Asociația Memorialul Revoluției din Timișoara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Asociația Memorialul Revoluției din Timișoara este o asociație înființată la Timișoara în 1990 cu scopul menținerii amintirii despre revoluția română din 1989.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Asociația Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara a fost înființată în data de 26 aprilie 1990.

Din anul 2000, ca urmare a Legii 152/2000, asociația a fost declarată administratoarea Centrului Național de Documentare și informare Publică despre Revoluția din 1989. Astfel, asociația a primit subvenții de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Culturii, având un personal salariat de 7-8 persoane. În anul 2011 primește titulatura de asociație de utilitate publică. În 2019 Memorialul Revoluției este decorată de către Președinția României cu decorația Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria E („Patrimoniul cultural național”).[1]

Activități[modificare | modificare sursă]

Asociația s-a remarcat prin construirea, în Timișoara, a 12 monumente consacrate celor care și-au dat viața în timpul revoluției. Monumentele sînt ridicate în următoarele locuri: Piața Traian (Clopotul), lângă Podul Decebal, Bd. Tache Ionescu (Învingătorul), Hotel Continental (Evoluție), vizavi de Casa Tineretului, spatele Muzeului Banatului, lângă biserica ortodoxă din Piața Kuttl, vizavi de unitatea militară din Calea Lipovei, Piața 700, Piața Sfântul Gheorghe, lângă Podul Mihai Viteazul.

La sediul asociației este amenajat un muzeu al revoluției, cu fotografii din decembrie 1989. Asociația dispune și de o colecție de filme despre 1989 care poate fi vizionată de vizitatori.

Volume publicate[modificare | modificare sursă]

Asociația a editat cîteva volume consacrate revoluției din 1989.

 • Atunci ne-am mântuit de frică (album fotografic), 1999
 • Întrebări cu și fără răspuns, Editura Mirton 2001
 • Documente '89 - Procesul de la Timișoara, vol. I, Editura Mirton 2004
 • Documente '89 - Procesul de la Timișoara, vol. II, Editura Mirton 2004
 • Documente '89 - Procesul de la Timișoara, vol. III, Editura Mirton 2005
 • Documente '89 - Procesul de la Timișoara, vol. IV, Editura Mirton 2006
 • Documente '89 - Procesul de la Timișoara, vol. V, Editura Mirton 2007
 • Memorial 1989, buletin științific și de informare, nr. 1; 2/2007, 2007

Din anul 2010 are propria editură cu numele Editura Memorialul Revoluției 1989.

Sediul[modificare | modificare sursă]

Sediul asociației este în Timișoara, str. Emanoil Ungureanu 8. Clădirea a fost primită de asociație în folosință de la Primăria Timișoara pentru 99 de ani. În momentul primirii clădirii aceasta era o ruină. Cu investiții de 17 miliarde lei vechi, subvenții de la bugetul statului, clădirea a fost reparată devenind folosibilă[2], și s-a construit chiar un nou etaj. Fiind însă casă naționalizată, urmașii foștilor proprietari au revendicat clădirea. Inițial au acceptat despăgubiri bănești, dar datorită creșterii prețurilor pe piața imobiliară și lucrărilor făcute la clădire, au ajuns la concluzia că e preferabil să înapoieze despăgubirile și să ceară restituire în natură, ceea ce legea le-a dat dreptul ca urmare a schimbării legilor cu privire la casele naționalizate. În martie 2007 Curtea de Apel Timișoara a confirmat o hotărîre anterioară a Tribunalului Timiș cu privire la restituirea în natură a clădirii în care funcționează Asociația Memorialul Revoluției[2], un recurs fiind în curs de judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție[3].

Conducere[modificare | modificare sursă]

Președinte al asociației este Traian Orban, rănit în revoluția din 1989[4].

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Decretul 445/2019: Articol unic”, Lege5, accesat în  
 2. ^ a b Silviu Florescu - "Revoluția a fost aruncată în stradă", articol în "Renașterea Bănățeană" din 21 martie 2007. În ciuda titlului articolului, asociația nu a fost încă evacuată din sediu.
 3. ^ fișa procesului pe situl ÎCCJ
 4. ^ relatare a lui Traian Orban despre evenimentele trăite în decembrie 1989 în "Revoluția din Timișoara și falsificatorii istoriei" de Marius Mioc, Editura Sedona, Timișoara 1999

Legături externe[modificare | modificare sursă]