Atentatul de la maratonul din Boston

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
La câteva secunde după prima explozie

Atentatul de la maratonul din Boston a avut loc luni, 15 aprilie 2013, ora locală 14:45, când două bombe au fost detonate în apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston, statul Massachusetts, Statele Unite ale Americii. Cele două explozii s-au produs aproape simultan la o distanță 15 - 20 metri una de cealaltă [1], 3 persoane au decedat, iar alte 264 au fost rănite (din care 17 se află în stare critică, iar alte 25 în stare gravă)[2].

O a treia explozie a avut loc la Biblioteca J.F. Kennedy din Boston, după aproximativ două ore. Nu există informații despre eventuale victime în al treilea incident[3].

Încă două dispozitive explozive au fost depistate în oraș și au fost dezamorsate, anunță surse din cadrul serviciilor de intervenție citate de CNN[4].

Investigații[modificare | modificare sursă]

Vedere asupra străzii pe care se desfășura maratonul, la un minut după explozie

Au existat rapoarte că unul dintre suspecți ar fi o persoană rănită provenind din Arabia Saudită, fiind internată în spital, sub protecția poliției, dar, mai târziu, poliția din Boston a negat acest comentariu.

Biroul Federal de Investigații a recunoscut atacurile drept "teroriste". Anchetatorii FBI nu au stabilit încă dacă este vorba de un complot terorist intern sau de unul internațional[5].

Suspecți[modificare | modificare sursă]

Unul dintre suspecții atentatului a fost împușcat în timpul unei operațiuni derulate de poliția din Watertown (oraș la 10 km de Boston), și, ulterior, a murit la spital. Al doilea suspect, considerat înarmat și periculos, a fost găsit rănit, dar viu într-o barcă în curtea din spate a unei case din suburbia orașului Boston[6]. Acțiunea de prindere a celor doi bărbați a început noaptea (18 aprilie), la ora locală 22.30, după ce un polițist din campusul universitar MIT, de lângă Boston, a fost împușcat mortal[7].

A fost stabilită identitatea suspecților, fiind vorba de frații Tamerlan (26 ani) și Djohar Țarnaev (19 ani)[8]. Cei doi bărbați au locuit, până în 2002, în Mahacikala, Daghestan, Rusia, anterior strămutându-se din Kârgâzstan. Sunt ceceni după naționalitate. Suspecții locuiau de mulți ani în Statele Unite și erau rezidenți americani, Tamerlan obținând cetățenie americană în 2012.

Reacții[modificare | modificare sursă]

Declarața președintelui Barack Obama pe 15 aprilie, în urma atentatelor
  • Președintele american, Barack Obama, a declarat: "Poporul american se va ruga pentru Boston, eu și Michelle ne rugăm și suntem alături de familiile victimelor"[9].
  • Vicepreședintele SUA, Joseph Biden, a declarat că este foarte probabil ca exploziile să fi fost un "atentat" terorist[10].

Teoria conspirației[modificare | modificare sursă]

Alex Jones și-a exprimat pe Twitter regretele sale privind victimele și a precizat că atacul este o parte a unei conspirații guvernamentale organizate sub steag fals prin intermediul FBI.[11] Teorii similare au apărut și la Atentatele din 11 septembrie 2001, de aceea Jaime Muehlhausen a cumpărat web-site-ul bostonmarathonconspiracy.com pentru a preveni ca vreun țăcănit să promoveze astfel de teorii conspirative.[12] Printre ideile vehiculate se numără cărțile de joc Illuminati[13] sau un episod din O familie dementă care a avut premiera la 17 martie 2013.[14] În acest episod (denumit "Turban Cowboy") personajul principal Peter Griffin conduce o mașină care trece peste câțiva alergători ai maratonului din Boston.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Explozii la maratonul din Boston. Mai multe persoane au fost rănite”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Boston Marathon explosions: What we know this morning (updated)
  3. ^ EXPLOZII la maratonul din BOSTON: Cel puțin trei morți și 144 de răniți. FBI: Exploziile sunt ATACURI TERORISTE
  4. ^ „ATAC TERORIST ÎN SUA. Explozii în timpul maratonului din Boston, cel puțin trei morți”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Oficialii FBI consideră exploziile din Boston terorist
  6. ^ CAPTURAT! Al doilea suspect din Boston a fost reținut de poliție!
  7. ^ Suspectul „cu șapcă albă” din Boston este încă liber, iar cel de-al doilea a fost împușcat. Ei ar fi implicați și în uciderea unui polițist
  8. ^ Primele informații despre suspecții în cazul atentatului din Boston: bărbații sunt frați originari din Rusia
  9. ^ Reacția lui Barack Obama, DUPĂ EXPLOZIILE DIN BOSTON
  10. ^ Explozii la Maratonul din Boston: 3 morți și peste 130 de răniți
  11. ^ Alex Jones raises ‘false flag’ conspiracy after Boston Marathon bombings de Dylan Stableford, Yahoo! News, 16 aprilie 2013
  12. ^ Boston Marathon bombings conspiracy theorists thwarted by man who purchases website
  13. ^ Webzine généraliste (Eco, Immo, Brico...) (în franceză) 
  14. ^ Family Guy mash-up parallels Boston Marathon bombings

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]