Ay (faraon)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți AY.
Faraon al Egiptului
Predecesor :
Tutankhamun
Dinastia
Dinastia a XVIII-a
Succesor:
Horemheb
Ay
Ay sau Aya
Domnie 1323–1319 î.Hr. sau 1327–1323 î.Hr.
Praenomen Kheperkheperure
Eternă este puterea lui Ra
Mort 1319 sau 1323 î.Hr.
Mormânt WV23
Monumente
importante
Mormântul din Amarna

Ay a fost penultimul faraon a dinastiei 18. A condus Egiptul între anii 1352 si 1348 î.Hr. Totodată el a fost un apropiat sfătuitor a doi sau trei faraoni anteriori domniei sale, și se spune că era puterea din spatele tronului în timpul domniei lui Tutankhamun. Prenumele lui Ay sau numele regal „Kheperkheperure”, înseamnă „Eternă este puterea lui Ra”, pe când numele său de naștere, Ay it-netjer se citește ca „Ay, Tatăl Zeului”.[1] Inscripțiile și monumentele care pot fi clar atribuite lui Ay sunt rare, nu doar datorită scurtei sale domnii, ci și a succesorului său, Horemheb, instigând o campanie de damnatio memoriae (lat. condamnarea memoriei) împotriva lui și a altor faraoni asociați Perioadei Amarna.

PLacă de faianță cu numele regal complet a lui Ay, Muzeul Egiptean din Cairo.

Origini[modificare | modificare sursă]

Se crede că Ay este egiptean nativ, provenind din Akhmim. În timpul scurtei sale domnii, a contruit un templu în Akhmim dedicând-o zițății locale, Min. Pobabil este fiul lui Yuya, care a avut calitate de preot al zeului Min, în Akhmim[2].

Familie[modificare | modificare sursă]

Ay se crede a fi fiului lui Yuya și a lui Thuya, și astfel fratele reginei Tiy, soția lui Amenhotep al III-lea, și totodată fratele lui Anen, profet al lui Amun. Așadar, ar fi unchiul faraonilor Akhenaten și Semenkhare. Soția sa se presupune a fi Iuy, mama lui Nakhtmin,succesorul ales a lui Ay. Marea sa Consoartă Regală a fost însă Tey. Se crede că Ay ar fi tatăl reginei Nefertiti, soția lui Akhenaten.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Peter Clayton, Chronicle of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd, 1994. p136
  2. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . A XVIII-a Dinastie Egipteană
Predecesor
   Tutankhamon   
   Ay)    Succesor
   Horemheb