Araniella cucurbitina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Araniella cucurbitina
Vedere dorsală
Vedere ventrală
Clasificare științifică
Domeniu: Eukaryota
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Infraordin: Araneomorphae
Familie: Araneidae
Subfamilie: Araneinae
Trib: Cyclosini
Gen: Araniella
Specie: A. cucurbitina
Nume binomial
Araniella cucurbitina
(Clerck, 1757)
Răspândirea speciei Araniella cucurbitina
Sinonime
  • Araneus cucurbitinus, Clerck, 1757
  • Araniella cossoni, Simon, 1885

Araniella cucurbitina este specie de păianjen din familia Araneidae.[1] Specia a fost descrisă științific pentru prima dată de entomologul și arahnologul suedez Carl Alexander Clerck în 1757, atribuindu-i numele Araneus cucurbitinus. Poziția taxonomică a speciei a fost revizuită în 1942 de Chamberlin și Ivie, care i-au atribuit actualul nume.

Araniella cucurbitina este o specie aproape identică cu A. opisthographa, deosebirile pot fi determinate printr-o analiză microscopică.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Numele speciei provine de cuvintele latine: araneus - „păianjen”, sufixul -ella - cu o valoare diminutivă și cucurbita („dovleac”) care, probabil, derivă de la cucumis - „castravete”.

Morfologie[modificare | modificare sursă]

Femelele prezintă dimensiuni mai mari comparativ cu masculii. Lungimea corpului la femele variază între 4,5–9,5 milimetri, în timp ce masculii măsoară 3,5–4,5 milimetri.[2][3] Colorația corpului diferă pe parcursul creșterii, însă indivizii adulți, culoarea verde este de bază. Prosoma poate fi varieze de la gălbui deschis până la roșu-brun, dar opistosoma este obligatoriu verde, de diferite nuanțe, cu patru perechi de pete laterale negre. Picioarele sunt de culoare verde-gălbuie sau galben-roșu-maro. Partea ventrală a opistosomei există mai multe regiuni de culoare roșietică.

Reproducere[modificare | modificare sursă]

Ponta cu ouă, învelită în mătase, este atașată de partea inferioară a frunzelor. Juvenilii eclozați sunt de culoare roșie, care se modifică în maro, înainte de toamnă.

Ecologie[modificare | modificare sursă]

Pănză țesută de Araniella cucurbitina

Araniella cucurbitina se întâlnește printre firele de iarbă sau ramuri ale plantelor în poiene, tufișuri, păduri. De asemenea, poate fi găsită și în localitățile umane: în parcuri, grădini, garduri verzi.

Adulții masculi sunt observați în lunile mai - iunie, dar femelele sunt active până în septembrie. Acest păianjen nu construiesc din pânză o ascunzătoare, deoarece pigmenții verzi în cuticulă îi oferă o bună camuflare pe fundalului frunzelor. Pânza rotundă, țesută între ramuri și frunze, are un diametrul mediu de 10 cm și este alcătuită din 15-30 de fire radiare. Păianjenul atârnă, de obicei, în centrul pânzei, în timp ce așteaptă prada.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Araniella cucurbitina este o specie comună pentru regnul biogeografic Palearctic. Poate fi găsită în nord-vestul și centrul Europei, în Turcia, Asia Centrală, China, până pe peninsula Coreeană. Araniella cucurbitina a fost introdusă în America de Nord.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Araniella cucurbitina
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Araniella cucurbitina
  1. ^ Biolib
  2. ^ Nentwig, Blick, Gloor, Hänggi & Kropf, 2016 Spiders of Europe. Arhivat în , la Wayback Machine.
  3. ^ Dick Jones (). The Country Life Guide to Spiders of Britain and Northern Europe. Country Life Books. p. 258. ISBN 0-600-35614-0. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]