Bătălia de la Badr

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bătălia de la Badr
Parte a Războaielor dintre musulmani și quraishi
Muhammad at Badr.jpg
Profetul Mahomed stând împreună cu îngerul Jibril .
Informații generale
Perioadă 13 martie 624
Locație În Arabia la Badr .
23°44′00″N 38°46′00″E / 23.733333333333°N 38.766666666667°E / 23.733333333333; 38.766666666667
Rezultat Victoria musulmanilor .
Beligeranți
Primii musulmani Tribul Quraish
Conducători
Profetul Mahomed
Hamza ibn 'Abd al-Muttalib
Ali ibn Abi Talib
Abu Jahl
Utba ibn Rabi'ah
Umayyah ibn Khalaf
Shaybah ibn Rabi'ah
Hind Al-Hunnud
Efective
Primii musulmani: 313 oameni 2 cai și 17 cămile Tribul Quraish  : 1000 oameni 100 cai și 117 cămile
Pierderi
14 omorâți 70 omorâți

70 capturați

Bătălia de la Badr (13 martie 624) a fost o bătălie-cheie din istoria islamului , și a fost prima dintr-o serie de bătăli între arabii musulmani și arabii păgâni din tribul Quraish , trib ce conducea orașul Mecca . Această bătălie , relatată și în Coran , dovedește geniul strategic al Profetului Mahomed , dar și credința în unicitatea lui Allah , motiv pentru care musulmanii i-au înfrânt pe politeiști .

Istorie[modificare | modificare sursă]

În anul 624 , la doi ani după ce Profetul Mahomed și adepții săi au fugit de la Mecca la Medina , tribul Quraish i-a trimis o scrisoare de amenințare lui Abdullah ibn Ubai ibn Salul , conducătorul orașului Medina , în care scria că dacă nu îl va alunga pe Mahomed și pe musulmani din Medina , atunci cei din tribul Quraish vor invada orașul și îi vor ucide pe toți . În acest context , cei din Mecca au trimis în mod regulat invadatori în Medina , nelăsându-le musulmanilor nici o altă alegere . Ei trebuiau să câștige această luptă și să consolideze controlul asupra drumului comercial, pentru a-i forța pe cei din tribul Quraish și celelalte triburi neprietenoase musulmanilor să-și reconsidere politica lor ostilă .

Caravana celor din neamul Quraish se întorcea din Siria spre Mecca, având cu ei o mare avere, păzită numai de 40 de oameni, această avere ridicându-se la 50.000 de dinari de aur. Aceasta constituia o țintă tentantă pentru armata musulmană și reprezenta un important potențial economic și de acțiuni militare, ce aveau să zguduie întreaga structură a politeiștilor meccani .

Profetul Mahomed , și-a încurajat oamenii să țină piept caravanei tribului Quraish. Musulmanii au pornit cu 300 de soldați, dar nu s-au așteptat să întâlnească doar 40 de bărbați , neintenționând să lupte cu ei . Astfel , caravana a scăpat , dar Abu Sufyan , liderul orașului Mecca , a trimis deja o armată uriașă de 1000 de oameni , 100 de cai și aproape 200 de cămile , cu scopul de a-i extermina odată pentru todeauna pe musulmani .

Profetul , ar fi putut ordona cu încredere credincioșilor să lupte , deoarece aceștia nu ar fi ezitat să îl asculte . Însă el , a dorit să le sublinieze companionilor săi că această luptă, dusă cu convingere și credință, îi va ajuta să învețe o lecție din aceasta . Mahomed și-a elaborat strategia si a decis să-i aștepte pe politeiști în orașul Badr , undeva între Mecca și Medina .

Musulmani și-au așezat tabăra lângă cea mai apropiată fântână și au colectat apa închizând astfel celelalte fântâni și oprind accesul quraishilor la apă . A doua zi , ambele armate sau întâlnit gata de luptă . În Coran , se spune că Profetul Mahomed a spus la începutul bătăliei următoarele cuvinte : "O, Allah, îngâmfații și aroganții din neamul Quraish sunt aici deja, sfidându-Te pe Tine și pe Trimisul Tău. O, Allah, aștept victoria pe care Tu ne-ai promis-o. Te implor, o, Allah, să-i învingi!"

Astfel , lupta a început . Conform Coranului , quraishii erau siguri că vor învinge , fiind încrezători în superioritatea lor numerică , dar Mohamed a spus că doar Allah decide cine învinge . Tot în Coran se spune că Profetul i-a îndemnat pe oamenii săi să nu folosească săgețile , iar săbiile să le folosească doar dacă inamicii sunt foarte aproape .

Bătălia a început într-o formație de trei conducători pe fiecare latură :

În timpul bătăliei mulți lideri din tribul Quraish au murit . Printre ei se numără Shaybah ibn Rabi'ah , Walid ibn Utbah , Utba ibn Rabi'ah , Umayyah ibn Khalaf și chiar Abu Jahl , unul dintre cei mai mari dușmani ai musulmanilor .

În final , Coranul menționează că în timp ce Profetul Mahomed se ruga lui Allah , a coborât din cer o armată de îngeri , conduși de îngerul Jibril și au înfrânt armata quraishilor , apoi au dispărut .

În această luptă de la Badr, musulmanii au învins necredincioșii, într-o înfrângere umilitoare .