
PRIMUL SEZON
03.10.2005 01 Sabia de cobalt Cobalt Blade
04.10.2005 02 Muntele B-DaBattle B-DaBattle Mountain
05.10.2005 03 Something To Crow About
06.10.2005 04 Încântat să te cunosc Ice To Meet You
07.10.2005 05 Gri și albaștrii Gray And The Blues
10.10.2005 06 Aventura excelentă a lui Yamato și Terry Yamato & Terry’s Excellent Adventure
11.10.2005 07 ' A Fistfull Of B-DaBalls
12.10.2005 08 Yamato contra marmura mascată Yamato Vs. The Masked Marble
13.10.2005 09 Supermația masculului The Bull Supermacy
14.10.2005 10 Identitatea masculului The Bull Identity
17.10.2005 11 Afaceri maimuțești Monkey Business
18.10.2005 12 Invazia B-DaCopiatorilor Invasion Of The B-DaSnatchers
19.10.2005 13 Porcul sălbatic Hog Wild
20.10.2005 14 Pentru asta-s prietenii That’s What Friends Are For
21.10.2005 15 Cel bun, cel rău și B-DaJucătorul' The Good, The Bad And The B-DaPlayer
24.10.2005 16 Oricine are o inimă înfometată Everybody’s Got A Hungry Heart
25.10.2005 17 O B-DaBătălie în supă There’s B-DaBattle In My Soup
26.10.2005 18 Întrebarea despre carate The Karat Question
27.10.2005 19 Ce mai aștepți Watt Are You Waiting For?
28.10.2005 20 Un mic ajutor de la prieteni With A Little Help From My Friends
31.10.2005 21 Wielkie Kule B-DaOgnia Great B-DaBalls Of Fire
01.11.2005 22 Rapidul și puternicul The Rapid And The Powerful
02.11.2005 23 Cine-i cine? Who’s Who?
03.11.2005 24 Actul surorii gemene Twisted Sister Act
04.11.2005 25 Nu e B-Daman, ci sora mea That’s No B-Daman, That’s My Sister
07.11.2005 26 Paloșul de cobalt Cobalt Saber
SEZONUL 2
06.02.2006 27 Pentru mai multe B-Damingi For A Few B-DaBalls More
07.02.2006 28 Mize mari High Stakes
08.02.2006 29 Grăbește-te și așteaptă Hurry Up And Wait
09.02.2006 30 Totul despre Enjyu All About Enjyu
10.02.2006 31 Iar câștigătorul este... And the Winner Is…
13.02.2006 32 Întoarcerea B-DaJucătorului The Return Of The B-DaPlayer
14.02.2006 33 Mascul înfuriat Enraging Bull
15.02.2006 34 Rebel fără B-Daman Rebel Without A B-Daman
16.02.2006 35 Cel bun, cel rău și B-Daman The Good, The Bad And The B-Daman
17.02.2006 36 Yamato contra marmura mascată - Partea a 2-a Yamato Versus The Masked Marble, Part 2
20.02.2006 37 Vizuina leului The Lion’s Den
21.02.2006 38 Bătaie cu mâncare Food Fight
22.02.2006 39 B-Davânturile schimbării The B-DaWinds Of Change
23.02.2006 40 Apa prea tulburată Over Troubled Water
24.02.2006 41 Mă strigă Yamato They Call Me Yamato
20.03.2006 42 Lacul B-Daman Lake B-Daman
21.03.2006 43 Cu prieteni ca ei With Friends Like These
22.03.2006 44 Fă cunoștință cu alianța Neo-umbra Meet The Neo Shadow Alliance
23.03.2006 45 B-DaDărâmarea B-DaBreakdown
24.03.2006 46
27.03.2006 47 Lumini strălucitoare, orașul Neon Bright Lights, Neon City
28.03.2006 48 Toată lumea vrea să conducă B-Dalumea Everybody Wants To Rule The B-DaWorld
29.03.2006 49 În vizuina Neo-umbrei Into The Neo Shadow Den
30.03.2006 50 Cea mai lungă B-Dabătălie The Longest B-DaBattle
31.03.2006 51 B-Dafurtuna B-DaStorm
03.04.2006 52 În căutarea măreției In Search Of Greatness

Note[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]