Ashraf Ghani Ahmadzai

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ashraf Ghani
محمد اشرف غني احمدزی

Fotografie din 2018
Date personale
Nume la naștereمحمد اشرف غني احمدزی Modificați la Wikidata
Născut (74 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Provincia Logar, Regatul Afganistanului⁠(d) Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Rula Ghani[*][[Rula Ghani (First Lady of Afghanistan)|​]] Modificați la Wikidata
Număr de copii2 Modificați la Wikidata
Copii Mariam Ghani[*][[Mariam Ghani (artistă americană)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Republica Islamică Afganistan[*]
 Statele Unite ale Americii () Modificați la Wikidata
ReligieIslamul sunit Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
cadru didactic universitar[*]
scriitor
economist
antropolog
international forum participant[*][[international forum participant (participant in an international conference or forum)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba paștună Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materHarvard Business School[*]
Universitatea Harvard
Universitatea Stanford
Universitatea Columbia
Universitatea Americană din Beirut
Universitatea din Kabul
Lake Oswego High School[*][[Lake Oswego High School (high school in Oregon, United States)|​]]
Habibia High School[*][[Habibia High School (school in Afghanistan)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea Berkeley din California
Aarhus Universitet[*][[Aarhus Universitet (public university in Aarhus, Denmark)|​]]
Universitatea din Kabul
Universitatea Columbia
Universitatea Johns Hopkins
Universitatea Harvard
Universitatea Stanford
Banca Mondială  Modificați la Wikidata
Partid politicpolitician independent  Modificați la Wikidata
Prezență online

Mohammad Ashraf Ghani Ahmadzai (în limbile pashto și dari: محمد اشرف غني احمدزی; născut la 19 mai 1949) este un politician, economist și antropolog afgan, de origine paștună, care a servit ca președinte al Republicii Islamice Afganistan între septembrie 2014 și 15 august 2021, când capitala țării a fost recucerită de forțele islamiste ale Talibanilor. El a fost ales prima oară la 20 septembrie 2014 și a fost reales la alegerile prezidentiale din 28 septembrie 2019. A fost după aceea declarat învingător în februarie 2020, după un proces prelungit de negocieri și a depus jurământul pentru a doua cadență la 9 martie 2020. De formație antropolog, Ashraf Ghani a fost în trecut ministru de finanțe (iulie 2002-decembrie 2004) și președinte al Universității Kabul (2004-2005). Înainte de revenirea in patrie, Ghani a fost profesor de antropologie la mai multe instituții academice, între care Universitatea Johns Hopkins, iar între anii 1991-2002 a lucrat la Banca mondială,

În anul 2005 Ashraf Ghani a fost unul din cei doi fondatori ai Institutului de optimizare guvernamentală, organizație non-guvernamentală având sediul la Washington D.C. si destinat de a îmbunătăți capacitățile statelor de a-și sluji cetățenii. A fost membru în comisia pentru potențializare judiciară a celor loviți de pauperitate, un proiect independent, aflat sub auspiciile programului de dezvoltare al Națiunilor Unite. În anii 2010-2013 Ashraf Ghani a fost inclus pe lista intelectualilor de frunte din lume, după sondajul revistelor „Foreign Policy” și „Prospect”.

Ashraf Ghani a jucat un rol cheie in alcatuirea guvernământului afgan după căderea regimului Talibanilor în primul deceniu al secolului al XX-lea. A fost consilier al O.N.U. cu rol in redactarea acordului de la Bonn, clasându-se pe locul al patrulea la numărul voturilor, după Hamid Karzai, Abdullah Abdullah și Ramzan Bashardost. În anii 2002-2004 ca ministru de finanțe a condus eforturi de recuperare economica a Afganistanului după prăbușirea regimului taliban. La runda întâi a alegerilor prezidențiale din 5 aprilie 2014 Ghani a fost candidat independent și a obținut 31,5% din voturi. La runda a doua din 14 iunie 2014 a primit 55,27% din voturi, cu circa un milion de voturi mai mult decât rivalul sau, Abdullah Abdullah (44,7%). Rezultatele alegerilor au fost ratificate la 17 iulie 2014 de comisia electorală independentă. După o aprigă dispută, și după intervenția diplomatică a Statelor Unite, la 20 septembrie 2020, Ghani și Abdullah au ajuns la un acord de împărțire a puterii. Abdullah Abdullah a fost numit prim ministru al unui cabinet de unitate națională.

Ghani a fost reales presedinte în 2019 și reinstalat ca președinte în martie 2020, după lungi divergențe cu contracandidatul său Abdullah Abdullah. La 15 august 2021 în urma retragerii trupelor americane din Afghanistan, a lansării ofensivei Talibanilor și a reintrării lor în Kabul, Ghani a fost nevoit să părăsească palatul prezidențial din Kabul, refugiindu-se, mai întâi la ambasada Statelor Unite și de acolo în Uzbekistan.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Copilăria și tinerețea[modificare | modificare sursă]

Ashraf Ghani s-a născut în anul 1949 în provincia Lugar din Afganistan , la sud de Kabul. El aparține tribului Ahmadzai, unul din triburile nomade Kochi, din confederația triburilor paștune Giliji sau Gilzai, de confesiune musulmană sunită. Din tribul Ahamadzai făcea parte și fostul președinte prosovietic al Afganistanului, Mohammad Najibullah. Ghani a făcut școala elementară, și apoi a studiat la liceul de elită Habibieh din Kabul. A continuat apoi studii liceale până în 1967 la Școala Lake Oswego din statul Oregon în Statele Unite. Parcursul său academic a inclus mai întâi studii de drept, dar a preferat să le părăsească pentru studii de antropologie socială și culturală. Ashraf Ghani a studiat mai întâi la Universitatea Americană din Beirut, unde a terminat licența în anul 1973. Acolo a cunoscut-o pe viitoarea lui soție, Rula Saadeh, libaneză de religie creștină.

Continuarea carierei academice[modificare | modificare sursă]

În anii 1973-1977 Ashraf Ghani s-a întors în Afganistan pentru a preda antropologia la Universitatea din Kabul. În 1977 a plecat în străinătate pentru a preda o vreme la Universitatea Aarhus din Danemarca, apoi a primi o bursă de studii cu care a studiat pentru masterat și doctorat la Universitatea Columbia din New York.Teza de doctorat în antropologie culturală susținută în 1982 a avut drept subiect „Producție și guvernare:Afganistanul în 1747-1901”. În 1983 Ghani a predat antropologia și științele politice la Universitatea Berkeley în California și apoi, în 1991-1983 la Universitatea Johns Hopkins. In acea perioada a fost un apreciat comentator politic la emisiunile pentru Afganistan în limbile pashtu și persană la radio BBC. În activitatea sa de cercetare Ghani s-a interesat mai ales de procesul de întemeiere a statelor si de schimbările sociale.

  1. ^ Ashraf Ghani 
  2. ^ X