Armenii americani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Armeni americani
Populație totală

461,076 (ACS (2014))[1]
800,000 — 1,500,000 (estimări)
0.150.5% din populația SUA

Regiuni cu populație semnificativă
Greater Los Angeles Area
Teritoriile urbane din Nord-Estul Statelor Unite⁠(d)
Limbi vorbite
armeana · engleza americană
Religii
creștinism (predominant apostolic armean; minorități catolice armene și evanghelice⁠(d)

Armenii americani (armeană ամերիկահայեր, amerikahayer) sunt cetățeni sau rezidenți ai Statelor Unite de origine armeană (parțială sau totală). Ei formează a doua cea mai mare comunitate a diasporei armenești după armenii din Rusia.[2] Primul val major de imigrație armenească către Statele Unite a avut loc la sfârșitul secolului nouăsprezece și începutul secolului douăzeci. Mii de armeni s-au stabilit în Statele Unite în urma masacrelor hamidiene⁠(d) de la mijlocul anilor 1890, masacrului de la Adana⁠(d) din 1909 și Genocidului Armean din 1915 din Imperiul Otoman. Începând cu anii 1950, mulți armeni din Orientul Mijlociu (mai ales din Liban, Siria, Iran, Irak, Egypt și Turcia) au migrat în America ca rezultat al instabilității politice din regiune. Acest proces s-a accelerat la sfârșitul anilor 1980 și a continuat după destrămarea Uniunii Sovietice din 1991 din motive socio-economice și politce.

Studiul Comunității Americane pe 2014 a estimat că 461,076 de americani au origini parțiale sau totale armenești.[1] În 2016, numărul a crescut la 467,890[3]. Diferite organizații și surse media critică aceste estimări, pe motiv că numerele ar fi subestimate, sugerând că ar fi de la 800,000 la 1,500,000 armeni americani în loc. Cea mai mare concentrație de armericani de origine armeană este în Greater Los Angeles, unde 166,498 de oameni s-au identificat ca armeni la recensământul din 2000, cuprinzând peste 40% din cei 385,488 de oameni din SUA care s-au identificat ca armeni. Orașul Glendale din aria metropolitană a Los Angelesului⁠(d) este văzut pe scară largă drept centru vieții armene americane.[4]

Comunitatea armeană americană este comunitatea cea mai influentă politic din diaspora armeanească.[5] Organizații precum Comitetul Național Armenesc din America (ANCA)⁠(d) și Adunarea Armeană din America⁠(d) pledează pentru recunoașterea Genocidului Armean⁠(d) de către guvernul Statelor Unite și susțin relații armeano-americane mai strânse. Uniunea Generală Armeană de Binefacare⁠(d) este cunoscută pentru susținerea financiară și promovarea culturii armene și a școlilor lingivistice armenești.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „People Reporting Ancestry. 2014 American Community Survey 1-Year Estimates”. United States Census Bureau. Accesat în . 
  2. ^ Embassy of the United States, Yerevan (). „WikiLeaks: U.S. Ambassadors 'Decipher' Armenian American Diaspora”. Armenian Weekly. Accesat în . Din cei 8-10 milioane de oameni estimați care locuiesc în afara Republicii Armenia și se consideră „armeni”, GOAM [Guvernul Armeniei] și importante organizații de susținere și culturale armenești estimează că 1.5-2 milioane locuiesc în Statele Unite. Acest număr este pe locul doi după cei între 2 și 2.5 milioane de armeni estimați care locuiesc în cea mai mare parte a anului în Rusia și alte țări CSI. 
  3. ^ Bureau, U.S. Census. „American FactFinder - Results”. factfinder.census.gov (în engleză). Accesat în . 
  4. ^ Bittman, Mark (). „This Armenian Life”. New York Times. Accesat în . 
  5. ^ Von Voss, Huberta (). Portraits of hope: Armenians in the contemporary world. New York: Berghahn Books. p. 11. ISBN 978-1-84545-257-5.