Arhidieceza de Lublin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Arhidieceza de Lublin
Poziție geografică
ȚarăPolonia  Modificați la Wikidata
Statistici
Populație 
 –totală1.079.144  Modificați la Wikidata
Viața bisericească
CultBiserica Catolică  Modificați la Wikidata
RitRoman Rite[*][[Roman Rite (most common rite practiced in the Latin Catholic Church)|​]]  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
CatedralăArchikatedra św. Jana Chrzciciela i św. Jana Ewangelisty w Lublinie[*][[Archikatedra św. Jana Chrzciciela i św. Jana Ewangelisty w Lublinie (Poland, Lublin, 10 Królewska Street; Archcathedral of St. John the Baptist and Saint John the Evangelist)|​]]  Modificați la Wikidata
Conducere
Prezență online
site web oficial

Arhidieceza romano-catolică de Lublin (în latină Archidioecesis Lublinensis) este una dintre cele paisprezece arhiepiscopii mitropolitane ale Bisericii Romano-Catolice din Polonia, cu sediul în orașul Lublin. În prezent are două episcopi sufragane: Dieceza de Sandomierz și Dieceza de Siedlce.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anul 1257 a fost fondată Episcopia de Chełm, primul episcop fiind un anume Bartolomeu. Până în anul 1378 dieceza a fost sufragană a Arhiepiscopiei de Gniezno. În anul 1805, Papa Pius al VII-lea a ordonat transferarea scaunului episcopal la Lublin, numele episcopiei fiind schimbat în Dieceza de Lublin. În anul 1992, în urma reorganizării administrative făcute de Papa Ioan Paul al II-lea, episcopia a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie, primind două sufragane: Dieceza de Sandomierz și Dieceza de Siedlce. Actualul arhiepiscop este Stanisław Budzik.