Sari la conținut

Avagraha

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol conține text indian. Fără suport de afișare corespunzător, se pot vedea semne de întrebare, pătrățele sau alte simboluri în locul caracterelor indiene.

Avagraha („”) este un simbol care era folosit pentru indicarea prodeliziunii (suprimării) unui „” („a”) în numeroase limbi indiene după cum se arată mai jos. De obicei este transliterat cu un apostrof, precum în expresia filosofică sanscrităशिवो ऽहम्”, „Śivo ’ham” („Śivaḥ aham” fără sandhi) adică „Eu sunt Șiva”. Avagraha este de asemenea folosit pentru prelungirea sunetului vocalelor în limbile moderne, de exemplu cuvântul hindiमाँऽऽऽ!” pentru „Mãããã!” atunci când cineva își strigă mama.

Caracterul mai este folosit uneori ca simbol pentru indicarea silabelor lungi sau grele, în poezia metrică. De exemplu, silabele din cuvântul „छंदः”, „chandaḥ”, „metru” (în nominativ) pot fi reprezentate ca „ऽ ऽ”, însemnând două silabe lungi.

Avagraha în Unicode[modificare | modificare sursă]

Simbolul avagraha este alocat în mai multe locuri în cadrul Unicode, pentru divesele siteme de scriere indice care îl folosesc:

Caractere avagraha în Unicode
Caracter Număr caracter Unicode Nume Unicode întreg
U+093D Avagraha semn devanagari
◌꣱ U+A8F1 Avagraha semn de combinare devanagari
U+A8F7 Candrabindu avagraha semn devanagari
U+09BD Avagraha semn bengali
U+0ABD Avagraha semn gujarati
U+0B3D Avagraha semn oriya
U+0C3D Avagraha semn telugu
U+0CBD Avagraha semn kannada
U+0D3D Avagraha semn malayalam
U+1BBA Avagraha semn sundaneză