Bătălia de la Megiddo (1457 î.Hr.)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bătălia de la Megiddo
Parte din
Tel megido.JPG

Informații generale
Perioadă 16 aprilie 1457 î.Hr.
Locație Megiddo, Israel
32°34′59″N 35°10′56″E / 32.583161111111°N 35.182086111111°E / 32.583161111111; 35.182086111111
Rezultat Victorie egipteană
Casus belli Răzvrătirea Cannaniților
Beligeranți
Noul Regat Egiptean Canaaniți
Kadeș
Megiddo
Mitanni
Conducători
Tutmes al III-lea Regele Kadeșului
Efective
10.000 - 20.000 10.000 - 15.000
Pierderi
Necunoscute 83 uciși, 340 capturați

Într-o serie de campanii militare care au durat mai mult de 20 de ani, Thutmose al III-lea a condus armata Egiptului prin canioane montane periculoase și peste deserturi vaste. Victoria sa cea mai faimoasa-ocuparea orașului Megiddo, la nord de Palestina-a fost prima bătălie înregistrată în totalitate din istorie. Trupele sale au capturat mai mult de 2000 de cai de la dusmani.

Bătălia[modificare | modificare sursă]

Model al oraşului Megiddo, 1457 BCE.

În anul 1469 î.Hr. a avut loc prima bătălie care a primit "nume". Triburile Rebele “Asiatice” sub comanda regelui din Kadesh și-au concentrat forțelor lor în valea Meghido, la nord de Muntele Carmel. Hyksosii s-au expus avanpost puternic, pentru a evita un atac surpriză dat de egipteni și de a păstra în mâinile lor muntele. Probabil, rebelii erau superior numeric armatei faraonului. Tutmose III a trecut în munți Carmel, cunoscând tacticile rebelilor și a sosit în valea Meghido. Apărătorii au fost împrăștiați. Faraonul eroic a condus personal atacul. Pe malurile râului Keen, egiptenii au organizat o tabără fortificată. Hyksosii nu au îndrăznit să o atace. Regele Cades a condus trupele sale de la sat la orașul Tannah și le-a așezat pe deal, convenabil pentru luptă și a fortificat forțele. Faraonul a aliniat armata în centru și două aripi - dreapta și stânga. Aripa Dreapta (din sud) începe manevra Fender ii distrage pe câmpul de luptă pe rebelii. Planul faraonului a fost un succes, Faraonul Tutmose III a condus personal atacul de la nord (din stânga), dovedindu-se un atac bine gândit între cetate și flancul inamic . Rebelii au fost zdrobiți de carele din apropiere, urmată de mutarea în rândurile de infanteria densă- lăncierii și soldații cu săbiile. Flancul inamicului a fost înconjurat. A început exterminarea permanenta a armatei regelui cetății Kadesh, care a pierdut în luptă.

Bătălia de la Megiddo a fost scurtă și s-a încheiat cu victoria completă pentru egipteni, zdrobind triburile rebele. Ei au urmărit rămășitele armatelor ce au fugit din valea Megiddo, risipiți în munții din jur. Regele de Cades a reușit să-și evite moartea și captivitatea, fiind adăpostit în cetate. O parte a supraviețuitorilor din trupelor hyksosilor au început să se adune.

Urmări[modificare | modificare sursă]

Tutmes III in lupta-Templul de la Karnak

După victorie, egiptenii au asediat orașul cetate Megiddo.

Faraonul a supravegheat personal lucrările de asediu, înconjurând cetatea cu un zid construit. El a rămas cu personalul său pentru a consolida, aliniamentul la est de cetate asediată. Tutmose III “a examinat toate, ceea ce a fost făcut”. Regele Kadeshului a reușit însă să fugă din Megiddo. După câteva zile de asediu, apărătorii au prădat fără milă cetatea.

Prăzile au fost uriașe: 924 care Hiksose, 2238 de cai, 200 de seturi de arme militare, recolta de cereale din Valea Ezdraelona, 2 mii de capete de bovine. Bătălia de la Megiddo a fost doar începutul unui război lung împotriva hyksosilor, a rebelilor egipteni și a altor triburi din Palestina.

Legături externe[modificare | modificare sursă]